Smitten falder drastisk, så hvorfor er butikkerne stadig lukkede?
I nogle områder af Danmark er der slet ikke nogen smittede - men også der er butikkerne lukkede.
Vi er i Danmark på få uger gået fra flere tusinde nye smittede hver eneste dag til et nogenlunde stabilt tal omkring 400 daglige smittetilfælde.
Positivprocenten fra testene er faldet fra mere end 3 procent i december til at være langt under 1 procent.
Smitten var på sit højeste omkring nytår, hvor der var 942 indlagte på de danske hospitaler. Det tal er siden blevet halveret.
Alligevel fortsætter de strikse restriktioner, der mere eller mindre har lukket samfundet ned. Selv i de områder, hvor der slet ikke er nogen smittede, har butikkerne stadig lukket.
Hvad er forklaringen på det?
Hvorfor er der indtil videre kun lempet på de mindste børns skolegang? Hvorfor er butikkerne stadig lukkede?
En overlæge, en professor og en tidligere direktør fra seruminstituttet giver deres bud på en forklaring.
Overlægen: - Vi skal have vaccineret nok mennesker
Smittetallene er lave, men det betyder ikke, at man skal lempe på restriktionerne. Det mener Svend Stenvang Pedersen, der er ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Odense Universitets Hospital. Han siger, at de lave smittetal og restriktioner er afhængige af hinanden.
- Det er på grund af restriktionerne, at der ikke er mange smittede. Vi skal ikke bruge smittetal til at slække på restriktioner. Det lave smittetal er en direkte konsekvens af de selvsamme restriktioner, forklarer han.
Derfor er det også for tidligt at begynde at tale om en genåbning af butikkerne, mener han og peger på, at nok er smittetallene lave nu, men de kan hurtigt stige igen, hvis man bliver utålmodig. Han fæstner sig ved, at vaccinationerne allerede er i gang netop nu.
- Derfor mener jeg, at vi skal fastholde restriktionerne, indtil vi både er meget langt nede i smittetal, men også til vi har fået vaccineret nok mennesker.
En lang række erhverv er økonomisk i knæ lige nu, og derfor håber de desperat på en genåbning. Svend Stenvang Pedersen forstår godt behovet, men mener stadig fra et sundhedsfagligt synspunkt, at restriktionerne er nødvendige.
- Der er rigtig mange brancher, der er hårdt ramt. Om man vil vente med at slække på restriktionerne til, at de såkaldte coronapas kommer, ved jeg ikke - det er rene politiske beslutninger.
Professoren: - Det er stilheden før stormen
Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet, hæfter sig ved, at selvom der lige nu er lave smittetal, så står vi over for en potentiel smittebombe med den britiske variant. Og den, forventer han, dominerer andre virustyper allerede inden for nogle uger.
- Den britiske variant er jokeren. Det er stilheden før stormen. Vi kan se, at den på det seneste har et kontakttal på lige godt og vel 1. Det er det samme som at sige, at når den overtager hele billedet herhjemme, så forværrer pandemien sig.
Han tolker den nuværende nedlukning som, at vi lige nu venter og forbereder os på at se, hvad der sker, når den britiske variant overtager.
- Kunne man åbne forretningerne? Ja, sikkert. Men det kunne være, at den britiske variant lukker alt ned igen om et par uger. Det er klogt at skynde sig langsomt med den genåbning, siger han.
Hans Jørn Kolmos vil altså ikke afvise, at butikkerne og de liberale erhverv kan åbnes, uden at smittetallene ryger i vejret, men synes, at det vigtigste i øjeblikket er at vise forsigtighed.
- Der er ingen konkrete undersøgelser om smitte i tøjbutikker og museer. Jeg vil ikke afvise, at vi kan komme i den situation, hvor vi kan sige med forsigtighed, at vi kan genåbne dem.
Adspurgt om risikoen for smittespredning i små butikker og på museer svarer Hans Jørn Kolmos:
- Min umiddelbare vurdering er, at det nok er en relativt beskeden risiko, hvis man følger retningslinjerne.
SSI-direktøren: - Lyt til ekspertgruppen
For den tidligere direktør fra seruminstituttet er svaret på de fortsatte restriktioner klart:
- Fordi ekspertgruppen har anbefalet, at man holder lukket, siger Nils Strandberg Pedersen.
Han peger på en række scenarier, som corona-ekspertgruppen, der rådgiver regeringen, har lavet. I dem anslår de, at en delvis genåbning af samfundet vil føre til en markant stigning. Niels Strandberg Pedersen mener også, at det giver god mening.
- Ud fra en logisk betragtning så mindsker det menneskelig kontakt. Men jeg kan ikke vurdere, hvor stor en betydning det her har. Formentlig har det en mindre betydning, men de (ekspertgruppen, red.) har lavet en vurdering ud fra nogle modeller.
I forhold til at butikkerne også holder lukket i områder, hvor der enten slet ikke er nogle smittede, eller kun er meget få smittede, siger Niels Strandberg Pedersen, at det kan være svært at lave regionale nedlukninger i Danmark.
- Man kunne godt forestille sig en differentieret nedlukning. Norge har haft succes med det, men geografien er også anderledes i Norge. Vi har så tæt kontakt i Danmark, siger han.