Forfatter vil gøre op med særligt tabu om børns seksualitet
Børns ubevidste seksualitet skal ikke være et tabu, mener forfatter. Ekspert bakker op.
En lille pige, en magisk gul lænestol og en verden af sæbebobler og sommerfugle.
Sådan lyder hovedingredienserne i historien i den nye børnebog 'Den magiske lænestol' af forfatter og tidligere Ramasjang-vært Jacinta Madsen, der bor i Aarhus.
Men bogen er dog ikke, som børnebøger er flest. 'Den magiske lænestol' handler nemlig om en lille pige, der onanerer.
Det er nemlig et tabu, at børn har en ubevidst seksualitet, og at de onanerer. Og det ønsker Jacinta Madsen at gøre op med med 'Den magiske lænestol', der udkommer 1. februar.
- Det er en del af børns virkelighed, ikke alle børn, men nogle børn, at de onanerer. Det er et tabu, og det er svært at tale om, og når vi gør det, bliver det akavet. I sidste ende er der risikoen for, at vi giver vores skam videre til vores børn, og det, synes jeg, er synd, siger Jacinta Madsen til TV 2.
Af samme årsag har hun med både sproget og illustrationerne i bogen skabt en fortælling, der er hundrede procent på barnets præmisser.
- Jeg har taget mange hensyn for, at det er en tryg oplevelse for alle at læse bogen. Der er ikke noget mellem linjerne, og alt er på barnets præmisser og helt i barnets verden, siger Jacinta Madsen.
Har ændret sig gennem historien
Ifølge Else Marie Buch Leander, der har skrevet ph.d. i det kulturelle syn på børns seksualitet ved Aarhus Universitet, har det så godt som altid været forbundet med stort tabu at tale om børn og seksualitet.
- Tilbage i 1700 og 1800-tallet har der været deciderede onanipanikker, hvor man både med religionens og lægevidenskabens synsvinkel har set det som en synd og noget, der kunne skade helbredet, siger Else Marie Buch Leander.
Springer man længere frem i historien, har synet på barnets seksualitet ændret sig herhjemme. Særligt i 1970erne og 1980erne var der ifølge Else Marie Buch Leander i Danmark et unikt frisindet syn på børns seksualitet inden for pædagogikken.
Noget, der dog ifølge forskeren ændrede sig brat omkring årtusindskiftet med Vadstrupgård-sagen, hvor en 30-årig mand blev dømt for seksuelle overgreb på flere end 20 børn. I samme periode gjorde tanker fra amerikansk pædagogik indtog i Danmark med et andet syn på barnets seksualitet.
- Fordi vi får frygten for overgreb, begynder det syn på barnets seksualitet som noget problematisk at vinde ind herhjemme, siger hun.
Hvad er normal seksuel adfærd hos børn?
Normal seksuel adfærd hos små børn i alderen to-seks år omfatter blandt andet:
At lege seksuelle lege med jævnaldrende børn, som er præget af ligeværdighed, jævnbyrdighed, gensidighed og nysgerrighed
At sige frække ord
At undersøge sig selv
At udforske forskellene mellem drenge og piger
At stimulere sig selv ved at røre ved kønsorganer eller gnide dem mod noget
Kilde: Januscentret
Vil skabe en nuanceret debat
Jacinta Madsen oplyser til TV 2, at de første reaktioner på bogen har været primært positive med forældre, der har fortalt hende, at de har manglet en bog som hendes til at starte en samtale med deres børn om emner som krop og seksualitet.
- Bogen er på ingen måde sat i verden for at polarisere, men for at åbne op for en nuanceret samtale om emnet. Jeg håber, at når folk læser bogen, vil de være åbne for at starte en samtale, siger Jacinta Madsen.
Og forsker Else Marie Buch Leander er enig i, at det er vigtigt, at forældre og voksne får mere viden og bliver bedre til at takle børns seksualitet.
- Seksualiteten vil jo dukke op, og som voksne er der ikke rigtigt noget, vi kan gøre ved det andet end at forholde os positivt til det. Og som forælder kan man øve sig i at tage det en lille smule afslappet og tænke, at det er helt naturligt og et sundhedstegn, siger Else Marie Buch Leander.
Hun råder forældre til at se på barnets udforskning af egen krop som noget, der forbereder barnet på den mere komplekse voksne seksualitet.
- Hvis man forsøger at tabuisere det eller forhindre dem i det, risikerer man, at de ikke får mulighed for at træne det seksuelle, siger Else Marie Buch.