Ane har møbleret et helt værelse - uden at købe nyt
August er den helt store flyttemåned for unge, som skal starte studie, og dermed er det også højsæson for genbrugskøb.
Pengene er ofte små, når man flytter fra ungdomsværelset hos mor og far. Men 22-årige Ane Medom Madsen har fundet en måde at spare på.
I hendes studiebolig står et gammelt chatol af teaktræ med skuffer og et skrivebord, man kan trække ud. Det er hendes yndlings genbrugsfund blandt mange og købt til 450 kroner.
- Den er charmerende, og jeg ville nok ikke kunne finde sådan et fra ny, siger Ane Medom Madsen.
Hun er langt fra den eneste i hendes alder, der kan se fordelen i at købe sine møbler brugt.
Hendes aldersgruppe vinder nemlig prisen for at handle mest genbrug. Det viser årets Genbrugsindeks fra Den Blå Avis. Især i august, som er den store flyttemåned for en masse unge, er efterspørgslen på møbler stor.
Så stor, at efterspørgslen på nogle varer stiger med 100 procent.
Danmarksmestre i genbrug
Hos Den Blå Avis er søgninger på ordene ’spisebord’ og ’sofa’ steget med over 100 procent i august 2021, sammenlignet med de forudgående måneder i året. Det viser tal fra Den Blå Avis.
- De unge fører i alle kategorier inden for genbrug og bæredygtighed i årets Genbrugsindeks, og derfor giver det rigtig god mening, at de unge i måneden op til studiestart leder efter genbrugsmøbler til deres nye studiebolig, siger Julie Schoen, som er talsperson for DBA, i en pressemeddelelse.
Mindre budget og mere tid
Ane Medom Madsen ser ikke nogen grund til at købe nyt, når man kan købe genbrugsmøbler i god stand og samtidig støtte et godt formål.
Hun har derfor kun været på jagt i genbrugsbutikker. Blandt andet i Blå Kors, hvor hun fandt chatollet.
- Dels er det billigere, og så er der også lidt idealistisk ved ikke at forbruge alt for meget. Der bliver produceret for mange ting i verden. Så vores planet og fremtid har brug for, at vi bruger ting, til de er slidt op, siger Ane Medom Madsen.
John Thøgersen er professor i økonomisk psykologi og ekspert i forbrugeradfærd og miljø fra Aarhus Universitet. Han fortæller, at der er flere grunde til, at især unge køber meget genbrug.
- Dels kan man sige, at der er en økonomisk baggrund. Unge mennesker har i lang tid købt mere genbrug end ældre folk, fordi de har et strammere budget, og genbrug er som regel billigere end nyt.
- Unge mennesker har også mere tid, end folk som er ældre, og man skal typisk lede lidt længere, når man køber genbrug, siger John Thøgersen.
Ane Medom Madsen fortæller, at netop det at lede over længere tid og forskellige steder giver pote, hvis man vil finde de gode genbrugsfund.
- Man kan finde en masse ting, som de færreste har. Tallerkner fra Ikea er der mange der har, men vil man finde noget unikt, så skal man i genbrug, siger Ane Medom Madsen.
Tips til at handle genbrug
- Spørg i din lokale genbrugsbutik, hvornår de får nye varer. Så kan du komme først og finde de gode fund.
- Led i genbrugsbutikkerne i de mindre byer, da de måske er mindre besøgte.
- Husk at tage mål af vægge, inden du går på genbrugsjagt.
- Overvej om et genbrugsfund kan peppes op ved for eksempel at male det.
Udviklingen er kommet for at blive
John Thøgersen mener ikke, at de unges begejstring for genbrug vil falde.
- Der er højt fokus på pris for tiden, fordi der er inflation, og det er en fordel for genbrug, men det er en ting, som vil gå op og ned i bølger. Et andet aspekt er miljø, som har en opadgående tendens. Klimakrisen går ikke lige væk i morgen, siger professoren.
- Det bliver også lettere at handle online, fordi meget foregår på nettet, og de muligheder forsvinder heller ikke igen. Så det er en tendens, der bare vil gå op ad.
Læs også:
Ane Medom Madsen kommer ikke til at købe mindre genbrug, selvom pengepungen måske bliver større. Hun giver en klar opfordring videre:
- Jeg synes, folk skal købe genbrugsting, det er både godt for pengepungen og verden.