Svingdør og ukorrekte oplysninger: 'Pædagoger' i Florahuset var ikke pædagoger

Anbragte børn og unge mødte mange nye mennesker i Florahuset, hvor direktøren ikke kunne dokumentere personalets uddannelser.

- Direktøren giver udtryk for, at personalegennemstrømningen ser bedre ud. Socialtilsynet gør direktøren opmærksom på, at det ikke er socialtilsynets oplevelse, skriver Socialtilsyn Midt i en rapport om den store udskiftning af personalet i Florahuset.

Direktør og stifter af det private botilbud Florahuset, Rania Radi, har givet ukorrekte oplysninger til Socialtilsynet, når det kommer til tilbuddets medarbejdere og kompetencer.

Det fremgår af dokumenter fra Socialtilsyn Midt, TV2 Østjylland har fået aktindsigt i.

Dee ukorrekte oplysninger har handlet om, hvor mange medarbejdere, der er blevet skiftet ud, og hvilke uddannelser og kompetencer medarbejderne på stedet havde.

Socialtilsynet kalder det over for TV2 Østjylland 'dårligt administrativt overblik'. En ekspert er mere kritisk.

- Det er alvorligt, fordi så kan du ikke regne med alt det andet, som tilbuddet siger og forholder sig til. Du må aldrig tale usandt for en tilsynsførende myndighed, siger Christine Hemme, lektor ved VIA University College, der er ekspert i anbragte børn og unge.

TV2 Østjylland har ad flere omgange været i kontakt med direktør i Florahuset, Rania Radi, der ikke ønsker at stille op til interview eller kommentere den kritik, hun og Florahuset bliver mødt med.

Ukorrekte oplysninger om svingdør

I en tilsynsrapport beskriver tilsynet specifikt, hvordan direktøren i Florahuset, Rania Radi, har givet ukorrekte oplysninger om blandt andet den store udskiftning af medarbejdere.

- Det er kritisabelt, at direktøren ikke har det nødvendige overblik over tilbuddets faktiske personalegennemstrømning. Direktørens manglende overblik giver anledning til tvivl om, hvorvidt tilbuddets tidligere oplysninger vedr. personalegennemstrømning er korrekte, skriver Socailtilsyn Midt i dets rapport.

Ved et tilsynsbesøg i 2023 konstateres en personalegennemstrømning på 44 procent.

I marts 2024 forklarer direktøren til tilsynet, at personalegennemstrømningen ser bedre ud. Mens tilsynets egen gennemgang af tallene viser, at udskiftningen derimod er steget til knap 77%.

- Direktøren giver udtryk for, at personalegennemstrømningen ser bedre ud. Socialtilsynet gør direktøren opmærksom på, at det ikke er socialtilsynets oplevelse, fremgår det af tilsynsrapporten.

Gjorde ondt på børnene

TV2 Østjylland har fået kontakt til en af de tidligere anbragte unge, der under anonymitet fortæller om hendes oplevelser med mange nye medarbejdere hos Florahuset.

- Det var hårdt, fordi jeg skulle starte forfra hver gang med at lære dem at kende. Og jeg var bange for, at de forsvandt igen. Jeg talte det til 32 pædagoger, der forsvandt i en periode, men der var endnu flere, fortæller ”Yasmin”.

"Yasmin er et opdigtet navn.

Også tidligere medarbejdere har forklaret over for TV2 Østjylland, hvordan den store personaleudskiftning påvirkede de anbragte børn og unge negativt.

- Fra den ene dag til den anden bliver personerne bare blevet hevet væk, og det gjorde jo vildt ondt på børnene. Til sidste havde de også svært ved at stole på det nye personale, fortæller Catharina Perto Jacobsen, der var tilknyttet Florahuset fra december 2019 til september 2021.

Om Florahuset

Florahusets målgruppe er børn og unge mellem 7 og 18 år.

Af Florahusets hjemmeside fremgår det, at personalet har særlig viden om unge og familier med etnisk minoritetsbaggrund. Og at målgruppen er børn og unge, som har været udsat for en form for omsorgssvigt og eventuelle kulturelle udfordringer som for eksempel æresrelaterede konflikter, herunder negativ social kontrol.

"Når unge modsætter sig familiens traditioner, forventninger og normer, kan det skabe udfordringer og konflikter. Ære og skam kan spille en stor rolle i etniske minoritetsfamilier. Typisk tales der om ære og skam, når barnets eller den unges handlinger, ses som skadende for hele familiens omdømme", skriver Florahuset på hjemmesiden.

Kilde: Florahuset

Over for Socialtilsynet har flere anbragte børn og unge også berettet om, hvad personaleomsætningen betød for dem.

- Når personalet kommer og går, så har man jo ikke meget tillid til dem. Når der kommer nye, så har jeg ikke tillid, det tager jo tid. Det er ikke alle jeg åbner op for, skriver tilsynet om en af de anbragte unges beretninger i en tilsynsrapport, som TV2 Østjylland har modtaget aktindsigt i.

Uddannet personale - på papiret

Men det stopper ikke her. For Rania Radi, direktør og stifter af Florahuset, har, ifølge Socialtilsynet, også givet ukorrekte oplysninger om personalets kompetencer.

