Torbens mareridt: Mandag undskyldte Flextrafik - tirsdag ramte ulykken igen
Mandag modtog Vibeke Frandsens mor og far en buket blomster fra Flextrafik som undskyldning for den seneste ulykke. Tirsdag gik det galt igen.
Vibeke Frandsen havde allerede en dårlig mavefornemmelse, da chaufføren fra Flextrafik kørte afsted med hendes forældre, 69-årige Ella og 71-årige Torben Rasmussen, for at køre dem hjem til deres lejlighed i Skanderborg.
Torben kan ikke gå og sidder i sin kørestol, og Ella er svagtseende. De er derfor afhængige af hjælp til at komme frem og tilbage.
Kort tid efter at chaufføren var kørt afsted, blev Vibeke Frandsens bange anelser bekræftet. Vibekes far var endnu engang kommet til skade i en bus fra Flextrafik.
Faren er handicappet efter at have brækket nakken for fem år siden. Han sidder derfor fikseret i en kørestol og er afhængig af Flextrafik, hvis han vil på hospitalet, til læge eller ud og besøge familie og venner.
'Det må simpelthen ikke ske'
Hans nakke er meget sårbar, og familien gør alt, hvad de kan for, at han ikke slår sit hoved. I værste fald kan et slag koste ham livet.
Men tirsdag i denne uge gik det galt igen. Farens kørestol var ifølge Vibeke Frandsen ikke spændt ordentligt fast, og faren røg flere meter bagud i bussen, da chaufføren accelererer kraftigt på vej ud fra en parkeringsplads.
- Folk overlader jo fuldstændig i deres hænder, at de kan håndtere den her slags kørsel korrekt. Og det er simpelthen min opfattelse, at det kan de ikke.
Hun har valgt at dele sin historie, fordi det langtfra er første gang, det sker. Nu står hun frem i afmagt.
Fik buket som undskyldning
Buketten og kortet med en undskyldning fra trafikselskabet for den seneste ulykke ankom mandag.
Blomsterne var ikke engang nået at visne, før Torben Rasmussen igen kom til skade.
- Det må simpelthen bare ikke ske, siger Vibeke Frandsen.
Tirsdag var fjerde gang siden jul sidste år, at hendes far kom til skade. Blomsterne var et plaster på såret for en ulykke, der skete for fire uger siden.
Til jul kom hendes far til skade, da han blev hentet efter en julefrokost. Han slog sig ikke voldsomt, men familien var rystet efter episoden.
Igen og igen
I påsken gik det helt galt. Familien havde haft en dejlig påskefrokost sammen hjemme hos Vibeke Frandsen, men da hendes far skal spændes fast, ender det i stedet med, at han ruller baglæns og falder ud af bussen.
Torben Rasmussen bliver hentet af en ambulance og bliver syet sammen på Regionshospitalet Horsens.
Vibeke Frandsen og hendes forældre har på ingen måde lyst til, at de skal ud at køre med Flextrafik igen efter de voldsomme oplevelser, men familien har intet valg.
- Vi har slet ikke lyst til at ringe til dem, men vi kan ikke gøre noget.
- Det er det, der frustrerer os. Vi har det slet ikke godt med det. Vi har ikke andre udveje. Hvad kan vi gøre? Vi kan jo ikke gøre noget. Det er en ond cirkel, man er fanget i, siger Vibeke Frandsen.
Dejlig dag endte på hospitalet
For tre uger siden er Torben og Ella igen på tur. De mødes med gode venner ved Norsminde Strand for at spise frokost. Igen går det galt.
Da chaufføren begynder at køre, ryger Torben Rasmussen bagud og brager ind i bagdøren og slår hul i hovedet. Kørestolen er simpelthen ikke spændt fast.
- Det var en voldsom, voldsom oplevelse. Vi bliver alle sammen enormt bange, siger Vibeke Frandsen.
Efterfølgende ender hendes far igen på sygehuset. Først for at blive limet og syet i hovedet, og kort efter bliver han indlagt akut med en infektion i sårene i hovedet.
Det er efter den ulykke, den tredje i rækken, at Flextrafik sender en buket blomster til Torben og Ella Rasmussen. Den ankommer mandag i denne uge.
Dårlig mavefornemmelse
Tirsdag skal forældrene igen ud at køre bus med trafikselskabet, som de efterhånden har et mere end anstrengt forhold til.
Forældrene er med, da familien mødes til en komsammen i forbindelse med, at Ellas mor er død to uger tidligere.
Flextrafikbussen kommer 45 minutter for sent, og chaufføren har en kammerat med på forsædet.
Familien er på ingen måde tryg, men de har intet valg. Farens handicap og kørestol gør, at de er afhængige af, at de bliver hentet i en handicapbus.
- Han kan ikke gå efter sin operation. Han er meget sårbar i nakken. Han kan ikke dreje sit hoved, og han kan ikke løfte sit hoved. Han kan kun se ligeud, siger Vibeke Frandsen.
Chauffør har ven med
Ifølge hende kører chaufføren forbi en adresse på vejen for at læsse sin kammerat af. Da chaufføren skal ud fra parkeringspladsen ved sin kammerat, accelerer han voldsomt, og Torben ryger igen bagud i bussen og slår sit hoved.
- Hvor fanden skal man gå hen med den her? spørger Vibeke Frandsen.
Hun føler sig magtesløs efter at have klaget flere gange til Flextrafik.
Da hendes far blev opereret for fem år siden, fik familien at vide, at det var meget vigtigt, at han ikke slår nakken. I værste fald kan han dø af det.
- Så vi bliver jo enormt bange, siger datteren.
Flextrafik har flere gange beklaget overfor familien, men de voldsomme ulykker bliver ved med at ske.
- Det er ikke den enkelte chauffør, jeg er ude på at hænge ud. Det handler om, at der ikke er nogen, der tager det her alvorligt. Vi føler, at de beklager, og så bliver der trukket på skuldrene. Der er ingen, der udreder, hvorfor det bliver ved med at ske, siger hun.
Stiller ikke op
Hun opfordrer Flextrafik til at sørge for, at alle deres chauffører har den korrekte uddannelse til at køre med borgere som hendes far.
TV2 ØSTJYLLAND har været i kontakt med Midttrafik, der driver Flextrafik. De oplyser, at det ikke er muligt at stille op til interview søndag.
Vi ville gerne have spurgt, om de fire ulykker har haft konsekvenser for nogen af chaufførerne. Vi ville også gerne have spurgt, hvordan de sikrer sig, at Torben Rasmussen ikke bliver udsat for flere uheld.
Til sidst ville vi gerne have spurgt, om det er normal kutyme, at chauffører har deres bekendte med i bussen, når de befordrer kunder.
Midttrafik har i stedet sendt en skriftlig kommentar:
- Midttrafik beklager meget, at kunden har været udsat for en række uheldige episoder. Vi vil nu undersøge sagen til bunds for at sikre, at det ikke gentager sig, skriver de til TV2 ØSTJYLLAND.