Skolen er hårdt presset: Barbara frygter for børnenes fremtid

Skanderborg Kommune bruger færrest penge per elev sammenlignet med resten af Østjylland. Flere lærere og pædagoger er bekymrede for, hvad det betyder for eleverne.

Udgivet Opdateret
Barbara Bjørnestad Kolby er lærer i Skanderborg og dybt bekymret for elevernes fremtid.

- Det her kunne vi også godt tænke os at få gjort noget ved. 

Sådan siger lærer og tillidsrepræsentant på Morten Børup Skolen i Skanderborg, Barbara Bjørnestad Kolby, mens hun peger ud over den sparsomt indrettede skolegård.

Her er ifølge hende hverken meget plads eller legerum for de 500 børn, der hvert frikvarter bruger gården.

- Det er noget af det, vi godt kunne tænke os nogle penge til at lave om. For børn, der har haft det godt i frikvarteret, er meget nemmere at undervise, siger hun til TV2 Østjylland.

Jeg frygter, at Skanderborgs skolevæsen bliver væsentligt dårligere
Barbara Bjørnestad Kolby, lærer, Morten Børup Skolen
Barbara Bjørnestad Kolby mener, at politikerne gambler med elevernes fremtid.

Skolen er hårdt presset på pengepungen, og de har svært ved at få budgettet til at gå op. 

Ifølge Kommunernes Landsforening ligger Skanderborg Kommune på en syvende sidsteplads i udgifter per elev - og 14.500 kroner under landsgennemsnittet. 

Skoleleder på Morten Børup Skolen, Dan Gjerrild Søgaard, mærker også den stramme økonomi.

- Vi har svært ved at få enderne til at nå sammen. Vi vil komme ud med et underskud bare for at drive en helt almindelig skole med helt almindelig drift, siger han til TV2 Østjylland.

Dan Gjerrild Søgaard håber, at Skanderborg Kommune vil prioritere flere penge til skoleområdet.

Både lærer og skoleleder er bekymrede for, hvad den dårlige økonomi kommer til at betyde for eleverne, når der ikke er ekstra penge til to-lærer-ordninger, materialer og skoleudflugter. 

- Jeg frygter, at Skanderborgs skolevæsen bliver væsentligt dårligere. Både i forhold til trivsel, gennemførelse af ungdomsuddannelser og karaktergennemsnit, siger Barbara Bjørnestad Kolby.

Vi er meget bekymrede for børnenes fremtid, som I gambler med
Lærere og pædagoger, Morten Børup Skolen

Østjyllands laveste budget

Faktisk er Skanderborg Kommune den kommune i Østjylland, der bruger færrest penge per elev. 

Ifølge tal fra Børne- og Undervisningsministeriet bruger Skanderborg 62.500 kroner per elev om året. Til sammenligning bruger Samsø Kommune 113.000 kroner per elev, og er den østjyske kommune, der bruger flest penge på skoleeleverne.

Skanderborg Kommune bruger færrest penge per elev i Østjylland. / Foto: Kilde: Børne- og Undervisningsministeriet

Det har fået lærere og pædagoger på Morten Børup Skolen til at stå sammen om at råbe politikerne op. I et brev til Skanderborg Byråd opfordrer de kommunen til at prioritere folkeskolen højere.

- Vi er meget bekymrede for børnenes fremtid, som I gambler med, når underfinansiering bringer trivsel og læring i fare, skriver personalet på Morten Børup Skolen i et brev til Skanderborg Byråd.

Færre penge i fremtiden

Men helt så bekymret er formand for Børne- og Ungdomsudvalget i Skanderborg Kommune ikke.

- Jeg er ikke vildt bekymret, men jeg ville da ønske, at vi kunne finde nogle flere penge, siger Trine Frengler (S) til TV2 Østjylland.

Pengeposen bliver formentlig også mindre i år
Trine Frengler (S), Skanderborg Byråd

Ifølge udvalgsformanden ser det ikke ud til, at budgettet til folkeskolerne bliver øget lige foreløbigt. Det på trods af at fem partier, inklusive socialdemokratiet, i 2021 skrev under på, at budgettet til folkeskolerne skal hæves, og at målet er landsgennemsnittet. 

- Hvorfor ligger I stadig så langt under landsgennemsnittet?

- Vi kæmper med at fordele pengene, og pengeposen bliver formentlig også mindre i år. Hvis vi skal give mere til skolerne, så skal vi tage fra nogle andre områder, siger Trine Frengler.

Trine Frengler ser ikke, at folkeskolernes budget bliver større lige foreløbigt.

Ifølge skoleforsker Andreas Rasch-Christensen ved VIA University College i Aarhus er der dog god grund til bekymring.

For mange folkeskoler er generelt hårdt presset på økonomien, og det bliver ifølge ham svære og svære at drive skole for de penge, folkeskolerne har. 

- Jeg er bekymret for det ressourcegrundlag, som skolerne arbejder inden for i rigtig mange kommuner i øjeblikket, siger Andreas Rasch-Christensen til TV2 Østjylland.

Ifølge Andreas Rasch-Christensen er der ikke noget quickfix, der kan løse skolernes udfordringer.

De stramme budgetter kan ifølge skoleforskeren få stor betydning for undervisningens kvalitet, og der findes ikke nogen hurtig løsning på udfordringen.

- Det er ikke sådan, at pengene kan bruges lidt smartere. Man må forsøge at investere pengene tæt på undervisningen, men det er klart, at hvis ikke der er råd til at købe materialer, så påvirker det kvaliteten, siger han.

- Jeg tør ikke tænke på, hvis det ikke lykkes

På Morten Børup Skolen håber de dog på bedre tider med flere penge til nye materialer og mere leg i skolegården. 

Sker det ikke, er Barbara Bjørnestad Kolby nervøs for, hvilken fremtid hun, hendes kollegaer og eleverne i Skanderborg kigger frem mod.

- Jeg tør ikke tænke på, hvis det ikke lykkes. For det kræver flere og flere ressourcer bare at blive på det dårlige niveau, Skanderborg Kommune ligger på nu, siger Barbara Bjørnestad Kolby.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her