110 år gammelt observatorie skal renoveres for 17 millioner
Ole Rømer Observatoriet lukker i 1,5 år for en omfattende renovering.
Der er måske ikke mange, der ved det, men i udkanten af Marselisborgskovene ligger et sælsomt gult hus med flotte - men rustne - metalkupler.
Det er Ole Rømer Observatoriet, som er 110 år gammelt og nu står foran en større renovering. Både tag, facade, kupler og vinduer trænger til en kærlig hånd og derudover skal bygningerne, der i dag er museum både moderniseres og bringes tilbage til det oprindelige.
- Vi vil gerne have det ført tilbage til et udtryk så tæt på, hvordan det var i 1911, som muligt, fortæller Linda Greve, der er formidlingschef på Science Museerne ved Aarhus Universitet.
Byggeriet af Ole Rømer Observatoriet blev påbegyndt i 1911 og opkaldt efter astronomen Ole Rømer, der voksede op i Aarhus.
- Dengang ville Aarhus gerne vise, at det var en videnskabsby og at byen kunne huse et universitet, der kunne konkurrere med Københavns Universitet, der på det tidspunkt var det eneste, siger Bent Lorenzen, der er direktør for Science Museerne på Aarhus Universitet.
Nye opdagelser
Observatoriet var aktivt som forskningssted i astrofysik frem til 2008 og for professor i astrofysik ved Aarhus Universitet, Hans Kjeldsen, har det haft stor betydning. Det var her, han i 1986 lavede sine første målinger på en stjerne, og her han har gjort flere nye opdagelser i verdensrummet.
- Verdensrummet er så stort, så vi behøver ikke kigge på det, andre har kigget på tidligere. Derfor har jeg i min forskning flere gange opdaget nye fænomener, som ingen har set før . Det er juleaften for forskere, når man gør nye opdagelser, siger Hans Kjeldsen, som også husker, hvordan observationerne dengang blev gjort pakket ind i vintertøj under åben himmel i observatoriets store kuppel.
Netop på grund af historien er Ole Rømer Observatoriet et vigtigt sted at bevare for eftertiden, mener professoren.
- Ole Rømer Observatoriet er årsagen til, at vi i dag forsker i astrofysik. Det har lagt fundamentet til forskningen i Aarhus, så der er en lang historie, lyder det fra Hans Kjeldsen.
Renoveringen af observatoriet kommer til at koste 17 millioner kroner og vil blandt andet også betyde, at en lille cafe åbner på stedet. Arbejdet forventes at være færdigt i slutningen af 2022.