Tinas hjerte er gået i stå ni gange: Nu er der håb for hendes drenge
Tina Bach Christensen lever som kronisk syg. Hun håber, men tør næsten ikke tro på den hjælp en kronikerpakke kunne give hende.
Tina Bach Christensen har haft hjertestop ni gange.
Ni gange oplevede hun at miste livet og få det tilbage igen, inden hun i oktober 2021 fik en hjertetransplantation.
Hun lider af hypertrofisk kardiomyopati, eller sagt med andre ord: En forstørret hjertemuskel. Resten af sit liv skal hun gå til kontrol.
Derfor var Tina Bach Christensen også glad, da regeringen onsdag præsenterede en sundhedsreform, der blandt andet skal sikre patienter med kroniske sygdomme - herunder hjertepatienter - et bedre behandlingsforløb. Hun kan være en af de patienter, der kunne få glæde af en sådan pakke.
- Jeg er rigtig glad, men jeg vil også gerne se det ske først. Det er hele tiden det med ikke at blive for glad, før man ser det blive bragt ud i livet, siger hun.
Sønner lider af samme sygdom
Tina Bach Christensen lider af den medfødte hjertesygdom. Men hun opdagede det først, da hun var fyldt 27 år, arbejdede som personlig træner og var blevet mor til tre.
Hendes to ældste drenge, der er tvillinger, har begge arvet sygdommen, og Tina Bach Christensen håber også på deres vegne, at onsdagens udspil kan hjælpe på at gøre situationen mere overskuelig.
- Det er noget, som har fyldt og fylder rigtig meget. Ligesom der i en kræftpakke er mulighed for hjælp til pårørende, så kunne man have brug for det samme i en 'hjertepakke'. Mulighed for at tale med nogen om det, fordi det er så ekstremt, eller at møde andre mennesker, der deler den samme skæbne, siger Tina Bach Christensen.
Hun har ofte savnet, at der var nogen til at hjælpe hende igennem den sværeste tid, hvor hun skulle bruge alle sine kræfter på blot at få det bedre.
- Jeg har savnet, at nogen griber én, jeg har savnet noget tryghed, omsorg, og vejledning. Nogle at kunne ringe til. Jeg har følt mig enormt forvirret og magtesløs, siger hun og tilføjer:
- Man føler sig meget alene både som pårørende og familie, og man ved ikke, hvordan man gør det her, siger hun.
Det håber hun, der kommer et større fokus på nu.
Men selvom dagens udmelding vækker glæde, så er der fortsat bekymring hos Tina Bach Christensen.
- Ting tager jo så lang tid og det der med at gå og håbe på noget, som er så stort og vil være så fantastisk for så mange menensker, det er jo næsten ikke til at tro på, siger hun.
Hvorfor er du forbeholdene over for at have armene oppe over hovedet? Hvad er du spændt på?
- Hvor lang tid, det tager, og om det bliver til noget, siger Tina Bach Christensen.
Vil slappe af og nyde livet
Ifølge regionsrådsformand i Region Midtjylland, Anders Kühnau (S) er der dog ikke grund til bekymring.
- Jeg har en klar forventning om, at patienterne har noget godt i vente med de her kronikerpakker. Det vil være med til at hæve kvaliteten, og det vil være med til at sætte fokus på, at vi alle steder gør det rigtige, siger han og tilføjer:
- Jeg siger ikke, det bliver let at lave, og jeg siger heller ikke, det er noget, der er der i morgen, for det kommer til at tage noget tid, før vi kommer alle kronikergrupperne igennem.
Hvornår kan kroniske patienter forvente, det er implementeret?
- Som jeg læser udspillet, starter man med kol-patienterne, og derefter følger diabetespatienterne, og så fremdeles vil man tage en gruppe patienter ad gangen, siger Anders Kühnau.
Tina Bach Hansen håber, at de ord står ved magt, og at der ikke går for længe, før hun og hendes familie kan få glæde af pakken.
- Jeg håber, der ikke er mere snak, men mere handling. Det er simpelthen så vigtigt det her. Det gør, at os, der bliver transplanteret, kan blive taknemmelige og glade og komme tilbage hurtigt med selvtillid og styrke igen. At vi kan slappe af og nyde livet, siger hun.