Kirkefolk frygter solceller: - Vi vil gerne beskytte vores kulturarv
Menighedsrådsformand er bekymret for, at solcelleanlæg vil ødelægge fred og ro på kirkegården.
I Mesing ved Skanderborg frygter formanden for det lokale menighedsråd, at udsigten fra Mesing Kirke i fremtiden ikke vil være marker, men solceller.
- Vi synes, det er et rigtig stort projekt, og det kommer til at indgå i vores indsigtslinjer fra kirken, siger menighedsrådsformanden for Veng-Mesing Sogne, Anne Dorthe Frederiksen, til TV2 Østjylland.
Politikerne i Skanderborg Kommune vil producere grøn el svarende til 100 procent af forbruget i 2030. For at nå målet skal der findes plads til 43 vindmøller eller cirka 500 hektar solceller.
En mulig placering til solceller er ved Mesing, og her er formanden for menighedsrådet mildest talt bekymret.
- Kirken er som et vartegn for byen Mesing. Når de også vil lægge det rundt op mod nord, selvom der er en beskyttelseslinje – en kirkelinje, så er det noget, man vil kunne se hele vejen rundt fra kirken, siger Anne Dorthe Frederiksen.
Hvorfor er det et problem, at man kan se solceller fra kirken?
- Vi vil gerne beskytte vores kulturarv. Vi er ikke imod udvikling, men vi vil også gerne se den bæredygtige del i solcelleprojekterne. Det synes jeg, der mangler.
Meget tidligt i processen
Byrådets beslutning er et ambitiøst mål, som kræver, at der produceres 557 GWh vedvarende energi om året inden for kommunegrænsen. Det svarer til det gennemsnitlige elforbrug i ca. 124.000 husstande. Det skriver kommune på deres hjemmeside.
- Vi er fortsat meget tidligt i processen. Intet er lagt fast i forhold til eventuelle placeringer, heller ikke størrelser på anlæg eller andet. Det vi ser lige nu, er udelukkende ønsker fra interesserede projektudviklere, skriver chefen for Plan, Teknik og Miljø i Skanderborg Kommune, Karen Margrethe Høj Madsen, i en mail til TV2 Østjylland.
Ifølge hende kan projekterne sagtens ende med at se helt anderledes ud, når den politiske behandling går i gang med høringer og dialog med borgerne.
Men det ændrer ikke på, at de stadig er bekymret i Mesing.
- Det er en vigtig pointe, at man kan gå på kirkegården i fred og ro – uden man skal se på en masse teknologi. Det burde man kunne finde andre steder til, siger Anne Dorthe Frederiksen.
Her mener Skanderborg Kommune, at der vil blive taget højde for, at solcellerne ikke placeres nær kirken.
- Konkret i forhold til Mesing Kirke kan vi oplyse, at solcelleanlæg ikke kan placeres nær kirken, da området omkring kirken er angivet som et såkaldt negativt område i det forslag til kommuneplantillæg, som er i høring lige nu, skriver Karen Margrethe Høj Madsen.
Menighedsrådsformanden har alligevel en opfordring til politikerne.
- De skal tænke sig rigtig godt om. Måske burde de sende den retur over til dem på Christiansborg, så man kan få en helhedsplan for hele Danmark. I stedet for at tage god landbrugsjord ud og i forhold til, hvor mange mennesker det berører, siger Anne Dorthe Frederiksen.
Onsdag skal Økonomi- og Erhvervsudvalget i Skanderborg Kommune behandle sagen på et møde.