Snart kan de låse dørene på Sølund: - Det letter en kæmpe bekymring

Nye regler giver nogle institutioner mulighed for at låse yderdørene. Det glæder pårørende til Sølund-beboer

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Rikke Naundrup har tidligere haft lejlighed til at snakke med ministeren på området, Mai Mercado (K).

Fredag præsenterede alle Folketingets partier - på nær Enhedslisten - deres planer for ændringen af reglerne, når det gælder anvendelse af magt over for voksne med psykisk handicap, udviklingshæmmede og demente.

Et af punkterne i de nye regler gælder aflåsningen af døre på institutioner. Tidligere har det været ulovligt for medarbejderne at afløse yderdøre, og beboerne har dermed kunne forlade deres bolig, uden at personalet har opdaget det.

Det letter en kæmpe bekymring i forhold til, om vores drenge løber væk fra Sølund.
Rikke Naundrup, pårørende til beboer på Sølund

Det bliver der nu lavet om på.

I fremtiden kan kommunalbestyrelsen nemlig give personalet mulighed for at låse yderdøre på beboerens værelse - eller porten til selve bostedet, og det vil altså kunne forhindre, at beboerne kan stikke af.

Udkast fra den nye aftale om magtanvendelse 

Der skal også etableres mulighed for, at kommunalbestyrelsen kan træffe afgørelse om aflåsning af yderdøre til værelser på botilbud for at forhindre, at eksempelvis en beboer med udviklingshæmning forlader botilbuddet, uden at personalet ved det, farer vild og kommer til skade i trafikken.

Kilde: Børne- og Socialministeriet

Glæde hos Sølund-pårørende

Den nye mulighed for at låse yderdørene glæder Rikke Naundrup, der har to drenge på bostedet Sølund.

- Det lyder som et fornuftigt tiltag. Det letter en kæmpe bekymring i forhold til, om vores drenge løber væk fra Sølund. Kristian har været forsvundet en gang, og det hjælper på bekymringen om, at han kan forsvinde igen, siger Rikke Naundrup til TV2 ØSTJYLLAND.

Hun mener også, at regelændringen kan komme hendes to drenge til gode.

- Det gør deres verden lettere, fordi de er autister. De kan ikke forvalte den her frihed. Kristian kan ikke finde ud af, at han gå ud i den store verden. Det her gør hans verden meget bedre, siger Rikke Naundrup.

Dørene skal dog ikke låses for enhver pris.

- Man skal ikke bare låse en dør for at låse den. Der skal være nogle pædagogiske overvejelser i forhold til den enkelte, siger Rikke Naundrup og fortsætter:

- Der skal ligge nogle handleplaner om, hvorfor det er nødvendigt lige netop for vores Kristian eller vores Rasmus, siger hun.

Kommunalbestyrelsen kommer til at træffe afgørelse om at låse dørene. Det understreges desuden i den politiske aftale, at døre til fællesarealer aldrig må låses, ligesom der altid skal være mindst en uaflåst dør i den enkelte borgers bolig.

Lovforslaget forventes at blive fremsat af børne- og socialministeren i starten af det nye år.

VIDEO: Enhver mors mareridt blev i oktober 2017 til virkelighed for Rikke Naundrup, da hendes søns institution ringede til hende og sagde, at hendes barn var væk.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her