Fortiden spøger: Gammelt affald og gulligt vand bekymrer Steen
En gammel tildækket losseplads bekymrer Steen Hausgaard. Han er bange for, at der siver forurening ud i naturen. Ifølge regionen er der mange af den slags.
Ved første øjekast er der ren idyl ved Ry Bike Park.
Et naturområde, hvor børn og voksne kan øve sig i at køre på mountainbike. Men under overfladen gemmer bikeparken på en slet skjult hemmelighed i form af en nedlagt losseplads fra 1970´erne.
Steen Hausgaard bor i Ry og besøger ofte området. Han er bekymret over det gamle affald i kanten af bikeparken og det gullige vand i området.
- Jeg frygter, at man bare har dækket alt det eventuelle miljøgift og skidt og møg til og så ladet det være. Det siver jo stille og roligt ud i naturen, siger Steen Hausgaard til TV2 Østjylland.
Den gamle losseplads blev benyttet fra 1960 og frem til 1972, hvor den blev sløjfet. I 1983 blev der lavet en besigtigelse af lossepladsen af det daværende Aarhus Amt. Her blev det konstateret, at den nedlagte losseplads består af dagrenovation, fyld, slam og erhvervsaffald, oplyser Skanderborg Kommune.
- Før i tiden stak der affald op alle vegne. Nogle steder kan man stadig finde det. Det er jo forsvundet ud i naturen, siger Steen Hausgaard.
Derfor har han kontaktet Skanderborg Kommune og Region Midtjylland, da han er nervøs for, at den nærliggende å, der løber ud i Gudenåen, bliver forurenet.
- Jeg er nervøs for, om der siver forskellige miljøgifte ud, der kan ødelægge vandet i åen, fiskebestande og dyreliv. Selvfølgelig også om det kan være skadeligt for os mennesker på længere sigt, siger han.
Kommune har taget vandprøver
Efter Steen Hausgaard tog fat i Skanderborg Kommune, har kommunens folk selv været ude og besigtige området og de måtte konstatere, at Steen Hausgaard har ret.
- Der titter plastaffald frem fra terrænet. Vi sender vores mænd ud her efterfølgende og dækker det af. Det tjener ikke noget formål at begynde at fjerne det, for der ligger noget nedenunder. Så vi dækker det af, så man ikke kan se det fremadrettet, siger afdelingsleder for Vand og Natur i Skanderborg Kommune Bent Hodde Mortensen.
Derudover har kommunen taget vandprøver af det gullige vand, som bekymrer Steen Hausgaard.
- Vi tror, det kan være noget naturligt forekommende, som for eksempel okker. Men for alle tilfældes skyld, så tager vi en prøve og analyserer den. Viser det sig, at det er andet, end det vi tror, så kontakter vi Region Midtjylland, som er myndighed på området, siger Bent Hodde Mortensen.
Der ligger et vandløb, som munder ud i Gudenåen. Er det ikke en reel bekymring, at der kan ske udsivning her fra og derud?
- Det er også en af grundene til, at vi tager prøven. Vi skal være sikre på, at det ikke har en negativ effekt på miljøet og naturen, siger Bent Hodde Mortensen til TV2 Østjylland.
Op mod 1500 lossepladser som den her
Den tildækkede losseplads i Ry er bestemt ikke enestående. Ifølge Region Midtjylland, der har ansvaret for indsatsen i forhold til jordforurening, er der mellem 1400-1500 gamle lossepladser af den type i regionen, som man kender til. Og der blev ikke taget højde for miljøpåvirkningen på længere sigt, da de i sin tid blev anlagt.
- De havde typisk ikke en membran i bunden, ligesom man vil have i dag, hvor man har nogle meget kontrollerede deponier. Tilbage i tiden havde man ikke den samme opmærksomhed på det. Derfor har man i dag rundt omkring i hele landet en hel masse lossepladser, siger Morten Bondgaard, der er kontorchef i Jordforurening i Region Midtjylland.
Lossepladsen i Ry er kortlagt og kategoriseret som vidensniveau 2. Det betyder, at der er dokumentation for jordforurening på arealet.
- Vi forventer, at der er forurening på en losseplads som den her. Det er der typisk på lossepladser, fordi der har været deponering af alt muligt husholdningsaffald og industriaffald igennem tiden. Det er også derfor, vi har kortlagt den som forurenet, så vi forventer, der er forurening, siger Morten Bondgaard til TV2 Østjylland.
- Den her forurening gør vi ikke noget ved
Men selvom regionen ved, der er forurenet, så vil de ikke gøre noget ved det, da det ikke er et af indsatsområderne.
- Den her forurening gør vi ikke noget ved, fordi den ikke ligger et sted, hvor der er værdifuldt grundvand, som man bruger til drikkevand, og fordi der ikke er bygget boliger eller børneinstitution på den. Så vi lader den ligge, siger Morten Bondgaard og fortsætter.
- Den her losseplads ligger uden for det, vi kalder den offentlige indsats, så det er ikke noget, vi skal tage os af. Fra Folketingets side har man valgt, at vi skal fokusere vores ressourcer på de forureninger, hvor der er værdifulde grundvandsinteresser, eller hvor der bor borgere, forklarer han.
- Det slutter ikke her
Hos Skanderborg Kommune er man glad for, at Steen Hausgaard tog affære. Her vil man prøve at følge udviklingen i forhold til de gamle lossepladser, fortæller leder af Vand og Natur, Bent Hodde Mortensen.
- Der ligger mange deponier rundt omkring, og vi bliver hele tiden klogere i forhold til, hvad det er for nogle stoffer, de indeholder, og hvad der siver ud. Det slutter ikke her, det er noget, vi skal følge fremadrettet med stor opmærksomhed, siger han.
Hvis det viser sig, at der siver forurening ud fra den gamle losseplads, så håber Steen Hausgaard, at man vil gøre noget ved det.
- Vi er nødt til at passe på vores miljø og natur. Jeg synes ikke, vi skal spare på det område.