Førskole eller ej? Forslag møder stor kritik

Førskole eller tidlig SFO kan blive en realitet i Skanderborg, men nu råber både politikere og forældre op for at bremse forslaget.

Udgivet Opdateret
I Naturbørnehaven Bakkely håber forældre og børnehaveleder ikke, at førskole gennemføres.

Der er fuld gang i legen på legepladsen i Naturbørnehaven Bakkely i Stilling.

Her har børnehavens 30 børn gang i alt fra insektjagt, rullescooter-løb og klatrelege i gårdens træer.

Men snart sker der en udskiftning i den lille, privatejede børnehave, når ti børnehavebørn bliver til skolebørn.

- Det er altid stort, når de starter i skole. Både for dem og os, siger børnehaveleder Evy Rye.

Og hun er lettet over, at børnene starter i skole til august og ikke førskole som mange andre østjyske børn.

- De ældste børn vokser de sidste måneder, og de yngste børn nyder godt af at have de ældste som rollemodeller. Derudover vil det give en dårligere normering, hvis vi skal have yngre børn tidligere ind, fordi de kræver meget mere, siger hun.

Evy Rye er bekymret for, at førskole vil få konsekvenser for børnenes udvikling.

Ud af Østjyllands ti kommuner har seks indført førskole eller tidlig SFO, hvor kommende skolebørn starter i skole mellem 1. maj og 1. april det år, de fylder seks. 

De kommuner, der indtil videre ikke har indført førskole, er Aarhus, Samsø, Silkeborg og Skanderborg kommuner.

Er på dagsordenen

Men i Skanderborg Kommune har det indtil nu ligget i kortene, at førskole vil blive en realitet fra 2024.

Og det møder stor kritik blandt forældrene. 

- Det er jo en helt anden normering i SFO'en, hvis de skal afsted, på det tidspunkt. Plus at der kommet et ekstra skift, siger Line Oest Balmer, der er mor til fireårige Kira, der går i Naturbørnehaven Bakkely.

Normeringen i SFO er ifølge en undersøgelse fra VIVE i gennemsnit 7,5 børn per pædagogisk personale mod seks børn per pædagogisk personale i børnehaver fra 2024.

Line Oest Balmer er imod førskole. Både for sine egne børn og for andres.

Ved sidste års budgetforhandlinger besluttede Skanderborg Kommune nemlig, at der fra 2024 skulle indføres tidlig SFO - eller førskole - med opstart 1. april. 

Kommunen forventede at kunne spare 5,2 millioner kroner fra 2025 og frem ved at indføre førskole.

Men nu har et enigt børne- og ungdomsudvalg i Skanderborg Kommune valgt at fraråde at gennemføre tiltaget. 

Jeg synes, at man skal kigge på børnenes tarv. For hvem er det egentlig godt for?
Evy Rye, børnehaveleder

Ikke fordi de er bekymrede for børnenes ve og vel, men fordi det vil være langt dyrere at skabe plads til de mange nye førskolebørn på skolerne end at beholde dem få måneder længere i børnehaven. 

Ifølge formanden for børne- og ungdomsudvalget i Skanderborg Kommune, Trine Frengler (S), vil det koste i omegnen af 30 millioner kroner at udvide skolerne i kommunen til at kunne tage imod de mange førskolebørn.

- Vi synes ikke, det giver mening, at bruge så mange penge på anlæg i et allerede presset skolesystem for måske om syv til otte år at kunne høste den driftsmæssige besparelse, siger hun til TV2 Østjylland.

Derfor anbefaler hun ikke, at Skanderborg Kommune gennemfører førskole, fordi det vil kræve 30 millioner kroner her og nu, som børne- og ungdomsudvalget ikke mener er realiserbart.

Trine Frengler (A) anbefaler, at man ikke gennemfører førskole som ellers planlagt.

Forkert grundlag

Selvom både børnehaveleder og forælder i Naturbørnehaven Bakkely er lettede over den ændrede tone politisk, så ærgrer det dem, at det er økonomien, der ligger til baggrund for udvalgets anbefaling.

Jeg håber ikke, at det kommer på skemaet igen til næste år
Line Oest Balmer, forælder

- Jeg synes, at man skal kigge på børnenes tarv. For hvem er det egentlig godt for, spørger børnehaveleder Evy Rye.

Og Line Oest Balmer giver hende ret. 

- Jeg håber ikke, at det kommer på skemaet igen til næste år. Men jeg synes, det er ærgerligt, at det sker på baggrund af det økonomiske og ikke på baggrund af, at de vil gøre det bedste for børnene, siger hun.

Kira (t.v.) går i Naturbørnehaven Bakkely og starter i skole om to år.

Skanderborg Kommune skal først tage endelig stilling til, om kommunen vil gennemføre førskole fra 2024 ved de kommende budgetforhandlinger til efteråret.

Fagfolk kritiserer førskole for at være et sparekneb, og I lægger heller ikke skjul på, at det er det, det er. Hvorfor har børnenes ve og vel ikke større betydning?

- Det betyder også noget, men det betyder noget op imod, hvor vi ellers skulle spare. Vi har den pose penge, vi har, og så må man nogle gange træffe nogle beslutninger, som måske ikke er de bedste, men som er de næstbedste, siger udvalgsformand Trine Frengler.

Vælger byrådet i Skanderborg Kommune at droppe forslaget om førskole, der ellers blev vedtaget i sidste års budget, skal de 5,2 millioner kroner, byrådet forventede at kunne spare, findes et andet sted.

Ifølge udvalgsformanden har børne- og ungdomsudvalget endnu ikke noget konkret bud på, hvor pengene skal findes.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her