Abeejere støtter Dyrenes Beskyttelse-forslag: - Men det vil ikke ændre meget
Den lille abe, der i weekenden blev spottet, indfanget og senere døde i Skødstrup, har fået emnet om dyrevelfærd og retten til at eje eksotiske dyr på dagsordenen.
Vi bakker op om Dyrenes Beskyttelses forslag, men det vil ikke hjælpe noget.
Det er budskabet fra Foreningen Eksotiske Pattedyr.
En lille tamarin-abe blev i weekenden spottet på fri fod i Skødstrup nord for Aarhus, og selvom den senere blev fundet, overlevede den ikke.
Sagen har fået Dyrenes Beskyttelse til at slå på tromme for et forslag om en såkaldt positivliste. I øjeblikket er der lovgivet om, hvilke dyr man ikke frit må holde, men det vil organisationen have ændret til det modsatte. Altså så listen viser, hvilke dyr man frit må holde.
- Der vil sådan en abe ikke være på, fordi den har så specialiserede krav, for vi mener ikke, det er en, alle burde have lov at have, sagde Annesofie Meilvang, biolog og projektleder hos Dyrenes Beskyttelse, søndag til TV 2 ØSTJYLLAND.
Og listen er der faktisk opbakning til fra Foreningen Eksotiske Pattedyr, som tæller flere danske abeejere.
- Vi skal mødes med Dyrenes Beskyttelse, og vi bakker op om deres forslag om en positivliste, siger foreningens formand Niels Brandt, der selv har silkeaber i sit hjem i Silkeborg Kommune.
Han kalder sagen fra Skødstrup "forkastelig", fordi dyret var tydeligt under- eller fejlernæret. Han kan dog ikke forestille sig, at nogen bevidst har lukket dyret ud.
Liste vil ikke hjælpe
Aber som den tamarin, der i weekenden fik en masse opmærksomhed, kræver viden og de rette forhold og skal derfor ikke kunne holdes af hvem som helst, mener han.
En positivliste vil dog ikke ændre meget, mener Niels Brandt.
- Problemet er, at dyrene med de fleste sager ville være på positivlisten, siger han med henvisning til typiske kæledyr som kaniner, katte og hunde.
- Modsat er der ikke mange dyreværnssager med eksotiske dyr.
Niels Brandt er træt af sagen, der stiller folk som ham selv og Foreningen Eksotiske Pattedyrs medlemmer i et dårligt lys.
- Vi ser gerne, at ikke alle enhver kan købe de eksotiske dyr. Eller at man i det mindste sikrer, at de har den fornødne viden, siger han og tilføjer, at foreningen gerne ser, at man skal have en form for tilladelse til at holde visse dyrearter. Det kunne eksempelvis erhverves ved at deltage i et kursus eller være medlem af en relevant forening.
Ikke et kæledyr
Han oplever ofte folk, der ikke forstår, hvorfor man kunne finde på at holde aber.
- Vi er ikke mange tusinde, der gør det, og almindelige mennesker kender ikke den verden. Man skal huske på, at disse dyr ikke er vilde dyr, der er indfanget, men snarere racer opdrættet gennem mange år.
Læs også:
- Det er ikke kæledyr som hunde eller katte, men hobbydyr, der bliver i deres bur. Det svarer på sin vis til at have akvariefisk, de bliver også inde i deres akvarie, siger han.
Randers Regnskov har meldt ud, at man kort tid inden, aben blev set løbe frit omkring, var blevet tilbudt to aber af samme art af en mand. Østjyllands Politi efterforsker nu, om der er en sammenhæng.