Danmarks største rumprojekt klar på affyringsrampen
Det danskledede rumprojekt Asim, som østjyske Terma har stor andel i, sendes efter planen af sted mandag aften
Det største danske rumprojekt nogensinde med en pris på 350 mio. kroner skal 2. påskedag stå sin prøve. Og projektet er blevet til med stor østjysk hjælp. Terma i Lystrup står nemlig i spidsen for den tekniske del.
Det er klimaobservatoriet Asim, der skal sendes op til Den Internationale Rumstation og kigge nærmere på lyn.
- Lyn er et forholdsvis nyt fænomen og blev først opdaget i 89. Man har en formodning om, at lyn har en indvirkning på udviklingen af vanddamp og drivhusgasser i den ydre atmosfære. Dermed har de også en indvirkning på vores klimamodel, forklarer afdelingschef hos Terma i Lystrup, Kim Plauborg, til TV2 ØSTJYLLAND.
Danmarks største rumprojekt
Mandag aften bliver et observatorie til en værdi af 350 millioner kroner skudt ud i rummet.
Der er store forventninger til rumobservatoriet, der har været undervejs siden 1999, og som Danmark står i spidsen for.
Få et indblik i det dansk-ledede rumeventyr her:
* Asim står for "The Atmosphere Space Interaction Monitor".
* Det er et 314 kilo tungt observatorie, som skal monteres udvendigt på Den Internationale Rumstation, ISS.
* Det har to kameraer, som skal fotografere de elektriske udladninger, der går opad i stratosfæren og mesosfæren fra tordenskyer.
* Desuden har Asim to lysmålere, som måler lyset 100.000 gange i sekundet, samt en røntgenstrålingsdetektor.
* Lynfænomenerne, der skal måles, er bedre kendt som "røde feer", "blå jets", "åndehaloer" og "elvere".
* Forskere skal bruge billederne til bedre at forstå processerne omkring de elektriske udladninger og undersøge, hvordan de påvirker klimaet på Jorden.
* Projektet har kostet cirka 350 millioner kroner, hvoraf Danmark med støtte fra Uddannelses- og Forskningsministeriet betaler omkring 60 procent.
* Inden observatoriet kan monteres på Den Internationale Rumstation, ISS, skal det flyves ud i rummet. Det sørger en ubemandet SpaceX Falcon 9 løfteraket for at gøre.
* Det skal efter planen ske 2. april klokken 22.30 dansk tid med affyring fra Kennedy Space Center i den amerikanske delstat Florida.
* Hvis opsendelsen gennemføres som planlagt, tager det raketten to døgn at nå ISS. I så fald vil Asim blive tændt omkring 13. april.
Kilder: DTU Space og Ritzau.
Han er sammen med en større delegation fra den østjyske virksomhed til stede ved Cape Canaveral i Florida for at følge opsendingen.
- Det er meget spændende for os og har givet Terma en unik mulighed for at blive hovedentreprenør på projektet. Og det i tæt samarbejde med universiteterne, så det er godt os, siger Kim Plauborg.
Sendes ud i rummet kl. 22.30
Udover Terma er DTU Space og DMI en del af rumprojektet, og hvis det lykkes at sige nyt om klimaet efter opsendingen, kan det gavne Terma på lang sigt.
- Ja, hvis det giver input til klimamodeller, siger Kim Plauborg, der derfor ikke afviser, at det kan give flere arbejdspladser til Østjylland.
Klimaobservatoriet sendes af sted med en Falcon 9 raket.
Torsten Neubert fra DTU Space er ophavsmand til og videnskabelig leder af Asim.
- Det er en ydmyg periode i mit liv, at vi er nået hertil, og mandag bliver uden tvivl et af de største øjeblikke i mit liv. Jeg ser meget frem til, at Asim endelig bliver sendt i rummet, siger han.
Han og Terma-folkene vil derfor med spænding følge dagens begivenheder. Efter planen sker opsendingen kl. 22.30 dansk tid.
Øverst på siden kan du i videoen blive klogere på rumprojektet og se interview med Kim Plauborg fra Terma.