Kan cannabis kurere kræft?
Kræftens Bekæmpelse: Mere forskning
Ofte bliver cannabis forbundet med den rus, man opnår, ved at ryge det. Men på internettet dukker stadigt flere historier op om, at cannabis i olieform kan bekæmpe og ligefrem kurere kræft.
Østjyske kræftlæger mener, at patienterne skal holde sig til kemoterapi og stråling, mens Kræftens Bekæmpelse ønsker mere forskning i medicinsk cannabis.
Kim Thidemann er fotograf fra Ryomgård, og han fik i 2011 konstateret kræft i lungerne. Her sagde lægerne, at han var uhelbredelig syg. Nu benytter han sig af cannabisolie, og han er sikker på, at det hjælper.
- Det er utroligt, at folk stiller sig ud offentligt og fortæller om det, og så skal de straffes for det bagefter. Folk gør det da kun, fordi de vil blive raske. De gør det da ikke, fordi de synes, at det er sjovt. Det er dæleme da ikke en spændende sygdom at rende rundt med. Jeg vil sgu gerne leve lidt længere, siger Kim Thidemann.
I et notat skriver Sundhedsstyrelsen:
- Du vil på internettet kunne finde folk, der udtaler, at de har helbredt alt fra kræft til sukkersyge med eksempelvis Cannabisolie, men der er intet videnskabeligt grundlag for disse påstande.
Og den udmelding er Morten Høyer, der er professor i onkologi på Aarhus Universitetshospital, enig i.
- Jeg tror ikke på cannabis hverken som olie eller som et syntetisk stof. Cannabis består af 70 forskellige stoffer, men jeg tror ikke, at der er nogle af dem, der får en helt afgørende effekt i behandlingen af kræft, siger Morten Høyer.
Se: 18-årig skal forske i kræft
På verdensplan forskes der i virkningen af medicinsk cannabis både på celler, dyr og meget snart også mennesker. Resultaterne er modstridende, men hos Kræftens Bekæmpelse er man sikker på en ting:
- Der er ingen tvivl om, at cannabis har en virkning på kræftceller. Når man studerer dem i et laboratorie, kan de her stoffer altså noget med celler. Det, der er det vigtige for os i Kræftens Bekæmpelse, er, at man finder ud af, hvordan det virker præcist, hvad er det, som stofferne gør, og hvordan kan man gå ind og fremstille et stof - gerne et syntetisk stof - som kan hjælpe, siger Jens Oluf Bruun Pedersen, der er overlæge ved Kræftens Bekæmpelse.
Morten Høyer mener, at man bør holde sig til de behandlingsformer, som sygehusene tilbyder.
- Jeg kan godt forstå, at patienter tænker, at de må prøve noget andet, men vi har i dag så mange forskellige behandlingsmuligheder, og de muligheder vi har her på sygehuset, dem synes jeg, at patienten skal foretrække fremfor at medicinere sig selv med cannabis, siger Morten Høyer.
Mere forskning eller ej, så fortsætter Kim Thidemann med cannabisolien.
- Jeg havde en aggressiv svulst, og den blev pacificeret, efter jeg begyndte at tage cannabisolien, siger Kim Thidemann.
Du kan se mere om debatten om cannabis i tv-indslaget øverst på siden.