Børn ladt i stikken på botilbud: - Jeg vil ikke se flere af de her sager

Der skal strammes gevaldigt op på botilbudsområdet, mener flere partier.

Enhedslisten er et af de partier, der vil se på området for private botilbud.

Det går ikke, at omsorgssvigtede børn og unge anbringes i botilbud, hvor der ikke er styr på forholdene. Derfor skal det private botilbudsområde have et serviceeftersyn, der kan mærkes.

Det mener flere partier, der reagerer efter omtalen af Florahuset ved Skanderborg.

TV2 Østjylland har fortalt, hvordan både eksperter, Socialtilsyn og personer med kendskab til Florahuset mener, at det private botilbud er i så ringe en forfatning, at det går ud over omsorgssvigtede børn og unges trivsel.

Dansk Folkeparti ser en generel udfordring.

- Vi er nødt til at kigge på tilsynet, og hvordan man godkender de her botilbud. Det graver jeg meget gerne længere ned i. For jeg vil simpelthen ikke have, at vi ser flere af de her sager, konstaterer Mette Thiesen, der er socialordfører for Dansk Folkeparti.

Vil stoppe 'profitjagten'

Også Enhedslisten mener, at Florahuset-sagen viser, at det blandt andet er nødvendigt at styrke Socialtilsynet. Og så ønsker partiet helt et opgør med, at private aktører kan tjene penge på botilbud.

Socialordfører Victoria Velasquez mener, at profitjagt generelt kan stå i vejen for ordentlige forhold.

- Så længe, der er penge at tjene, er der risiko for, at profit vægtes højere end omsorg og ansvar. Derfor arbejder vi i Enhedslisten for et totalt profitforbud på botilbudsområdet, siger hun.

Hvor ved du fra, at profit står i vejen for omsorg?

- Det er todelt. Den ene del handler om, pengene kunne bruges bedre. Og det andet handler om, at der er alt for mange aktører, hvor man kan se, fokus er det forkerte sted.

Om Florahuset

Florahusets målgruppe er børn og unge mellem 7 og 18 år.

Af Florahusets hjemmeside fremgår det, at personalet har særlig viden om unge og familier med etnisk minoritetsbaggrund. Og at målgruppen er børn og unge, som har været udsat for en form for omsorgssvigt og eventuelle kulturelle udfordringer som for eksempel æresrelaterede konflikter, herunder negativ social kontrol.

"Når unge modsætter sig familiens traditioner, forventninger og normer, kan det skabe udfordringer og konflikter. Ære og skam kan spille en stor rolle i etniske minoritetsfamilier. Typisk tales der om ære og skam, når barnets eller den unges handlinger, ses som skadende for hele familiens omdømme", skriver Florahuset på hjemmesiden.

Kilde: Florahuset

Burde ikke modtage børn

TV2 Østjylland afdækkede i den forgangne uge blandt andet, at flere tidligere ansatte mener, at unge i Florahuset er blevet truet af de ansatte, og at botilbuddet, ifølge dem, slet ikke burde have lov at modtage børn og unge.

Og at Socialtilsynet op til, at Florahuset i sommer blev sat under skærpet tilsyn, havde konstateret en række alvorlige kvalitetsmangler. Herunder, at stedets direktør havde givet en række ukorrekte oplysninger om personaleudskiftning og kompetencer til tilsynsmyndigheden.

Det var også i den forgangne uge, at en ung fortalte om en sommerhustur godkendt af Florahusets ledelse, der endte med, at en ansat blev dømt for anden seksuel omgang end samleje med to unge kvinder, der var anbragt i Florahuset.

Børn skal høres

Tirsdag fortalte TV2 Østjylland, hvordan direktøren, ifølge tidligere medarbejdere i Florahuset, havde forsøgt at påvirke, hvad de unge sagde til Socialtilsynet i forbindelse med tilsynsbesøg.

Det fik socialordfører for SF, Charlotte Broman Mølbæk, på banen.

SF vil give anbragte børn og unge nye muligheder for at tale med eksempelvis Socialtilsynet.

- Vi vil gerne styrke Socialtilsynet med nogle børne - og ungeambassadører, som skal have særligt fokus på at få de unges stemmer i brug, sagde Charlotte Broman Mølbæk.

Socialordføreren fortalte også, at partiet også gerne ser, at der indføres en decideret børneombudsmand, og at Socialtilsynet får nye værktøjer i forbindelse med tilsynsbesøg, så det eksempelvis ikke er muligt for et botilbud at blande sig i, om de anbragte kan tale med tilsynet eller ej.

Ingen kommentar

I forbindelse med at TV2 Østjylland i begyndelsen af oktober første gang anmoder om et interview, meddeler direktør Rania Radi skriftligt, at bestyrelsen i Florahuset har besluttet at lukke stedet.

Det sker kort tid før, Socialtilsynet sender Florahuset et varsel om, at stedets godkendelse inddrages.

TV2 Østjylland har siden været i kontakt med Rania Radi, der fastholder, at hun ikke ønsker at kommentere på kritikken.

Hun har i stedet skrevet følgende til TV2 Østjylland via mail 31. oktober 2024:

- Jeg har ingen kommentarer til TV2 Østjyllands dækning af Florahuset, men jeg kan oplyse, at Florahuset lukker den 30. november 2024, hvor de unge, der har været tilknyttet Florahuset, alle er videre, og medarbejderne er opsagt.

Svigtet på bostedet

Se hele dokumentaren 'Svigtet på bostedet' her eller på TV 2 PLAY.

Du kan også lytte til podcasten af samme navn på din foretrukne podcastplatform.

TV2 Østjyllands dækning af udfordringerne i Florahuset er tilvejebragt med dokumentation i form af blandt andet dombøger, videomateriale fra sommerhusturen, dokumenter fra Socialtilsyn Midt og oplysninger fra DMI's vejrarkiv.

TV2 Østjylland har derudover interviewet ni tidligere medarbejdere og to tidligere anbragte i Florahuset, der fortæller om deres oplevelser i botilbuddet. To eksperter har hjulpet med at vurdere sagen.

Direktøren i Florahuset, Rania Radi, er blevet forelagt alle kritikpunkter og ad flere omgange tilbudt interviews. Hun har ikke ønsket at medvirke.

Hun har i stedet skrevet følgende til TV2 Østjylland via mail 31. oktober 2024:

- Jeg har ingen kommentarer til TV2 Østjyllands dækning af Florahuset, men jeg kan oplyse, at Florahuset lukker den 30. november 2024, hvor de unge, der har været tilknyttet Florahuset, alle er videre, og medarbejderne er opsagt.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her