Aarhus-borgmester: Ingen kommer til at stå uden tag over hovedet

1000 lejeboliger i Aarhus skal rives ned. Men samtlige 3-4000 beboere får en såkaldt tryghedsgaranti for en passende bolig, siger borgmesteren

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
VIDEO: Jacob Bundsgaard (S) forsikrer, at ingen kommer til at stå uden tag over hovedet. Se hele interviewet med borgmesteren her.

Ghettoerne skal afvikles, sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) 1. januar i sin nytårstale.

Sent tirsdag aften tog Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) og en bred kreds af byrådsmedlemmer ham på ordet og enedes om en udviklingsplan for Gellerup og Bispehaven.

Planen betyder, at 1000 lejeboliger i de to områder skal rives ned og en stor del af beboerne her vil blive tilbudt en anden bolig et andet sted i Aarhus.

- Der ligger en politisk aftale på Christiansborg, som giver os kommuner en bunden opgave. Vi er forpligtet til at reducere andelen af almene boliger til under 40 procent. Det sikrer vi med denne her med omfattende aftale, siger borgmester i Aarhus Jacob Bundsgaard til TV2 ØSTJYLLAND.

Tager hånd om alle

De 1000 lejligheder ligger alle i Gellerup, Toveshøj og Bispehaven og fordeler sig på 12 boligblokke, som altså skal jævnes med jorden.

Byrådet har stor forståelse for, at det er en stor indgriben i beboernes liv, men der vil blive taget god hånd om dem, forsikrer Jacob Bundsgaard.

- Der er ikke nogen, der kommer til at stå i en situation, hvor man ikke har tag over hovedet. Vi vil gøre alt, hvad man kan for at sikre, at alle bliver genhuset, siger han.

Chokeret formand

Hos Brabrand Boligforening er man ikke glade for planerne.

- Det er stærkt chokerende, lyder den umiddelbare melding fra Keld Albrechtsen, der er formand for Brabrand Boligforening.

VIDEO: Det er stærkt chokerende, mener Keld Albrechtsen, formand for Brabrand Boligforening. Se hele interviewet med ham her.

- Det får store negative menneskelige konsekvenser at lave så mange tvangsflytninger og jeg har svært ved at se, hvordan vi kan undgå at komme til at stå i den ulykkelige situation, at der kommer til at være folk, som ikke får et egentligt boligtilbud, når der skal skaffes boliger til så mange mennesker, siger formanden.

Fakta: Sådan forandres udsatte boligområder i Aarhus

Et byrådsflertal i Aarhus har lavet en aftale om, hvordan andelen af almene boliger kommer ned på 40 procent.

Et flertal i Aarhus Byråd har indgået en aftale om udviklingen i byens udsatte boligområder.

* Aftalen skal udmønte Folketingets beslutning om at nedbringe andelen af almene boliger i udsatte boligområder til 40 procent.

* Det politiske flertal i Aarhus Byråd ønsker, at det skal ske ved hjælp af en kombination af nedrivning af eksisterende boliger og opførelse af nye boliger.

* Målet er, at ni boligblokke med 600 familieboliger i Gellerup-Toveshøj rives ned.

* I Bispehaven skal tre boligblokke med 318 boliger rives ned.

* I begge områder skal der også opføres nyt byggeri, både privatboliger og erhvervsbyggeri.

* De borgere, hvis boliger skal rives ned, vil få tilbudt en "passende" bolig et andet sted i Aarhus.

* Byrådet afsætter samtidig 10 millioner kroner årligt frem mod 2030 med henblik på at opføre 1000 ekstra almene boliger.

* Det er et ønske, at disse boliger skal være "mindre, billige boliger, som er til at betale også for udsatte borgere".

* Enhedslisten har valgt at stå uden for aftalen, mens Alternativet har udbedt sig betænkningstid.

Kilde: Ritzau og "Aftale om udsatte boligområder i Aarhus Kommune, juni 2018"

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her