Grønlandsk far i chok: Datters drabsmand på fri fod i Aarhus

En 46-årig mand, der i et grundlovsforhør onsdag tilstod drab på en medpatient, har tidligere dræbt en kvinde i Nuuk for fire år siden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Piitannguaq Tittussen, der bor i Nuuk, er rystet over, at hans datters drabsmand nu er sigtet for at have stukket en medpatient ihjel på Retspsykiatrisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital. Foto: Privatfoto

Da nyheden om det brutale drab på Retspsykiatrisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital ramte de grønlandske medier, slog tanken ned i Piitannguaq Tittussen som et lyn: Det må være ham, tænk hvis det er ham, der har dræbt igen.

Kort efter blev han ringet op af en ven, der fortalte ham, at den var god nok. Den 46-årige mand, der i et grundlovsforhør netop havde erkendt at have stukket en 41-årig mand ihjel på det retspsykiatriske sengeafsnit, var identisk med den mand, der for bare fire år siden tog livet af hans datter og også forsøgte at stikke hans barnebarn ihjel. 

- Det er simpelthen så chokerende. Jeg er både rystet og rasende. Jeg kan ikke forstå, hvordan det kan lade sig gøre. Den mand er voldsomt farlig, og vi troede, han sad bag lås og slå efter alt det frygtelige, han har gjort mod min familie, siger 66-årige Piitannguaq Tittussen, der bor i Nuuk. 

Det 41-årige offer blev erklæret død tirsdag aften klokken 20.08 på Retspsykiatrisk Afdeling i Skejby. Foto: SpotFoto

Købte kokkekniv på uledsaget udgang

Både offer og sigtet var anbragt på sengeafsnit 3, der er lukket og særligt for grønlændere, og det var altså her, det dødelige knivstik fandt sted.

Under grundlovsforhøret kom det frem, at den 46-årige før drabet var på uledsaget udgang, hvor han gik i Skejby Centret, røg en cigaret, spiste en kebab, og købte han en stor kokkekniv i Føtex, som han senere slog offeret ihjel med. 

Offeret sad i en lænestol, da blev stukket gentagne gange, før han faldt ud af stolen.

Retspsykiatrisk Sengeafsnit 3

Retspsykiatrisk Sengeafsnit 3 er forbeholdt patienter fra Grønland, der er over 15 år.

De indlagte har en psykiatrisk diagnose, og skal derudover have enten:

  • En sigtelse for noget strafbart

  • En dom for noget strafbart

  • Behov for behandling i et nyt miljø - men ikke sigtelse eller dom.

Sengeafsnit 3 er lukket og har 16 pladser.

Kilde: Region Midtjylland

Stak datter ihjel og forsøgte at dræbe barnebarn

Piitannguaq Tittussen er rystet over, at den 46-årige mand, der for bare fire år siden slog hans datter ihjel, har kunnet få uledsaget udgang og frit gå rundt og købe en kniv. 

- Det er helt utroligt, at den mand kan gå frit rundt og gøre, hvad der passer ham og uden problemer tage en kniv med tilbage ind på afdeling og slå endnu et menneske ihjel. Det er fuldstændig uforståeligt og helt, helt forkert. Hvis det er sådan, lovgivningen er, er den ude af trit med virkeligheden, siger han. 

Han fortæller, at familien langt fra er kommet sig over tabet af deres datter, søster og mor - Pipaluk Tittussen - som den 46-årige i 2020 stak ihjel. 

Pipaluk Tittusen blev kun 40 år gammel og efterlod sig to døtre, en søster og forældre. Foto: Privatfoto

De to havde været kærester i en kort periode, indtil Pipaluk Tittussen afbrød forholdet, efter hun ifølge faren fik en fornemmelse af, at han var dårligt bekendtskab. 

Den 46-årige havde da på det tidspunkt også domme for våde vold og forsøg på voldtægt af en gravid kvinde på cv’et.

- Pipaluk havde været til en fødselsdag hos en kollega, og så tidligt om morgenen brød hendes ekskæreste ind i lejligheden og stak hende ihjel. Hendes 15-årige datter - mit barnebarn - var hjemme og forsøgte at beskytte sin mor, men så forsøgte han at dræbe hende også. Hun tabte meget blod, men overlevede heldigvis, siger Piitannguaq Tittussen. 

Pipaluk Tittussen sammen med sine to døtre. Foto: Privatfoto

Han fortæller også, at datteren, der i dag er 19 år, stadig har mange men fra overfaldet, hvor hun blev stukket på arme, fingre, hals og øre. 

- Hun skal opereres i øret igen på Rigshospitalet i Danmark i april måned. I det hele taget er drabet og drabsforsøget noget, der stadig fylder for vores familie hver evig eneste dag. Også Pipaluks søster, som var enormt tæt med hende, er psykisk påvirket af tabet, siger han. 

Ved du noget om sagen?

Så hører TV2 Østjylland meget gerne fra dig her eller på tip@tv2oj.dk

Tip os

Kunne have mødt mors drabsmand på gaden

Pipaluk Tittusens ældste datter bor i dag i Esbjerg med sin kæreste og deres barn, hvor hun læser til jordemoder. Og ifølge Piitannguaq Tittussen er hun i disse dage også meget påvirket af nyheden om, at hendes mors drabsmand igen er sigtet for at have stukket et menneske ihjel.

- Hun er meget oprevet over det. Hun har før tænkt på at tage på en tur til Aarhus - tænk sig, at hun rent faktisk kunne have risikeret at møde hendes mors drabsmand gående rundt på fri fod i byen, siger han og tilføjer.

- Vi synes, vi som borgere er blevet svigtet ganske voldsomt af retsvæsnet. Og nu har endnu en familie mistet deres pårørende til den mand. 

Piitannguaq Tittussen sammen med Pipaluk Tittusen. Foto: Privatfoto

Uledsaget udgang er normal praksis

Men hvordan kan det overhovedet lade sig gøre at tage en kniv med et på en lukket, retspsykiatrisk afdeling? 

I en skriftlig kommentar har hospitalsdirektør i Psykiatrien i Region Midtjylland, Tina Ebler, fortalt, at det er normal praksis, at patienter efter en konkret lægefaglig vurdering kan få uledsaget udgang.

Derudover bliver patienter kun kropsvisiteret på grundlag af konkret mistanke. 

- Vi har ikke mulighed for at kropsvisitere alle patienter, da lovgivningen kræver, at det udelukkende må ske på grundlag af mistanke om f.eks. narko eller våben, siger direktøren et skriftligt svar til TV2 Østjylland.

Hospitalsdirektør i Psykiatrien Tina Ebler er rystet over drabet.

Direktøren fortæller dog også, at hele forløbet nu skal gennemgås. 

- Grundlovsforhøret har givet os yderligere oplysninger om forløbet op til overfaldet. Vi ser med stor alvor på situationen og de nye informationer. Det understreger, hvor vigtigt det er, at vi nu nøje gennemgår hele forløbet og afdækker, om der er noget, vi kan ændre og stramme op på i forhold til sikkerheden inden for de rammer, som lovgivningen giver os, udtaler Tina Ebler i et skriftligt svar.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her