18-årig har to jobs og arbejder 70 timer om ugen
Ved siden af sit arbejde i Netto er Casper Holm iværksætter.
Vækkeuret ringer - klokken er fem om morgenen, og Casper Holm skal afsted på arbejde i Netto, hvor han er assistenselev.
For de fleste af hans kollegaer og jævnaldrende slutter arbejdsdagen, når klokken rammer 16, og det bliver fyraften. Men der er arbejdet kun halvt begyndt for 18-årige Casper Holm fra Hadsten.
Som 17-årig startede han firmaet GreenGoing, hvor han sælger udstyr til elbiler, og hver dag efter arbejde tager han videre på kontoret for at arbejde på iværksætterdrømmen.
- Jeg synes, det er sjovt. Jeg brænder for hele tiden at blive bedre, siger Caper Holm.
Startede på barndomsværelset
Det hele startede på det lille teenageværelse i Hadsten.
Da Casper Holm var 14 år gammel opfandt han en lille plastik dims til sin fars elbil. En lille dims, han senere fandt ud af, han kunne gøre til en forretning.
- Min far havde et problem med sit bakkamera, der blev overbelyst på grund af nummerpladelygterne. Så 3D-printede jeg en hætte, man kunne sætte over bakkameraet, som blokerer nummerpladelygterne, fortæller Casper Holm.
Da faderens bakke-problem var løst, lagde Casper Holm for sjov et opslag op på Facebook, hvor han satte den lille 3D-printede hætte til salg for 25 kroner.
Lynhurtigt havde han solgt 100 styk og måtte i gang med at printe på værelset hos forældrene i Hadsten - og sådan tog det fart.
Nu arbejder han nogle gange 14 timer om dagen, mens firmaet bare vokser og vokser.
- Nu har jeg vænnet mig til at arbejde så meget, som jeg gør, med sene aftener og tidlige morgener. Det er lige før, jeg ikke ved, hvad jeg skulle bruge min tid på, hvis jeg ikke lavede det her, siger Casper Holm.
En muggen mor
Selvom Casper Holm startede iværksætterlivet i barndomshjemmet, så er det ikke noget, der har ligget i generne, fortæller hans mor,
- Det er vildt nørdet. Det der med at drive egen virksomhed er fuldstændig fremmed for mig, selvfølgelig også det, han laver med 3D-print og biludstyr. Jeg tror også, han nogle gange kigger på mig, og så siger han, ej mor!, siger Katja Holm, der er Casper Holms mor.
Hun har også kunnet mærke, at virksomheden er gået fra en hobby til at være en seriøs forretning.
- På et tidspunkt sagde han; mor, du bruger kun halvdelen af stuen, kunne der være 100 papkasser derinde. Det var nok der, jeg blev en lidt muggen mor. Vi havde stablet hele værelset op, det meste af kontoret og gangen, siger Katja Holm.
Firmaet er siden rykket til nye lokaler i Hadsten - og Katja Holm har fået både kontor og gang igen.
- Det var godt for alle parter. Min mor var super støttende, der var ikke noget problem i det, men der skulle heller ikke komme mere. Det var næsten, så vi ikke kunne gå i huset, siger Casper Holm.
Har ofret noget
Det er nu ikke længere blot 3D-printede hætter, Casper Holm sælger, men forskelligt udstyr til elbiler - og det går ganske godt.
- Den her måned ser vi ud til at ramme 150.000 kroner i omsætning. Sidste måned havde vi 130.000 kroner. Så det er en vækst måned for måned, der hele tiden stiger, siger Casper Holm.
Men succesen er ikke uden omkostninger - Casper Holm har ikke mange jævnaldrende venner, der lever det samme liv, som han selv gør.
- De er rigtig støttende alle sammen, men jo, jeg har ofret noget, og det har kostet noget at komme hertil, siger han og tilføjer:
- Mange unge mennesker på min alder er i byen og drikker næsten hver weekend. Det gør jeg ikke så meget mere.
Den benhårde prioritering og kampen for iværksætteriet er noget, der giver stolthed i hjemmet i Hadsten.
- Det gør mig faktisk lidt stolt, at han har gjort det og har kunnet det. Jeg synes, at det er enormt vigtigt, at man som ungt menneske får prøvet nogle ting af, siger Katja Holm.
Selv er Casper Holm heller ikke bekymret for fremtiden.
Tror du, du på et tidspunkt kører sur i det og hellere vil have et 'almindeligt' ungdomsliv?
- Nej, det er jeg overbevist om, jeg ikke gør. Der er 100 procent dage, hvor jeg ikke har motivationen, og det ikke er så sjovt, men så klør jeg på alligevel, siger Casper Holm.