Ifølge dokumenterne drejer det sig om oplysninger om flere forskellige medarbejdere, hvor tilsynet ved en efterfølgende gennemgang ikke har kunnet finde belæg for, at medarbejderne har de uddannelser, som Rania Radi har oplyst.

- Socialtilsynet vurderer, at direktøren har givet ukorrekte oplysninger. At der på fremsendte medarbejderliste modtaget d. 13.03.2024 fremgår medarbejdere med en uddannelse, de ikke har, skriver Socialtilsyn Midt i en tilsynsrapport, som TV2 Østjylland har modtaget aktindsigt i.

Ukorrekte uddannelsesoplysninger

Ukorrekte oplysninger om uddannelser til Socialtilsyn Midt:

"På fremsendte medarbejderliste fremgår ukorrekte oplysninger vedr. nogle medarbejderes uddannelsesforhold"

"Under medarbejdernes uddannelse, fremgår en fastansat medarbejder som pædagog, medarbejderen er ikke uddannet pædagog"

"En ikkefastansat fremgår med uddannelse som pædagog, det fremgår ikke i medarbejderens cv"

"En ikkefastansat medarbejder fremgår med uddannelse som pædagogisk assistent, det fremgår ikke på medarbejderens cv"

"En ikkefastansat medarbejder fremgår med uddannelse som skolelærer, det fremgår ikke af medarbejderens eksamensbevis"

"En ikkefastansat medarbejder fremgår med uddannelse som pædagog, det fremgår af eksamensbevis, at medarbejderen er pædagogisk assistent"

"Derudover mangler socialtilsynet at modtage cv og eksamensbeviser på 3 ikkefastansatte medarbejdere og 1 fastansat medarbejder"

"Det er endvidere ikke retvisende, at tilbuddet på tilbudsportalen oplyser, at der en psykoterapeut og psykolog i Florahuset"

Kilde: Tilsynsrapport fra Socialtilsyn Midt.

Ifølge dokumenterne drejer det sig blandt andet om ukorrekte oplysninger om, at de enkelte medarbejdere skulle have været uddannet som blandt andet pædagog, pædagogiske assistent, skolelærer.

Ligesom tilsynet også undrer sig over, hvorfor Florahuset på den såkaldte Tilbudsportal skriver, at stedet har tilknyttet en psykolog og en psykoterapeut.

- Det er endvidere ikke retvisende, at tilbuddet på tilbudsportalen oplyser, at der en psykoterapeut og psykolog i Florahuset, skriver tilsynet i sin rapport.

Ekspert kalder sagen alvorlig

Ifølge Christine Hemme, lektor ved VIA University Collage og ekspert i anbragte børn og unge, kalder sagen om de ukorrekte oplysninger bemærkelsesværdig.

Alene set ud fra den høje personaleomsætning vurderer hun, at der ikke bør anbringes børn på Florahuset.

- Der er en kæmpemæssig personalegennemstrømning, og botilbuddet taler usandt overfor tilsynet. De unge får ikke den hjælp de skal have, siger hun.

Ifølge Socialtilsynet er Florahusets personaleomsætning på knap 77% markant højere end hos andre sammenlignelige botilbud.

Ingen kommentar

Da TV2 Østjylland i begyndelsen af oktober første gang anmoder om et interview med direktør i Florahuset, Rania Radi, meddeler hun skriftligt, at bestyrelsen i Florahuset har besluttet at lukke stedet.

Socialtilsynet sender 16. oktober Florahuset et varsel om at inddrage stedets godkendelse.

TV2 Østjylland har siden været i kontakt med Rania Radi, der fastholder, at hun ikke ønsker at kommentere kritikken.

Hun har i stedet skrevet følgende til TV2 Østjylland via mail 31. oktober 2024:

- Jeg har ingen kommentarer til TV2 Østjyllands dækning af Florahuset, men jeg kan oplyse, at Florahuset lukker den 30. november 2024, hvor de unge, der har været tilknyttet Florahuset, alle er videre, og medarbejderne er opsagt.

Svigtet på bostedet

Se hele dokumentaren 'Svigtet på bostedet' her eller på TV 2 PLAY.

Du kan også lytte til podcasten af samme navn på din foretrukne podcastplatform.

TV2 Østjyllands dækning af udfordringerne i Florahuset er tilvejebragt med dokumentation i form af blandt andet dombøger, videomateriale fra sommerhusturen, dokumenter fra Socialtilsyn Midt og oplysninger fra DMI's vejrarkiv.

TV2 Østjylland har derudover interviewet ni tidligere medarbejdere og to tidligere anbragte i Florahuset, der fortæller om deres oplevelser i botilbuddet. To eksperter har hjulpet med at vurdere sagen.

Direktøren i Florahuset, Rania Radi, er blevet forelagt alle kritikpunkter og ad flere omgange tilbudt interviews. Hun har ikke ønsket at medvirke.

Hun har i stedet skrevet følgende til TV2 Østjylland via mail 31. oktober 2024:

- Jeg har ingen kommentarer til TV2 Østjyllands dækning af Florahuset, men jeg kan oplyse, at Florahuset lukker den 30. november 2024, hvor de unge, der har været tilknyttet Florahuset, alle er videre, og medarbejderne er opsagt.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her