Thomas havde en livstruende cyste i hjernen: Måtte selv sørge for turen til hospitalet
Thomas Hanberg Hansen blev bedt om selv at køre på hospitalet. Det viste sig, at han kunne være død, hvis han ikke blev behandlet hurtigt.
22. februar i år ringer Thomas Hanberg Hansens hustru til alarmcentralen, da hendes mand pludselig har svært ved at bruge højre ben.
Ambulancen kommer. Han skal på hospitalet. Men.
Sammen med sin kone er han sikker på, han hører ambulanceredderne sige, at de er den eneste ambulance på Djursland på det tidspunkt. Og at det er årsagen til, de selv skal stå for transporten til hospitalet.
- Så er det i hvert fald ikke noget akut livstruende, tænker Thomas Hanberg Hansen.
Men få timer senere ligger han på operationsbordet og undergår en hjerneoperation, der redder hans liv.
Regionen: - Ikke dage med kun én ambulance på Djursland
Der må, ifølge Region Midtjylland, foreligge en misforståelse. Det fremgår af et svar til TV2 Østjylland.
Ifølge den lægefaglige direktør for præhospitalet i Region Midtjylland, Palle Juelsgaard, var der de beregnede antal ambulancer på Djursland d. 22. februar i år. Som udgangspunkt er der syv ambulancer på Djursland. Dermed kan han ikke genkende den beskrivelse, som Thomas Hanberg Hansen og hans kone har fået.
- Jeg kan forstå, at sådan en episode kan føles meget ubehagelig, men der er ikke dage, hvor vi har ét ambulanceberedskab på Djursland. Vi kan dog ikke se i vores data, hvor mange af bilerne som var optaget samtidig med andre opgaver, siger Palle Juelsgaard.
Men samme dag har 21 ambulancer i hele regionen været ude af drift på et tidspunkt i løbet af døgnet. Kan det ikke have haft en indflydelse på Djursland?
- Vi arbejder hver dag med ude af drift-episoder. Både ved sygdom, ved debriefing og efter ubehagelige episoder eller ved mangel på personale, men på Djursland var der de ambulancer, som der skulle være.
Glemte ting og havde svært ved at gå
I dagene op til føler Thomas Hanberg Hansen sig stresset og træt, men den 54-årige direktør kører alligevel af sted for at holde et oplæg i den lokale idrætsforening mandag aften.
- Da jeg går ud fra det, har jeg en oplevelse af, at jeg hverken kan huske, om jeg havde min bil med, eller hvor den var henne, fortæller han.
Dagen efter melder han sig syg og sover det meste af dagen, men da han går en tur med familiens hunde ud på eftermiddagen, bliver han for alvor nervøs.
- Jeg føler, at jeg er ved at miste balancen forlæns, som om jeg er et skridt bagud, og på gåturen føler jeg også, at mit højre ben ikke vil gå med, så jeg bliver en smule urolig og tænker, at det kan være en hjerneblødning eller en blodprop, fortæller han
Da hustruen Kamilla kommer hjem, og hører om hans tilstand, ringer hun til alarmcentralen, der sender en ambulance.
Troede, man var i gode hænder
Thomas Hanberg Hansen og hans hustru husker det sådan, at redderne måler hans blodtryk og beder ham lave forskellige øvelser. De kan, husker de, ikke umiddelbart stille en diagnose og kontakter Neurologisk afdeling på AUH. De vil gerne have ham ind for at undersøge ham nærmere, men til Thomas Hanberg Hansens overraskelse skal han altså selv sørge for transporten.
Og det er her, parret føler sig overbeviste om, at tid er blevet en faktor.
- Vi har desværre ikke tid til at køre dig på hospitalet, for vi er den eneste ambulance på Djursland i dag, husker Thomas Hanberg Hansen og hans kone, at ambulanceredderne siger.
Den lægefaglige direktør i Præhospitalet i Region Midtjylland Palle Juelsgaard afviser, at tid og travlhed spiller ind i en vurdering om, hvorvidt en patient skal køres på hospitalet eller ej. Han understreger, at det altid er en faglig vurdering.
Ambulancer ude af drift
TV2 Østjylland har kortlagt, hvilke ambulancer der har været ude af drift det seneste halvandet år. Eksempelvis har en af ambulancerne i det sydlige Randers holdt stille 124 dage, hvor den skulle have været i drift. I Brædstrup er det tal 87 dage og 79 i Allingåbro.
Region Midtjylland bruger et flydende beredskab, så hvis en ambulance ikke kører, fordi der mangler ambulancereddere, så får de en ambulance fra et andet område til at dække ind. Læs mere her om, hvor ambulancerne har været meget ude af drift.
Vi har fået aktindsigt i samtlige ambulancer dag for dag. Her kan man se, hvor mange procent den enkelte ambulance har været ude af drift. Det kan både være noget af dagen eller hele dagen.
Ikke desto mindre, er det snakken om travlhed, som hænger fast ved både Thomas Hanberg Hansen og hans kone.
- Sådan troede jeg ikke, det var. Jeg troede, at hvis man havde ringet efter en ambulance, så var man i gode hænder, siger han.
Risikerede at dø
En kammerat kan til alt held køre Thomas Hanberg Hansen og hans hustru de 50 kilometer fra Ebeltoft til Skejby. En tur han i dag har svært ved at huske i detaljer.
- Det var en lang tur, synes jeg. Min kone refererer, at jeg bliver dårlig under køreturen derind. Jeg kan huske, at det var vanskeligt at gå fra bilen og op til afdelingen, siger Thomas Hanberg Hansen.
På AUH afslører en MR-scanning, at der hverken er tale om en blodprop eller en hjerneblødning.
- Det er en godartet cyste, men den er blevet så stor, at den blokerer for væskeomløbet i min hjerne. Så bliver trykket for højt i hjernen, og ultimativt bliver trykket så højt, at det trykker hjernestammen ned i rygsøjlen, og så dør man øjeblikkeligt, siger han.
Ifølge Thomas Hanberg Hansen siger lægerne, at han er kommet ind i sidste øjeblik. Var han ikke blevet opereret, ville han være død indenfor 24 timer, lyder meldingen.
- En skræmmende tanke
I dag – et halvt år senere – er han kommet sig over operationen, men forløbet, hvor han blev overladt til sig selv i det, der viste sig at være en livstruende situation, gør ham bekymret for forholdene på Djursland, når det gælder antallet af ambulancer.
- Det er lidt for stor en tilfældighed, at vi sidder og snakker sammen i dag, siger han.
For hvad var der sket, hvis kammeraten ikke havde været hjemme, eller hvis Thomas Hanberg Hansen havde lagt sig til at sove i stedet for at tage den lange tur til Skejby?
- Det tænker jeg med vilje ikke ret meget over, for det er en skræmmende tanke, at det kunne have været et unødvendigt tilfælde, at jeg ikke havde været her i dag, siger han.
Thomas Hanberg Hansen understreger, at ambulanceredderne gjorde det godt og ikke kunne vide, hvad der var galt med ham, da der er tale om en sjælden lidelse.
- De er superdygtige og meget professionelle. Jeg tror også, de bliver sat i nogle svære valg en gang imellem, og det er egentlig heller ikke ok.