Anklager: Rejse til Syrien skal mindst give et halvt års fængsel
Den første straffesag om ophold i konfliktzoner i Syrien afgøres i Aarhus. 39-årig takker for god ro og orden
En mand fra Aarhus bør straffes med ubetinget fængsel mellem seks og otte måneder, fordi han opholdt sig i et konfliktområde i Syrien uden at have fået myndighedernes tilladelse.
Det siger en anklager tirsdag i Retten i Aarhus.
Den 39-årige Tommy Mørck har fortalt, at han deltog i kampe med den kurdiske milits YPG mod Islamisk Stat. Sammen med sine kammerater ville han indtage byen Raqqa.
- Der er ingen formildende omstændigheder, mener advokaturchef Jacob Balsgaard Nielsen.
Den tiltalte har sagt, at han ikke kendte til den omstridte lov, der trådte i kraft 30. september 2016. Kort forinden var han rejst fra Danmark til det nordlige Irak. Det lykkedes ham at komme til Syrien i november samme år.
- Jeg tænkte nok, at det kunne være i gråzonen og måske imod en eller anden lov, men det var det rigtige at gøre, siger Tommy Mørck.
Han tilføjer, at der ikke var skilte ude i ørkenen, da han kørte rundt med en enhed med et tungt våben. Også af den grund vidste han ikke, at han befandt sig inde i et af de områder, som Danmark har forbudt sine statsborgere at opholde sig i.
Dette skal dog ikke fritage ham fra straf, lyder det fra anklageren.
- At han ikke ude i sandet kunne se skilte med distriktsgrænser udelukker ikke forsæt, når han havde besluttet at tage ophold ved frontlinjen, siger advokaturchef Jacob Balsgaard Nielsen.
Har aftjent sin værnepligt i Livgarden
I retssalen folder han et stort detaljeret kort over Syrien ud, og på skærme er der et andet kort med stednavne og streger.
Sagen er dog langt fra klar, når det gælder geografien, påpeger Tommy Mørcks forsvarer.
For eksempel har PET, der oprindeligt blev opmærksom på den 39-åriges rejse, haft besvær med bynavnes stavemåder, understreger advokat Amalie Starch.
PET kontaktede både Justitsministeriet og Forsvarets Efterretningstjeneste for at få hjælp til at tyde kort, stednavne og grænser i det nordlige Syrien.
- Det er alt, alt for uklart, siger Amalie Starch om geografien.
Men hun har flere argumenter for frifindelse. For eksempel at den danske lovregel udgør et uforholdsmæssigt stort indgreb i borgernes ret til at bevæge sig, hvor de vil, hvilket ellers er garanteret dem i Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol og i en FN-konvention.
Sagens hovedperson har aftjent sin værnepligt i Livgarden og har været politisk aktiv i Alternativet.
Han - en ranglet mand, der smiler meget, og som går rundt på bare tæer i retslokalet - svarer beredvilligt på alle spørgsmål og forklarer også om sin interesse for den revolution, han tog ned for at hjælpe. Inden retsmødet slutter, får han helt traditionelt det sidste ord:
- Tak for god ro og orden, siger han.
Dommen i den første sag om ulovligt ophold i konfliktområder i Syrien afsiges af dommer Poul Holm og de to lægdommere mandag den 4. juni.