Dyrlæger slår fast efter mishandlingssag: Vi skal sidde med ved bordet
Dyrlæger skal have en større rolle i de kommende naturnationalparker, lyder det fra sammenslutning efter skandalesag.
Der er brug for, at dyrlæger sidder med ved bordet.
Sådan lyder Dyrlæger & Ko, som er en sammenslutning af kvægdyrlæger, efter der er rejst tiltale for dyremishandling. Derfor har virksomheden nu sendt et åbent brev til miljøminister Magnus Heunicke med et klart ønske: Vi vil være med omkring de kommende naturnationalparker.
Direktør i Dyrlæger & Ko, Rune Friis Kristensen, fortæller, at de i lang tid har set med bekymring på det, der sker i flere besætninger.
- Når styrelser begynder at pege fingre ad hinanden og måske endda politianmelde hinanden, så mener vi, at der er noget ravruskende galt i den måde, man håndterer rewilding-projektet, siger han.
For nylig er der rejst tiltale mod Naturstyrelsen, skovrider Peter Brostrøm og en anden medarbejder for dyremishandling af kvæg i Mols Bjerge. For skovrider Peter Brostrøm og den anden ansatte kræves der fængselsstraf, lyder det i anklageskriftet.
I alt 77 kreaturer blev i perioden mellem november 2020 og april 2021 ifølge anklageskriftet ikke plejet, som de skulle, da de var på Naturstyrelsens arealer i Mols Bjerge. Flere af dyrene endte med at blive aflivet.
Det var en af Dyrlæger & Kos dyrlæger, der i 2021 skrev en meget kritisk besætningsrapport, der senere ledte til sigtelse og nu tiltale i sagen.
Det er blandt andet situationer som den, dyrlæger i ledelsen vil være med til at kunne forhindre, mener Rune Friis Kristensen.
Dyrlægerne er lige nu ikke en del af den videnskabelige arbejdsgruppe, der er nedsat for at styre alle de naturnationalparker, der skal oprettes rundt om i landet. Her sidder flere professorer, lektorer og blandt andre formanden for Det Dyreetiske Råd.
- I dag er vi placeret i interessentgruppen - og det er fint sted at være - men det er måske ikke der, vi skal sidde med den store faglighed om store græssere, vi har, siger Rune Friis Kristensen.
Han kalder på et mere kontrolleret tilsyn med dyrene i naturnationalparkerne, som man kender det fra kvægbesætninger i landbruget.
Sagen fra Mols Bjerge for Dyrlæger & Ko til at frygte, at der kommer lignende sager, når endnu flere dyr lukkes ud for at græsse naturnationalparkerne.
- Vi kan kun opfordre til, at man tager dyrlægefagligheden med ind i de her grupper, så man kan undgå, at der sker brud på dyrevelfærdsloven i fremtiden.
- Det kan vi selvfølgelig ikke garantere, men det er vores håb, at det er der, vi ender.
Kom det bag på jer, at den her sag kom?
- Nej. Vi vil helst ikke sige, "hvad sagde vi", men vi har, siden man begyndte at tale om rewilding-projekter, gerne villet have en dyrlæge med ind i styregruppen.
- Den faglighed, man har som biolog - som er med i styregruppen - er ganske fin, når man snakker lukkede økosystemer. Men så snart du sætter et hegn op og lukker store domesticerede dyr inde, så er det ikke længere fri natur, og derfor skal der føres et større tilsyn med dyrene, siger Rune Friis Kristensen.
TV2 Østjylland har spurgt miljøminister Magnus Heunicke, om han vil kommentere det åbne brev, men det har ikke været muligt, melder hans ministerie.
Advokaten for Peter Brostrøm, Peter Trudsø, oplyser, at hans klient nægter sig skyldig og derudover ikke har kommentarer til sagen.