Ophedet debat om dyrevelfærd i flere år – nu vil borgmester mægle
Bølgerne har gået højt i nu flere år omkring rewilding-projektet i Mols Bjerge. Nu forsøger borgmesteren at mane til besindighed.
(Det fremgik tidligere af artiklen, at der er tale om et areal på 20 hektar, men der er retteligt tale om 120 hektar.)
I 2016 startede naturprojektet i Mols Bjerge, hvor heste og kvæg skal leve sammen på 120 hektar med så lidt indblanding fra mennesker som muligt. Siden har projektet dog mødt massiv modstand fra især en større gruppe dyreaktivister.
Faktisk har debatten været så heftig, at ansatte på Molslaboratoriet har følt sig chikaneret i mere end 50 tilfælde.
Nu vil Syddjurs Kommunes borgmester Michael Stegger Jensen (S) forsøge at mægle mellem de stridende parter.
- Det er mange af mine borgere, der skændes, og det er trist. Hvis jeg kan være mægler, vil jeg gerne det. Til en start vil jeg gerne mane til besindighed, siger borgmesteren til TV2 Østjylland.
Flere voldsomme episoder
Debatten og uenigheden om projektets berigtigelse blussede for alvor op, da en hest blev såret af et GPS-halsbånd, og der efterfølgende blev rejst tiltale mod Molslaboratoriet for overtrædelse af dyrevelfærdsloven.
Siden skabte en episode, hvor seks tyre på skift bedækkede en ko i et mudderhul, også ravage.
Men det helt store diskussionsemne har hele tiden været, om dyrene får nok mad.
- Det, der er så fedt at opleve, er hvor kompetente de her dyr er. Nu er det vinter, det er det her, vi skal spise for at overleve, har naturvejleder Morten D.D. Hansen tidligere sagt.
Det er alle langt fra enige i, og af flere omgange har dyreaktivister tilskudsfodret på arealerne.
Har lyttet til begge sider
Den langvarige debat har efterhånden sat sine spor, især hos de ansatte på Molslaboratoriet.
Det viste en rapport fra Arbejdstilsynet for nylig.
Hele den tilspidsede situation ærgrer borgmesteren.
- Jeg har forståelse for, at der er mange følelser i spil, men man skal tale ordentligt til hinanden. Parterne bliver nok aldrig enige, men der skal være en god debat, siger Michael Stegger Jensen.
Den seneste tid har han derfor lyttet til begge sider hver for sig, og på et tidspunkt håber han, at parterne bliver klar til at mødes.
Tager ansvaret på sig
Men hvilken forskel gør det, at borgmesteren forsøger at mægle?
- Det vil jeg lade andre om at vurdere, men det er vigtigt, at nogen tager ansvaret på sig, og det har jeg så valgt at gøre.
TV2 Østjylland har været i kontakt med begge parter i sagen.
Museumsdirektør Bo Skaarup er klar til at stille op til en mægling under de rette omstændigheder:
- Jeg vil til enhver tid stille op til et mæglingsmøde. Jeg har gentagende gange opfordret til det. Dog mener jeg, at det skal være på neutral grund med relevante myndigheders mellemkomst, f.eks. politiet, da de har gode erfaringer med mægling, skriver han til TV2 Østjylland.
Ikke frisk på møde
Anderledes skeptisk er den anden side – dyreaktivisterne.
Her mener man, at Bo Skaarup har løjet over for myndigheder, medier og andre i en sådan grad, at mægling ikke er muligt.
- Uanset om Bo Skaarup så begyndte at tilskudsfodre og rette sig efter dyrevelfærdsloven, har han opført sig på en måde der gør, at han ALDRIG får hverken min eller vores tillid, lyder i en mail fra en af aktivisterne, Søren Brink, til TV2 Østjylland.