Anders mistede kontrollen med alkohol - så traf han en beslutning
Flere og flere helt unge mister kontrollen med alkoholforbruget. Derfor ender et stigende antal af dem også i behandling.
Særligt én episode sidder stadig i 26-årige Anders Lind Thorning, når han husker tilbage på årene i gymnasiet og senere på universitetet. En årrække, der indeholdt store mængder alkohol, vilde fester og en masse fortrydelser.
- En aften, vi er i byen, lægger min kammerat mig ned på jorden for sjov. Men jeg føler mig ydmyget i situationen, så jeg ender med at slå ham i hovedet. Det reagerer han ret voldsomt på. Som person er jeg ellers ikke en, der slår, siger Anders Lind Thorning til TV2 ØSTJYLLAND.
Anders Lind Thornings alkoholforbrug har over årene taget overhånd. Så meget, at han til sidst måtte i behandling for alkoholmisbrug. Og det er han langt fra alene om.
Se hele TV2 ØSTJYLLANDS dokumentar her.
Stigende antal
Han er en del af statistikken, der viser, at flere unge mellem 15 og 24 år ender i offentligt finansieret alkoholbehandling.
Det tal har ifølge Sundhedsdatastyrelsen været stigende siden 2016.
Anders Lind Thorning studerer statskundskab på Aarhus Universitet, hvor alkoholen også har haft en helt central rolle for det sociale fællesskab, fortæller han.
Han forklarer også, at alkoholen begyndte at styre, hvem han var - han havde ikke længere selv kontrollen. Han husker særligt, da en kammerat til en fest fortalte ham, at han bedre kunne lide ham, når han var fuld. Det fik Anders Lind Thorning til at tænke over, hvem han var, når han drak, og om det var den samme person, han var, når han var ædru.
Blackouts førte til behandling
Og så var der festerne, der efter utallige genstande ofte endte i sort.
- Jeg fik et kæmpe blackout, hvor jeg ikke kunne huske noget efter en fest. Jeg vågnede op på sengen dagen efter og fik senere tilsendt en video, der viste, hvordan jeg drak shots, samtidig med at jeg kastede op. Det var en voldsom oplevelse at se, siger Anders Lind Thorning.
I gymnasieårene mærker han, at alkoholen fylder mere og mere. Han får indtryk af, at der er en vis prestige i at kunne drikke meget og i at blive fuld. Så han fortsætter, men begynder efter festerne at bekymre sig.
- Har jeg lavet noget dumt? Jeg var både bekymret, bange og også ensom, fortæller Anders Lind Thorning om de følelser, han har haft efter en våd fest. Derfor træffer han en beslutning.
'Voldsomme fortællinger'
Anders Lind Thorning vælger til sidst at få hjælp til at styre sit alkoholforbrug. Det gør han gennem den private organisation Anonyme Alkoholikere.
TV2 ØSTJYLLAND har fået adgang til et af de møder i Anonyme Alkoholikere, hvor unge mødes og taler om deres alkoholmisbrug. Deltagerne præsenterer sig selv med navn og får derefter et bifald. Og det er voldsomme fortællinger, TV2 ØSTJYLLAND lægger ører til på mødet. Mennesker, for hvem alkoholen ligeså stille har nedbrudt deres liv.
- Da jeg beslutter at tage til et AA-møde, har det efterhånden lykkes mig at pille mit liv så meget fra hinanden, at der ikke længere var noget at stå op til. Jeg havde smidt det hele på jorden, men jeg blev ved at drikke, selvom jeg vidste, jeg ikke havde penge til det og svigtede min datter og var ved at miste min samlever, lyder det fra én af deltagerne på mødet, som er anonym.
Unge drikker for at blive fulde
Anders Lind Thorning fortæller særligt om, hvordan drukkulturen blandt ham og hans gymnasievenner var voldsom. Det er også her, udfordringerne skal findes, lyder det fra Vibeke Asmussen Frank, der blandt andet forsker i unge og alkohol ved Center for Rusmiddelforskning på Aarhus Universitet.
- For de unge handler det om at være en del af et socialt fællesskab. Det er derfor, de drikker sig fulde. De vil gerne have det sjovt, og der er en balance mellem det og så det at drikke sig meget fuld, og at det bliver en vane altid at skulle drikke sig fuld, siger hun.
Hun forklarer, at vi i Danmark har en såkaldt fuldskabspræget drukkultur.
- De unge begynder at drikke tidligt, og så drikker de rigtig meget, eller drikker til de er fulde, siger hun.
Opfordring til andre unge
Netop derfor tog det også tid for Anders Lind Thorning at indse, at noget var galt. For hans skolekammarater og ham selv talte jævnligt om vilde fester og blackouts, som om det var helt normalt.
For ham blev behandlingen en ny måde at se alkoholen på. Den skal ikke længere definere, hvem han er, og selvom han ikke er afholdsmand efter sin behandling, så har han ikke drukket sig fuld længe. Han har også lige deltaget i Roskilde Festivalen uden at drikke alkohol.
- Jeg bryder mig ikke om at miste kontrollen, og så smager alkohol faktisk ikke særlig godt, nu her efter jeg ikke har drukket i lang tid, siger han.
Han håber at nå ud til andre unge med sin fortælling.
- Vær åben overfor, at andre drikker mindre alkohol, for du ville ikke selv ønske, at nogen presser dig til at drikke alkohol, hvis du ikke har lyst. Det er en vigtig del af at omgås hinanden, siger han.