To østjyske V-medlemmer stemmer imod rigsretssag mod Inger Støjberg
Der er flertal i Venstre er for rigsret mod tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), Men ni V-medlemmer stemmer nej heriblandt flere medlemmer valgt i Østjylland.
Et flertal i Venstre vil stemme for, at Inger Støjberg skal stilles for en rigsret.
Det har partiet besluttet på et gruppemøde på Christiansborg torsdag formiddag.
De enkelte folketingsmedlemmer af Venstre er blevet sat fri, så de individuelt har haft mulighed for at tage stilling til sagen, siger formand Jakob Ellemann-Jensen.
Et splittet Venstre
Og der har været splittelse i partiet i spørgsmålet om Støjbergs fremtid.
Venstre har 41 medlemmer af Folketinget, og de ni har stemt imod en rigsretssag. De er ifølge TV 2s oplysninger følgende personer:
Beredskabsordfører Peter Juel-Jensen
Udlændinge- og integrationsordfører Mads Fuglede
Transportordfører Kristian Pihl Lorentzen
Formand for Retsudvalget Preben Bang Henriksen
Kultur- og medierordfører Britt Bager
Jagt- og søfartsordfører Thomas Danielsen
Kulturudvalgsformand Hans Christian Schmidt
Udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen
Retsordfører Inger Støjberg
Af ovenstående er Michael Aastrup Jensen og Britt Bager valgt i Østjyllands storkreds.
På Facebook skriver Michael Aastrup Jensen, at han stemmer imod en rigsret, fordi han ikke er overbevist om, at der er klare og overvældende beviser for, at der er sket noget ulovligt:
- Det er en meget svær beslutning. Måske den sværeste beslutningen siden jeg blev valgt til Folketinget. Derfor er jeg også rigtig glad for, at vores partiformand Jakob Ellemann har indstillet, at vi, som har anden holdning end flertallet af gruppen, kan blive stillet frit i denne svære sag om en af vores kollegaer, skriver Michael Aastrup Jensen.
Folketingsmedlemmer oplyser videre, at beslutningen er vendt grundigt med baglandet i Randers.
Formand Jakob Ellemann-Jensen (V) er blandt de resterende 32 folketingsmedlemmer, der stemmer for en rigsretssag mod Inger Støjberg. Han kalder torsdagens gruppemøde for "langt og svært".
- Det har været et følelsesladet gruppemøde, og det har været svært. Det her handler om en kollega, en dygtig kollega, en kær kollega, siger Jakob Ellemann og uddyber:
- Det er voldsomme anklager, der hænger over Inger Støjberg, men også over Venstre. De anklager kommer fra Instrukskommissionen og Folketingets advokater. Jeg havde ønsket, at de kunne gå væk på anden vis end en rigsretssag. Men det kan de ikke. Derfor støtter Venstre en rigsret, siger Jakob Ellemann-Jensen.
Bred opbakning til rigsretssag i Folketinget
Med Venstres afgørelse tegner der sig et bredt flertal i Folketinget for en rigsretssag mod Inger Støjberg.
Det sker, efter at Socialdemokratiet torsdag formiddag har valgt at støtte et retsligt forløb mod den tidligere udlændinge- og integrationsminister.
En lang række af Folketingets partier har tidligere givet udtryk for, at de støtter en rigsretssag mod Inger Støjberg.
Det drejer sig både om Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre, SF, Liberal Alliance, Alternativet og Frie Grønne.
Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige har derimod valgt ikke at støtte en rigsretssag mod Inger Støjberg. Løsgænger Lars Løkke Rasmussen vil heller ikke stemme for.
En rigsretssag er et yderst sjældent skridt fra Folketingets side, og sagen mod Inger Støjberg bliver den første i dette årtusinde og kun den sjette i danmarkshistorien.
Den seneste rigsretssag var Tamilsagen, der blev indledt i 1993 og som endte med at give den konservative minister Erik Ninn-Hansen fire måneders betinget fængsel i 1995.
Ulovlig instruks
Sagen mod Inger Støjberg tager udgangspunkt i 8. februar 2016, hvor Inger Støjberg som udlændinge- og integrationsminister udsendte en pressemeddelelse, hvori hun slog fast, at alle asylpar, hvoraf den ene part var mindreårig, fremover ville blive skilt ad.
Den praksis har sidenhen vist sig at være ulovlig.