Lang ventetid får Dorthe til at takke nej til genoplivning
Dorthe Thuborg Andersen vil hellere dø af hjertestop end genoplives i en ambulance, som har været længe undervejs.
Hvis Dorthe Thuborg Andersen akut får brug for en ambulance, kan hun ikke være sikker på, den når frem inden for 15 minutter. Derfor har hun truffet et valg, hvis hun skulle få et hjertestop.
- Så skal jeg ikke genoplives, siger hun.
Der er henholdsvis 22 og 25 kilometer fra hendes hjem til de nærmeste ambulancebaser i Ebeltoft og Rønde.
Og hendes beslutning kommer ikke ud af ingenting.
- Vores ven fik hjertestop, og selvom sønnen satte gang i hjertelungeredning, og der blev hentet en hjertestarter, var det først i ambulancen, at de fik ham genoplivet, siger hun og fortsætter:
- Men der var der gået for lang tid, og han endte med at blive hjerneskadet, fortæller hun.
Mange områder må vente længere på ambulancen
Region Midtjyllands mål er, at 92 procent af de allermest kritiske ambulancekørsler skal være fremme inden for 15 minutter. Målet gælder som et gennemsnit for hele regionen, og regionen indfrier sammenlagt den målsætning.
Men tal, TV2 Østjylland har fået indsigt i, viser, at tallet dækker over store lokale forskelle.
Der har i alt været 14.717 A-kørsler i første halvår af 2024 i de 80 østjyske postnumre. I 34 af postnumrene præsterer ambulancerne dårligere end det mål, regionen har sat for hele landsdelen.
Med andre ord - i mere end hvert tredje postnummer når færre end 92 procent af kørslerne frem inden for 15 minutter.
Lige præcis i postnummeret Knebel, hvor Dorthe Thuborg Andersen bor, er det 44,9 procent af de 85 ambulancer, som kom inden for 15 minutter - altså væsentligt under målsætningen om 92 procent for alle A-kørsler i regionen.
Det måtte gerne være bedre, hvis det stod til Dorthe Thuborg Andersen.
- Kunne jeg være sikker på, at der kom en ambulance inden for 15 minutter, måtte man også gerne begynde at genoplive mig, for så var der da håb for, at man ikke blev hjerneskadet, siger hun og fortsætter:
- For jeg er mere bange for at blive hjerneskadet end dø.
- Der er for stor forskel
Susanne Buch Nielsen, SF, er formand for Region Midtjyllands udvalg for nære sundhedstilbud, og hun er ikke lutter begejstret for de store lokale forskelle.
- Vi skal tage måltallene meget alvorligt, for hvis det fortsætter med at være lavt i så mange postnumre, så er det noget af det, vi skal snakke om i udvalget, siger hun.
Hun finder det dog drastisk at droppe tanken om genoplivning, fordi man grundet afstand er mere bange for en hjerneskade end at dø af et hjertestop.
- Jeg tror også, at jeg kan finde eksempler, hvor ambulancen virkelig hurtigt har gjort en forskel, siger Susanne Buch Nielsen og fortsætter:
- Men jeg forstår bekymringen, og der skal sikres en vis balance i regionen.
Kan man forvente samme service på Helgenæs som i centrum af Aarhus?
- Man kan ikke forvente samme responstid på Helgenæs som i Aarhus Midtby, men du kan forvente et trygt beredskab, hvor du ikke behøver være bange for at falde om i morgen og ikke kunne få hjælp.
Hun vil ikke afvise, at det kan komme på tale at flytte rundt på de ambulancer, der er i dag, eller skaffe ekstra ambulancer.
Hvor stor en forskel gør et par minutter?
Målet om en responstid på under 15 minutter akutte kørsler er politisk fastsat, og der findes ikke noget i den faglige litteratur, som understreger vigtigheden af, om det lige er 14 minutter eller 16 minutter, hvis uheldet er ude.
Ifølge overlæge Finn Lund Henriksen fra hjertemedicinsk afdeling på Odense Universitetshospital er responstid dog en vigtig målestok.
"Hvis der er nogle mål, så opper vi os alle sammen for at gøre det så hurtigt som muligt, og det kommer borgerne til gode."
Han har særligt beskæftiget sig med at udbrede kendskabet til livreddende førstehjælp, fordi det er afgørende for succesraten for hjertestop, at der så hurtigt som muligt bliver foretaget hjertelungeredning. Her er hjerteløbere og folks generelle kendskab til livreddende førstehjælp essentielt. Men ifølge Finn Lund Henriksen er det stadig vigtigt, at ambulancerne kommer hurtigt frem.
"Responstiden på en ambulance er afgørende, hvis du står et sted, hvor der ikke er nogen, som kan give hjertelungeredning, for så er det individet med hjertestop fuldt afhængig af det professionelle beredskab, som kommer frem."
Samme tendens over flere år
I en gennemgang af tallene for hver enkelt postnummer de seneste år, er det tydeligt, at tendensen ikke er ny.
Der er områder, hvor ambulancerne konsekvent inden for de sidste fire år, ikke har levet op til regionens mål om, at 92 procent af alle ambulancer skal værre fremme inden 15 minutter.
Knebel er et af de postnumre, og det på trods, så er det ikke noget, som får Dorthe Thuborg Andersen til at vælge Helgenæs fra.
- Vi har dejlig natur her og et godt sammenhold, og jeg synes, at der sker mange ting på Helgenæs, så derfor blev vi, forklarer hun.
Og selvom hun ikke forventer samme responstid hos hende som i det centrale Aarhus, ville det være rart, hvis flere af ambulancerne kunne komme hurtigere.
- Der har før været snakket om at placere en ambulance i Knebel centralt på Mols, og så ville flere ambulancer nok være fremme inden for 15 minutter, siger Dorthe Thuborg Andersen.