Frygter fatale konsekvenser: Sæt aldersgrænsen op til 18 år
Aldersgrænsen på køb af alkohol skal hæves fra 16 til 18 år, mener 26-årig, der endte i alkoholbehandling. Forslaget bakkes op af ekspert.
Allerede som 16-årig drak Anders Lind Thorning 16 shots i rap. Ét for hvert år han var.
Han blev skidt tilpas, men vennerne heppede, og så blev det pludselig lidt smart at være den, der drak sig meget fuld, fortæller han til TV2 ØSTJYLLAND.
Anders Lind Thorning, der i dag er 26 år gammel, stod mandag frem og fortalte om sit overforbrug af alkohol. Et forbrug, der førte til, at han endte i alkoholbehandling. Men det er alt for tidligt at unge drikker sig så fulde, som han selv gjorde, mener han. Derfor har han et forslag:
Sæt aldersgrænsen på køb af alkohol op fra 16 til 18 år, lyder det.
- Det kan lyde voldsomt, men jeg tror, vi er nødt til at begrænse alkoholen for de unge, siger Anders Lind Thorning, som selv har oplevet, hvordan en drukkultur i gymnasiet kun blev vildere og vildere og fortsatte på universitetet.
- Alkoholen bliver det, vi samles om. Og hvis vi skal komme den her alkoholkultur til livs, så er vi nødt til at begrænse det, siger han.
TV2 ØSTJYLLAND kunne i går fortælle om, hvordan Anders Lind Thorning blev én af de unge, som ender i alkoholbehandling. Dem er der blevet flere af de seneste år, viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen.
Det kan ende fatalt
Antallet af unge, der ender i alkoholbehandling er, ifølge Sundhedsdatastyrelsen, stigende.
Der er god grund til at kigge på aldersgrænsen for køb af alkohol, mener også Morten Grønbæk, der er direktør for Statens Institut for Folkesundhed.
Faktisk kalder han forslaget en politisk hastesag, fordi det for flere unge mennesker risikerer at ende fatalt, hvis de drikker sig for fulde.
- Vi har for nylig gennemgået alle dødsattester for unge i Danmark, og vi kan se, at der i gennemsnit dør mere end 14 unge hvert år, fordi de er fulde. Der er ingen andre involverende faktorer. Det er knægte, som finder på at lægge sig på vejen, springer fra en 3. sal til en anden uden at ramme eller noget andet fuldstændig frygteligt, siger Morten Grønbæk.
Han er overbevist om, at en øget aldersgrænse på køb af alkohol vil få de unge til at drikke mindre.
- Det kan jeg næsten sige, at jeg ved. For når vi sammenligner med andre lande, kan vi se, at det har en effekt, hvis reglen håndhæves. Der må vi som voksne tage et ansvar, siger han.
Han mener, at vi i Danmark har et stort problem med de helt unges alkoholforbrug og alkoholkultur.
- Det er bekymrende, når det gælder de helt unge, fordi hjernen i de unge år stadig er under udvikling. Derfor frygter vi, at de kan tage skade kognitivt af et stort alkoholforbrug, siger Morten Grønbæk.
Lær af mine fejl
26-årige Anders Lind Thorning tror på, at en øget aldersgrænse vil give de unge flere fordele.
- Mange siger, vi bare skal lade de unge være unge og lade dem drikke det, de vil, men jeg mener netop, vi lader unge være unge, hvis de får mulighed for at være sammen uden alkohol, siger han.
Han ved også godt, det kan klinge hult, at en ung mand, som selv har benyttet sig af alkohol, siden han var 16, nu foreslår at forbyde det til andre unge, men han mener at have en pointe.
- Det er netop mine erfaringer og dårlige oplevelser, som jeg har taget ved lære af, lyder det fra Anders Lind Thorning, der både kom ud for ulykker, blackouts og andre ubehagelige oplevelser, da alkoholforbruget var størst.
Uvist om forslaget får politisk opbakning
Regeringen ønsker også at hæve aldersgrænsen. Det forslag blev fremsat i efteråret som en del af en kommende sundhedsreform.
Men der var ikke den fornødne politiske opbakning. Derfor endte det med ikke at være en del af den endelige sundhedsreform. I stedet skal det diskuteres særskilt.
Det undrer Morten Grønbæk, der ikke ser nogen gode argumenter for ikke at indføre en sådan aldersgrænse.
- Nu må vi træde i karakter som voksne og gøre noget ved, at der sker så mange skader for de unge, som drikker alkohol. Det er skadeligt for dem, og det er meget mere, end man gør i nogen andre lande, siger han.