Dronningen om Aarhus’ udvikling: Vigtigt at holde fast i byens rødder
Dronningen taler i et interview om udviklingen i Aarhus over de senere år
Aarhus har de seneste mange år gennemgået en stor udvikling, hvor alt lige fra modernisering af den offentlige transport til omlægning af gamle havnearealer til boliger har været i fokus.
Det har kunne ses på bybilledet, hvor bygninger som Aarhus City Tower og området Aarhus Ø nu præger byens skyline, men også på gadeplan er infrastruktur som Aarhus Letbane med til at ændre den måde, man ser byen på.
De mange forvandlinger i byen har ført til mange diskussioner, om hvad der skulle fornyes og laves om, og hvad der skulle bevares. Senest har kommunens planer om ændringer ved Tangkrogen lagt op til uenighed om, hvordan området skal se ud.
Men det er faktisk ikke kun aarhusianerne selv, der bemærker forvandlingen i byen, også fra Marselisborg har landets regent fulgt med i byens udvikling og de diskussioner, det har medført.
- Det er fint, at man diskuterer tingene. Det er også vigtigt, at det bliver diskuteret rigtig godt i gennem, for der er jo ikke nogen skridt tilbage, hvis man først gør store indgreb. Der er jo ingen, der piller en skyskraber ned igen, helst ikke da. Så man skal tænke sig godt om, man skal tænke over, hvad det er man har med Aarhus, fortæller Dronningen og fortsætter.
- Man skal gerne kunne se, at det er en by, som både har noget nyt og noget gammelt, og at det gamle ikke bare skal være sådan en ekstra lille sløjfe i knaphullet til turistbrug, fordi det er jo netop det, at Aarhus er en meget gammel by, og vi ved jo nu efterhånden, at det er en af de ældste bysamfund i Danmark. Det skal man altså ikke tro, at man kan lade som om, at det kan man vide og fortælle, Det skal sgu ses, og det betyder noget.
Dronningen er ikke nogen fremmed i Aarhus. Hun er kommet i byen i mange år, både dengang hun studerede og efterfølgende som dronning, hvor hun sammen med familien både har holdt sommerferie og fejret højtider som jul og påske på Marselisborg Slot i det sydlige Aarhus.
Hun har derfor fulgt meget med i, hvad der er sket med den østjyske by i årenes løb, og hun er overrasket over, hvor meget der er sket både med byen og dens indbyggere.
- Der er sket så meget i Aarhus, at det simpelthen ikke er til at tro. Stemningen her, den gode side af stemningen er der stadigvæk, men der er også sket noget med en selvfølelse som ikke er påtaget. Man har altid været stolt af sin by, men nu har man virkelig noget at være stolt af, også hvis man kommer udefra og ser på det, at det her er et sted med en profil.
- Men man skal også passe på, at man er klar over, hvad det er for en del af ens profil, der virkelig tæller for det er ikke hvad som helst, og jeg tror, at det er meget vigtigt, at man holder fast i de rødder og ting, der gør, at en turist, der kommer fra et andet land kan se, at det er en gammel by, en gammel europæisk by, en gammel dansk by. At den har det, der er så godt ved gamle byer, at der er nyt og gammelt mellem hinanden, og vi har jo været forskånet for bombardementer og den slags ting, så derfor er byen jo meget komplet med sin baggrund også, siger dronning Margrethe.
Nyt på havnen
En af de steder i Aarhus, hvor udviklingen har været tydeligst og mest omdiskuteret er på de gamle havnearealer, som nu er kendt som Aarhus Ø.
Her er mange nye og anderledes bygninger skudt op de seneste år. Bygninger, der også har skabt meget debat.
- Det kan altid diskuteres, hvad der er godt. Jeg synes, de enkelte bygninger er meget flotte, men man skal tænke sig lidt om, når man griber ind i et gammelt havnebillede, siger dronning Margrethe.
Herunder kan du se hele interviewet med dronning Margrethe: