Kommune starter nyt klimaprojekt: Her er tre gode råd til en mere bæredygtig hverdag

I Skanderborg Kommune har de sat gang i et projekt, der skal få borgere, virksomheder og andre klimainteresserede til at udveksle deres gode bæredygtige løsninger med hinanden.

Udgivet Opdateret
Andreas Tang-Brock deltager i projektet fra Skanderborg Kommune, hvor borgere, virksomheder og andre klimainteresserede skal udveksle gode bæredygtige løsninger Foto: TV2 ØSTJYLLAND

Andreas Tang-Brock fra Ry har taget kampen op mod klima-forandringerne.

Han brænder for en bæredygtig livstil og har derfor valgt at deltage i et projekt i Skanderborg Kommune kaldet ´100 klimaløsninger på 30 dage´.

Her skal lokale ildsjæle udvikle bæredygtige løsninger i et digitalt fællesskab.

- Det er et godt initiativ, og jeg håber, at vi for alvor kan få sat noget handling bag idéerne, siger Andreas Tang-Brock til TV2 ØSTJYLLAND.

Han har allerede tre gode råd til dig, der ikke har lyst til at køre el-bil eller blive veganer, men stadig gerne vil kæmpe med mod klimaforandringerne:

1. Skær ned på kødet

- Man behøver ikke blive vegetar eller veganer, men det at skære lidt ned på kødforbruget, kan gøre en stor forskel, siger Andreas Tang-Brock.

2. Køb genbrug

Spred genbrugstanken ud over de ting, du i forvejen gør.

- Vi køber alle sammen toiletpapir, men i stedet for at købe det nye toiletpapir, kan man købe det, der er lavet af genbrugspapir. Allerede der gør man en forskel ved at genbruge de ressourcer, som har været i spil én gang, siger Andreas Tang-Brock.


3. Skru ned for dit dataforbrug

Det lyder ubehageligt, men vi bruger rigtig meget data i verden, som bruger enormt meget strøm og energi, der tærer på klimaet.

- Man kan på sine streamingtjenester, gå ind på indstillinger og nedsætte billedkvaliteten fra ´høj´ til ´medium´, så sparer man enormt meget strøm rundt omkring i verdens datacentre, siger Andreas Tang-Brock.

Andreas Tang-Brock er ikke alene om drømmen om et mere bæredygtig Danmark.

Flere borgere har nemlig meldt sig ind i projektet fra Skanderborg Kommune. En af dem er Frisør Marianne Falk Hansen, som i 17 år har drevet en miljøvenlig salon i Hørning.

Den enkelte inspirerer mange, og så begynder det at batte noget
Bo Holm Jacobsen, lektor, Institut for geoscience

- Hvis ikke vi tager udgangspunkt i os selv, men regner med, at kommunen, regeringen eller andre gør noget, så kommer vi ingen vegne, siger Marianne Falk Hansen til TV2 ØSTJYLLAND.

Marianne Falk Hansen ha i 17 år ejet en miljøvenlig frisør salon / Foto: TV2 ØSTJYLLAND

Projektet løber hele januar måned og bliver her til aften sparket i gang med et stort onlinemøde.

Håbet fra Skanderborg Kommune er at inspirere borgerne til at engagere sig endnu mere i den grønne omstilling.

Med til projektet hører en klimapulje på én million kroner, som borgere kan søge til at realisere deres mange bæredygtige løsninger.

Batter det?

Den slags små ændringer, som Skanderborg Kommune nu igangsætter kaldes ofte mikrohandlinger.

Og der er nok ingen tvivl om, at de isoleret set ikke betyder meget i det store regnskab, men der kan alligevel være gode grunde til at gøre det, mener Bo Holm Jacobsen, som er lektor ved Institut for geoscience på Aarhus Universitet.

- Jeg kan godt forstå, hvis nogen ser på, hvad enkelte kan gøre og vurderer, hvad det betyder i det store regnskab, så kan man godt blive lidt modløs, men der er det vigtigt at være opmærksom på, at den enkelte inspirerer mange, og så begynder det at batte noget. Det, der sker når mange gør noget, er, at politikerne ser, det signal, der kommer fra borgerne, siger han og fortsætter:

- Hvis alle gør noget, så har det i sig selv en meget stor effekt, men den lige så vigtige effekt er, når det begynder at påvirke politikerne, fordi det er dem som kan iværksætte, de mere struktureret samfundsomlægninger 

Mange bække små

Det er ikke kun i Skanderborg borgerne går op i klimaet 101-årige Hedis Nørgaard Sørensen fra Odder har de sidste par år ønsket sig skovbeviser, så hun på den måde støtter bevaringen af danske skove og regnskove rundt omkring i verden.

- Det er jo til gavn for mig, men også for alle de kommende slægter, og dem skal vi tænke på. Jeg skal da også være med til at passe på klimaet, så længe jeg kan tygge smør, siger Herdis Nørgaard Sørensen til TV2 ØSTJYLLAND.

Hun mener, at det i den grad er på tide, at klimaet er kommet på dagsordenen i Danmark og resten af verden, og stod det til hende, skulle det være sket for mange år siden.

- Jeg synes faktisk, at mange af de ting, der bliver sat i værk, er lige sent nok. Det skulle have været gjort for 10-20 år siden, men det kan vi ikke leve på. Derfor må vi starte nu og sørge for det fremover, siger Herdis Nørgaard Sørensen.

Herdis Nørgaard Sørensen har doneret sine fødselsdagsgaver til opkøbet af en skov, som hun med stor sandsynlighed ikke får mulighed for at opleve i virkeligheden.

Skoven ligger nemlig 311 kilometer fra hendes bopæl.

- Det gør ikke noget. Havde jeg været rask og rørig, så havde jeg bedt min svigersøn om at køre mig dertil, men det er for langt at køre i dag, siger hun.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her