Klubben er målløs: Planer om ny daginstitution på fodboldklubs baner
Placeringen af en ny daginstitution vækker frustration. For placeringen får betydning for byens idrætsforening, der risikerer at miste et stort udendørsområde og muligheden for på sigt at udvide.
I over et år er det blevet diskuteret, hvor en ny daginstitution skulle ligge. Tre placeringer er blevet udpeget, men nu tyder meget på, at placeringen bliver på byens nuværende 11-mands-bane.
Noget, der vækker stor bekymring i idrætsforeningen Stilling IF, hvor hovedformand, Ulrik Dam Laursen, er ærgerlig over kommunens behandling af sagen.
- Det burde være i både skolens og kommunens interesse, at vi kan tilbyde et idrætsfællesskab i byen for alle byens borgere, siger han.
Også formand for Stilling IF Fodbold er bekymret for, hvad placeringen kommer til at betyde.
- Alt det sociale på tværs af holdene risikerer at blive tabt, fordi banerne, som det ser ud nu, bliver adskilt, siger Nicolaj Simonsen.
Det er ikke første gang, at en fodboldbane må lade livet, som følge af en kommunes planer om at etablere en ny børnehave. En lignende historie udspillede sig i november i Resenbro i Silkeborg Kommune, hvor kommunen uden enighed fra den lokale fodboldklub iværksatte byggeriet af en daginstitution på klubbens baner.
Også her var klubbens medlemmer kede af beslutningen, som de mente, var truffet over hovedet på borgerne og idrætsforeningen.
Det nuværende forslag, som Skanderborg Kommune skal tage endelig stilling til den 21. december, går på, at man vil inddrage fodboldklubbens 11-mands-bane og i stedet kompensere klubben med en ny otte-mands-bane.
En god løsning, mener Tage Nielsen (R), formand for Kultur-, Fritids, og Idrætsudvalget i Skanderborg Kommune.
- Det er vigtigt fortsat at kunne tilbyde samme antal kvadratmeter. Vi vil ikke acceptere en forringelse af det nuværende areal, siger han.
Den nye otte-mands-bane ligger dog langt fra de eksisterende baner, og det får ifølge Nicolaj Simonsen stor betydning.
- Vi mister den fleksibilitet, vi har i dag med to otte-mands-baner, der ligger ved siden af hinanden.
Ulrik Dam Laursen tilslutter sig samme synspunkt og peger desuden på vigtigheden af at have en lokal idrætsforening.
- Lokal forankring er utrolig vigtigt.
- Formålet med lokal idræt er, at det dyrkes lokalt og at børnene lokalt får en relation til hinanden. Den relation vil ikke være det samme, hvis forældrene skal køre børnene ud af byen, uddyber han.
Han er desuden bekymret for, at de nye planer fratager klubben muligheden for på sigt at udvide med nye baner, fordi der ikke længere vil være frie kvadratmeter til det.
Frygter fatale konsekvenser
Udover at placeringen af børnehaven på byens fodboldbane vil have betydning for foreningslivet, peger Ulrik Dam Laursen også på et andet kritikpunkt.
Bebyggelsen vil nemlig have parkeringsplads ud til Krakesvej, der leder gennem et stille villakvarter.
- Jeg frygter helt konkret, at cyklister risikerer liv og lemmer, ved at gøre en stille villavej til omfartsvej for 120 børnehavebørn og deres forældre, siger Ulrik Dam Laursen.
Begrundelsen for at overveje placeringen på Stilling IF's fodboldbaner er ifølge Skanderborg Kommune, at man på den måde kan samle skole, børnehave og idrætsfaciliteter på samme område.
- Det er udslagsgivende, at daginstitutionen kan ligge i nærheden af skolen, og at man kan dele nogle af de samme faciliteter - for eksempel hal og legeplads, siger Tage Nielsen.
Selvom intet er endeligt besluttet endnu, og først bliver det den 21. december, så er både håbet og refleksionerne fra hovedformanden i klubben klare.
- Set i bagklogskabens lys skulle vi nok have reageret før. Men vi er kun en lokal forening med frivillige medlemmer, og vi forventede, at der ville komme flere møder og bedre mulighed for dialog, siger han.
- Jeg håber, at politikerne vil ombestemme sig og vælge en anden grund.
TV2 ØSTJYLLAND ville gerne have været i kontakt med Trine Frengler (S), formand for Børne- og Ungdomsudvalget, men hun har ikke mulighed for at kommentere på sagen før fredag.