Forsker om letbane-skandale: Kan få betydning for valget

Skandalesagen har trukket overskrifter og vakt debat, men spørgsmålet er, hvor meget den fylder, når vælgerne sætter deres kryds den 21. november.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Aarhus Letbane skulle have været på skinnerne for at fragte aarhusianerne fra A til B, men Trafikstyrelsen kunne ikke give den endelige godkendelse, og letbanen kører stadig ikke.
Af Mikkel Secher og Alexander Ravn
I samarbejde med tv2.dk

Pladsen skulle have været fyldt med mennesker den lørdag i september. De skulle have skålet i fadøl til lyden af glædessang fra det 200 mand store gospelkor på scenen og til festtaler fra borgmesteren og transportministeren.

Men pladsen foran Dokk1 i Aarhus var helt mennesketom og pølsevogne og fadølsbaren forblev lukkede.

Tema:

Festen, der skulle have markeret Aarhus Letbanes jomfrutur, var aflyst - med én dags varsel - efter at Trafikstyrelsen afviste at godkende letbanen på grund af problemer med sikkerhedsforholdene.

- Hvis ikke, det er en skandale, selv efter aarhusianske forhold, så ved jeg ikke, hvad det er, sagde chefredaktør på Aarhus Stiftstidende Jan Schoubye til TV 2.

Vælgerne skal både kigge fremad og bagud

Her halvanden måned senere er letbanen fortsat ikke åbnet, og spørgsmålet er, om fadæsen og hele forløbet omkring den aarhusianske vælgere kan påvirke vælgerne, når de skal sætte deres kryds ved kommunalvalget. den 21. november.

Når vi beder vælgerne vurdere politikerne, så vil det efter min bedste vurdering kunne have en stor betydning
Kommunalforsker Ulrik Kjær fra Syddansk Universitet

Ifølge kommunalforsker Ulrik Kjær fra Syddansk Universitet er det meget forskelligt fra sag til sag, hvor meget vælgerne vægter skandalesager. Men i stemmeboksen vil danskerne både skulle forholde sig til fremtiden og politikernes indsats i den seneste valgperiode.

- I det lys, og når sager har den størrelse og bliver omtalt massivt, så er det noget, der ikke er forbigået manges opmærksomhed. Så når vi beder vælgerne vurdere politikerne, så vil det efter min bedste vurdering kunne have en stor betydning, siger Ulrik Kjær.

Spørgsmålet er så, på hvilken måde det i så fald vil komme til udtryk. I sagen om den aarhusianske letbane kan det for vælgerne eksempelvis være svært at gennemskue, hvem de skal bebrejde miseren.

- Jo tættere på valget, des farligere er sagerne. Men det er svært at vurdere, fordi sagerne er forskellige, og det kan være svært at placere ansvaret i byrådet, og hvem straffer man så. Men man kan også se nogle kandidater forsøge at bruge sagerne aktivt til at skyde på andre, siger Ulrik Kjær.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her