Efter dødsfald: 50.000 vil forbyde nikotinposer
Flere døde hunde satte gang i et borgerforslag – nu fejres opbakningen til et muligt forbud.
Et borgerforslag stillet af Tinna Schütz Larsen om et forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer og snus har tirsdag nået den magiske grænse på 50.000 støtter.
Det betyder, at partierne i Folketinget nu skal tage stilling til, hvem der skal fremsætte forslaget som et beslutningsforslag i Folketinget.
Diana Mortensen fra Horsens er medstiller af forslaget, og sammen med Tinna Schütz Larsen sidder hun på en café i Horsens tirsdag for at gøre klar til den store fejring af den milepæl, de har nået.
- Jeg er megaglad. Og jeg ved, der kommer til at ske noget. Jeg er ikke i tvivl om , at det bliver taget seriøst med den store opbakning, siger Diana Mortensen.
Grimme oplevelser
Begge kvinder har hunde, og de frygter for de konsekvenser, det har, når hundene finder snusposer i naturen og fejlagtig spiser dem.
- Tinna ringende til mig og fortalte om forslaget, og jeg syntes, det var verdens bedste idé. Ikke nok med, at det går ud over vores dyr, så har vi også nogle unge mennesker at tænke på. Det er til ingen nytte overhovedet, siger Diana Mortensen.
Det kan nemlig få fatale konsekvenser for de firbenede venner.
Den oplevelse fik blandt andre aarhusianske Lars Henrik Pind tæt ind på livet, da hans 14 år gamle dansk-svenske gårdhund Vicky Maud på få dage gik fra at være en livlig og glad hund til at miste livet.
Årsagen var sandsynligvis, at hunden havde haft snuden i en stor bunke med nikotinposer, som Lars Henrik Pind fandt på deres sædvanlige gåtur.
Vicky Maud døde på dyrlægens bord, mens Lars Henrik Pind var på arbejde.
Samme oplevelse tog livet af den franske bulldog Louis, der pludselig fik det dårligt og senere begyndte at kaste op, efter den sædvanlige morgengåtur med ejeren Ayoe Mikkelsen
20 minutter inden de nåede til dyrlægen, åndede den syv år gamle Louis ud i skødet på sin ejer.
De dårlige erfaringer med snusposerne er der efterhånden en del af.
Ifølge Christine Fossing, som er formand for Faggruppe Familiedyr, er det ikke et sjældent syn, at de får hunde ind på deres klinik, som er forgiftet af narkotika eller nikotin.
- Snusposerne er vi meget irriterede over. Jeg har ikke oplevet, at hunde er døde af at indtage dem. Men det er et giftstof, så det er ikke meningen, at de skal indtage det, har Christine Fossing tidligere sagt til TV2 Østjylland.
En festdag
Derfor er tirsdag en festdag for Tinna Schütz Larsen og Diana Mortensen, der sammen har indfundet sig på caféen i Horsens, som de pynter op med dannebrogsflag og balloner, inden deres venner og familie kommer for at fejre de 50.000 underskrifter.
- Folk har forskellige holdninger til et forbud. Det er ikke fordi, jeg går ind for forbud, men produktet er så skadeligt. Vi håber virkelig, vi kan gøre en forskel og give dyrene en stemme. For nu må det være nok, siger Tinna
- Det er en stor dag. Men det bliver en endnu større dag, den dag forbuddet kommer, tilføjer Diana Mortensen.
Selvom borgerforslaget endnu er i sin spæde start, så lever håbet om en ændring på området på caféen i Horsens.
- Vi håber, politikerne ser de mange stemmer, forslaget har fået på så kort tid, og at de vil tage det alvorligt, siger Tinna Schütz.
Er et forbud virkelig vejen frem?
- Det er ikke, fordi jeg vil forbyde nikotinprodukter. Størstedelen af brugerne er unge mennesker, og vi kan ikke give dem ansvaret for det alene. Så må vi sørge for, at det ikke er til rådighed for dem, siger Tinna Schütz.
Kan man ikke bare lære sin hund ikke at spise poserne?
- Nej, det kan ikke lade sig gøre. Det er naturligt for dem. Vi oplever, at der er flere, der giver deres hund mundkurv på. Den udvikling skal vi helst undgå, siger Tinna Schütz.
Procedure ved borgerforslag
Forslaget bliver ikke automatisk fremsat i Folketinget, når det har opnået 50.000 støttere. Det skyldes, at grundloven siger, at det kun er medlemmer af Folketinget og ministre, der kan fremsætte forslag i Folketinget. Forventningen er, at forslagene som hovedregel vil blive fremsat i fællesskab af de partier, som støtter ordningen om borgerforslag.
Beslutningsforslaget behandles så på samme måde som Folketingets øvrige beslutningsforslag:
Først drøftes det ved 1. behandling i Folketingssalen.
Så går det videre til behandling i et af Folketingets udvalg. Under udvalgets behandling kan f.eks. hovedstiller og medstillere komme i foretræde – altså komme til et møde med udvalget. Borgere kan også skrive til udvalget om deres synspunkter om forslaget.
Når udvalget har behandlet forslaget, kommer det til 2. og sidste behandling i Folketingssalen. Politikerne stemmer om forslaget og enten vedtager eller forkaster det. Hvis beslutningsforslaget vedtages, bliver det til en folketingsbeslutning.I nogle tilfælde kan Folketinget også vælge at afslutte behandlingen af borgerforslaget med at afgive en politisk rapport – en beretning. Det vil sige, at det folketingsudvalg, som har behandlet forslaget, præsenterer sine politiske konklusioner i beretningen, og at forslaget ikke kommer til afstemning i Folketingssalen.
Kilde: borgerforslag.dk