Ældreplejen skal nytænkes: - Det er en tikkende bombe
Hvis ikke pårørende og civilsamfundet træder til, ser vi ind i serviceforringelser, forudser rådmand Christian Budde (V).
Hvis ikke vi skal kigge ind i serviceforringelser i fremtiden, skal der gøres noget radikalt anderledes. Det mener Christian Budde (V), der er rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune og en del af Sundheds- og Ældreudvalget i Kommunernes Landsforening.
- Det er den største udfordring i velfærdssamfundet, og jeg ser det som en tikkende bombe, der tikker en smule højere hver eneste dag, siger han til TV2 Østjylland.
På grund af flere ældre borgere har den offentlige sektor i 2030 behov for cirka 44.000 ekstra medarbejdere – i hvert fald hvis vi skal leve op til det nuværende serviceniveau. Samtidig forventes det, at det private erhvervsliv får brug for 95.000 medarbejdere.
Arbejdsstyrken vokser dog kun med 50.000. Det viser en analyse fra KL.
Sosu’en spiller kort med de ældre
Ambitionen om at nytænke ældreplejen deler han med regeringen. Ved at gøre op med bureaukrati, vil de gøre plads til den varme og omsorg, der er forsvundet ud af ældreplejen.
- Vi vil hellere have, at social- og sundhedshjælperen kan spille kort med de gamle (…) end at de skal bruge tid på at dokumentere, at de har udført deres arbejde, står der i regeringsgrundlaget.
Velfærd uden varme hænder
TV2 ØSTJYLLAND sætter i uge 5 fokus på det danske velfærdssystem i samarbejde med de øvrige TV 2-regioner. Under overskriften ”Velfærd uden varme hænder” kigger vi på, hvordan velfærden er i dag – og hvad vi kan forvente i fremtiden.
Analyser peger på, at vi allerede om syv år, i år 2030, mangler adskillige såkaldte varme hænder.
På grund af flere ældre har den offentlige sektor i 2030 behov for cirka 44.000 ekstra medarbejdere – i hvert fald hvis den skal leve op til det nuværende serviceniveau. Samtidig forventes det, at det private erhvervsliv får brug for 95.000 yderligere medarbejdere.
Arbejdsstyrken vokser dog kun med 50.000, og det betyder, at vi fremover har brug for en diskussion af, hvad vi kan forvente af velfærd. Det mener blandt andre Kommunernes Landsforening.
Det er en passus, som Christian Budde (V) er studset noget over.
- De kommunale midler er begrænsede. Der er nogle ting, vi ikke kan levere fremadrettet, og der bliver serviceforringelser, hvis vi ikke får hjælp af staten og civilsamfundet, siger Christian Budde.
Mandag kunne vi fortælle, at også formanden for KL, Martin Damm (V), mener, at Christiansborg-politikerne sælger en falsk fremtid til danskerne.
- De står og taler om, at der kommer mere og bedre velfærd. Når virkeligheden i kommunerne vil være lige den modsatte, får man et forventningsgab. Borgerne tænker, at min velfærd stiger, fordi politikerne på Christiansborg siger, at vi får mere af det hele, men så rammer virkeligheden dem i den enkelte kommune, hvor billedet er det modsatte, sagde Martin Damm mandag.
Løsninger fremfor nedskæringer
Med fremskrivningerne in mente spørger vi Christian Budde (V), hvad han så mener, kommunen ikke kan tilbyde af velfærd i fremtiden.
Det får vi desværre ikke et konkret svar på. Ved at tænke systemet anderledes, tror den aarhusianske politiker nemlig på, at man vil kunne undgå alt for store forringelser.
Det kræver dog mere af det omkringliggende samfund.
- Kommunen skal i højere grad være playmaker, så vi ikke løser alle problemer. I stedet skal vi sørge for, at andre såsom Ældre Sagen, Røde Kors og kirken kan byde ind. Ligeledes skal de pårørende hjælpe mere, siger Christian Budde.
Inspireret af Holland
Udover frivillige peger Christian Budde på en række mulige løsninger. Medarbejdere hentet ind fra Østeuropa og Afrika, velfærdsteknologi, mindre bureaukrati og så har han et vågent øje til Holland.
Her møder pårørende til ældre på plejehjem op en gang om måneden for at udrette et stykke socialt arbejde. Og det er ikke bare en hensigtserklæring, det skriver man under på for at få en plads på plejehjemmet.
- Vi skal over en bred kam have en dialog med de pårørende om, hvordan de selv kan hjælpe deres ægtefælle og forælder. Den hollandske metode er et drastisk greb, men det kan være, vi skal have en lovgivning, der får de pårørende mere involveret, siger han.
Det har ikke været muligt for TV2 ØSTJYLLAND at få et interview med ældreminister Mette Kierkgaard (M).