Ingen pårørende kom til bisættelsen: Vidste ikke, at Svend-Åge var død

Politiet kunne ikke finde frem til pårørende, da 62-årige ‎Svend-Åge Ekberg‎ døde i juni.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Da Svend-Åge Ekberg fra Aarhus blev bisat for to uger siden, var der hverken familie eller venner tilstede. Ikke fordi de ikke ønskede at være der, men fordi ingen havde fortalt dem, at han var død.

Der er formentlig ingen, der ønsker at dø uden deres pårørende omkring sig - eller at blive bisat uden at familie og venner dukker op.

Netop dette skete for 62-årige Svend-Åge Ekberg fra Aarhus.

Han døde i slutningen af juni, og selvom han havde masser af venner og familiemedlemmer, var der ingen, der dukkede op til bisættelsen.

De havde nemlig ikke fået besked om, at han var død.

- Det er en skandale. Jeg forstår slet ikke, hvordan det kan lade sig gøre, når familien er så stor. Hele familien har været helt stumme af chok over det, siger Rosa Oschlak, Svend Åges niece, der er bosat i København.

Hun fortsætter:

- Svend-Åge har i hvert fald seks nulevende søskende, som han betød rigtig meget for. Han har boet i Aarhus en rum tid, men han blev altid inviteret til alt og kom også til familiefester.

Svend-Åge Ekberg fra Aarhus døde i slutningen af juni, og selvom han havde masser af venner og familiemedlemmer, var der ingen, der dukkede op til bisættelsen.

Politiet på bar bund

Når en person bliver fundet død forsøger politiet at finde pårørende, som de kan underrette om dødsfaldet.

Det sker blandt andet ved hjælp af folkeregistret, kirkebøger og historiske adresser, som den afdøde har boet på.

Derudover gennemgår politiet afdødes bolig i et forsøg på at finde frem til pårørende.

Når man har en vis alder og ens forældre er døde, kan vi godt have svært ved at finde de pårørende.
Per Bennekov, politikommissær, Østjyllands Politi

- Når man har en vis alder, og ens forældre er døde, kan vi godt have svært ved at finde de pårørende. Så håber vi på at kirkebøgerne kan hjælpe os. Ellers er den sidste chance at indrykke en annonce i statstidende, hvor vi efterlyser pårørende til den afdøde. Lykkes det heller ikke, er vi desværre i den situation, at vi ikke kan finde pårørende, siger Per Bennekov, politikommissær ved Østjyllands Politi. 

Østjyllands Politi vil ikke udtale sig om den konkrete sag, men erkender, at det indimellem kan være svært at spore familie længere ude.

- Vi gør os ret store anstrengelser, og det gør vi selvfølgelig fordi, at når først den pågældende er bisat eller begravet, så er det ultimativt og for sent. Så vi vil gøre alt, hvad vi kan for at finde pårørende, som kan tage en sidste afsked med den afdøde, siger Per Bennekov.

Bedemand var eneste deltager

I Svend-Åge Ekbergs tilfælde lykkedes det ikke politiet at finde frem til nogen pårørende. Det gjorde det heller ikke for bedemanden Keld Andersen, som kontaktede kirkesognet og kordegnen for at få hjælp til at finde frem til familie eller venner til den afdøde.

Det kom der heller ikke noget ud af.

Derfor blev den 62-årige mand bisat den 7. juli uden familie eller venner tilstede.

- Det, at der ikke kommer nogen til bisættelses- eller begravelseshøjtideligheden, har vi oplevet nogle gange, og så går vi ind til højtideligheden, fordi der er ikke nogen, der skal herfra helt alene, siger Keld Andersen, der driver en bedemandsforretning i Risskov.

Bedemandsfirmaet fik derudover lavet en bårebuket med Svend-Åge Ekbergs navn, og det skulle vise sig at få stor betydning.

På Svend-Åge Ekbergs gravplads ligger der nu blomster og hilsner fra familie og venner.

Familie fik besked på Facebook

Seks dage efter bisættelsen kom en bekendt af Svend-Åge Ekbergs familie forbi Vestre Kirkegaard i Aarhus og så bårebuketten med det genkendelige navn.

Han tog et billede af buketten og delte det på Facebook. Dét billede så familien, og alene af den grund endte de med at være tilstede ved urnenedsættelsen den 13. juli.

Her var omkring 60 mennesker samlet - både familie og venner.

I sidste ende blev Svend-Åge Ekberg altså stedt til hvile i selskab med sine nærmeste.

Ældresagen: - Snak om døden med dine nærmeste

Michael Teit Nielsen, vicedirektør i Ældresagen, er dybt berørt af sagen.

Han mener, at man kan gøre meget selv, imens man er i live for at sikre, at ens pårørende bliver underrettet ved ens død:

- Hvis man vil være sikker på, at politiet og myndighederne kan få fat i ens pårørende, så kan man enten skrive, hvem der skal kontaktes i tilfælde af ens død på et stykke papir og så lægge det et sted, man kunne forestille sig ville blive undersøgt, hvis man dør. Eller man kan kode det ind i ens telefon, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Man skal invitere døden til kaffe og få talt om med sine pårørende om, hvad der skal ske, når man er gået bort.
Michael Teit Nielsen, vicedirektør i Ældresagen

Selvom det kan være svært at skulle forholde sig døden og tale med sine pårørende om den, så er det en vigtig samtale at tage med sin familie eller venner:

- Man skal invitere døden til kaffe og få talt om med sine pårørende om, hvad der skal ske, når man er gået bort. Det kan være svært at overskue, når man er i live. Men det gør det jo ikke mindre svært at skulle stå med for de pårørende, når man er borte, siger Michael Teit Nielsen til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Michael Teit Nielsen, vicedirektør i Ældresagen, mener det er vigtigt at tale om døden med sine pårørende.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her