Det fosser ud: Har du set grønt vand?

Et brud på et fjernvarmerør gør, at vandet strømmer ud, men anlægget leder fortsat efter bruddets kilde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

20 kubikmeter varmt vand. 

Så meget er der blevet målt til at være sivet ud af et brud på en rørledning i fjernvarmevand på et døgns tid i Lystrup. 

Det svarer til lige godt 20.000 liter. 

- Det koster ikke alene penge, men det er også et tegn på at bruddet kan blive større, siger direktør for Lystrup Fjernvarme, Poul Skou, og fortsætter:

- Gør det dét, så kan vi ikke følge med længere, og det vil kunne give forsyningsmæssige problemer. 

Det er vigtigt at understrege, at det er vand til fjernvarme og altså ikke drikkevand. 

Grønt vand

Derfor har fjernvarmeselskabet hældt en ekstra mængde af det ufarlige sporstof Fluorescein i vandet, som er godkendt af myndighederne. 

Stoffet giver det varme vand en markant grønlig farve, og det skal hjælpe med at spore frem til bruddet, lyder det. 

- Vandet vil som regel søge op mod overfladen ved bruddet, siger Poul Skou. 

Vandets temperatur er omkring 65 grader, når det forlader rørledningen, der ligger ca. 60 cm under jordoverfladen. 

- Når vandet kommer op til overfladen, forventes det at være kølet ned til 60 grader, men det er stadig varmt nok til, at det damper, siger Poul Skou, der håber, at den grønne farve sammenkoblet med varmens damp gør det lettere for lokale at se vandet.

Kommer man forbi en grøn vandpyt eller ser noget atypisk i asfalten opfordres man til at tage kontakt til Lystrup Fjernvarme.   

Lystrup Fjernvarmes hovedledning er 75 kilometer langt, mens ledningssystemet også har 65 kilometers stikledning. / Foto: Poul Skou

Årsagen bag

Selvom rørledningen ikke er fundet endnu, så har Poul Skou en klar formodning om, at der er tale om et ældre rør, hvis foring er blevet svækket.

- Så trænger der udefrakommende vand ind til selve røret, og det fungerer lidt som svamp, som tærer ledningen over tid. 

Vandet kan dog også blive ført væk af et dræn, som i sidste ende sender det i kloakken, hvilket vil besværliggøre eftersøgningen. 

Det sker dog i sjældne tilfælde, understreger Poul Skou, der i løbet af sine 14 år i branchen kun har oplevet det én gang. Han er sikker på, at løsningens rus venter lige rundt om hjørnet. 

- Jeg har en forhåbning om, at vi har fundet bruddet i løbet af et par dage. På et tidspunkt er der en, som opdager det og ringer, siger han.  

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her