Indiske Ricky er læge og vil være frivillig - det må han ikke

Danmark går glip af værdifulde hænder, når personer som Ricky A. S. Rai ikke må lave noget, mens han venter på familiesammenføring

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mens Camilla Rask Sandahl er på arbejde, venter Ricky A. S. Rai.

Den 29-årige lægeuddannede inder venter på, at hans kone kommer hjem fra sit arbejde i Dansk Supermarked.

Han vil også gerne arbejde og bruge sin uddannelse. Men han må ikke.

For mens parret venter på familiesammenføring, må han hverken arbejde, lave frivilligt arbejde eller modtage danskundervisning.

- Jeg har en medicinsk baggrund, så det er svært at sidde og føle, at jeg spilder min tid, siger Ricky A. S. Rai.

Spild af ressourcer

Hos Frivilligcenter Aarhus, der hvert år matcher 300 frivillige med foreninger, mener leder Louise Morell Holm, at situationen er spild af ressourcer.

- Den her unge mand kommer til landet og vil gerne yde et bidrage i sin fritid som frivillig med masser af kompetencer, ressourcer og erfaringer inden for det lægefaglige område, siger hun og fortsætter:

Den 29-årige lægeuddannede Ricky A. S. Rai må ikke arbejde, mens han venter på familiesammenføring.

- Der er sårbare folk, som flere frivillige organisationer møder i dagligdagen, som kunne have gavn af at møde en frivillig som ham.

Jeg har en medicinsk baggrund, så det er svært at sidde og føle, at jeg spilder min tid. 
Ricky A. S. Rai

Hun undrer sig grundlæggende over, at det ikke kan lade sig gøre for Ricky A. S. Rai at være frivillig, når samfundet generelt har den holdning, at alle skal kunne bidrage frivilligt, hvis de har lyst.

- Så virker det ikke særligt meningsgivende, at man går ind og sætter en barriere op for, at nogle kan yde et medmenneskeligt bidrag, siger hun.

Fandt den danske kærlighed

Ricky A. S. Rai mødte sin danske kæreste i Kina for syv år siden på en bar. De læste begge i landet på det tidspunkt.

Senere har de også boet sammen i Australien, inden de flyttede til Aarhus. Tidligere på året sendte de ansøgningen om familiesammenføring af sted, og fra det øjeblik måtte Ricky A. S. Rai ikke være frivillig, selvom han gerne vil.

 

- Som læge er jeg nødt til at holde mig opdateret. At sidde hjemme hjælper hverken mig eller nogen andre, siger han.

Han er bange for, at han glemmer, hvad han ved, og han er bekymret for al den viden, han går glip af.

- Jeg kunne hjælpe folk. Så det er spild af min viden, ligesom det heller ikke hjælper min integration, mener han.

Ingen opgørelse

Sidste år søgte 8.653 personer om familiesammenføring, men myndighederne fører ikke statistik over, hvor mange af dem, som opholder sig i landet, mens de søger.

- Oplysninger om, hvorvidt ansøgeren opholder sig i Danmark, når der søges om opholdstilladelse i Danmark registreres ikke som metadata, og kan derfor ikke udtrækkes til statistiske oversigter, lyder det i et svar fra Udlændingestyrelsen til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Mange søger fra Danmark

Hos Advokatkompagniet i Aarhus har de heller ikke noget samlet bud på, hvor stort omfanget er, men de vurderer, at i otte ud af ti sager om året opholder deres klienter sig i Danmark, når de søger.

Advokatfuldmægtig Marie Louise Fredriksen oplever, at hendes klienter er frustrerede over, at de ikke kan komme i gang med at integrere sig.

For Ricky A. S. Rai ændrer juraparagrafferne ikke på, at han gerne vil i gang med at integrere sig.

- Men baggrunden er, at folk ikke skal få en tilknytning til det danske arbejdsmarked, mens de har et såkaldt processuelt ophold, som er et meget midlertidigt ophold, siger hun og uddyber:

- Det kan også være hensynet til den enkelte ansøger, som ikke skal udnyttes ved at arbejde gratis for et stykke arbejde, som de reelt skulle have løn for.

Lige nu er den maksimale sagsbehandlingstid 10 måneder for familiesammenføringssager.

Forsker selv ved siden af

For Ricky A. S. Rai ændrer juraparagrafferne ikke på, at han gerne vil i gang med at integrere sig.

Han er begyndt at skrive på en forskningsartikel, som han håber at kunne publicere, når han er familiesammenført.

VIDEO: Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har ikke ønsket at kommentere på sagen. Det vil til gengæld Britt Bager (V), der er medlem af Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg. Hør hendes syn på sagen i interviewet herunder. 

Han gør det for at holde sig selv i gang og ikke kun fokusere på ventetiden, indtil hans fremtid i Danmark bliver afgjort.

- I stedet for at tænke negative tanker om, hvor længe jeg skal vente, så prøver jeg at bruge tiden på noget positivt i stedet, siger han, men det kan være svært at holde gejsten oppe:

- En gang imellem kan jeg slet ikke få øje på lyset. Så har jeg lyst til at give op. Men heldigvis har vi en støttende familie. De hjælper alt det, de kan.

Øverst på siden kan du se et tv-indslag om Ricky A. S. Rai.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her