Kæmpe økoindsats i Aarhus
Aarhus Kommune har øget andelen af økologi i kommunens køkkener betragteligt
Aarhus Byråd fastlagde i februar 2013 en målsætning om minimum 60 procent økologisk fødevareforbrug inden 2020 gennem projektet Økoløft, og Aarhus Kommunes køkkener er godt på vej gennem en målrettet indsats gennem de seneste to år.
Andelen af økologi i de kommunale køkkener har taget et gigantisk spring fra 11 til 53 procent i gennemsnit, og nogle køkkener er tæt på 90 procent økologi.
- Jeg er stolt og imponeret over, hvor hurtigt det går med økologiomlægningen. En masse lokale ildsjæle har gået foran og vist, det kan lade sig gøre, og jeg tvivler ikke på, at vi når i mål før 2020. Det sætter kvalitet faglighed og giver bedre og sundere mad", siger borgmester Jacob Bundsgaard i en pressemeddelelse.
Northside vil være endnu grønnere i 2016
Højdespringerne er dagtilbuddene, der rammer 88 procent økologi i gennemsnit, og plejeboligerne har også rykket sig fra 1 til 46 procent økologi.
Med projekt Økoløft er måltidet kommet i centrum, flere råvarer i sæson, mad lavet fra bunden, større kulinarisk kvalitet og faglig stolthed hos de køkkenfaglige medarbejdere. Det økologiske måltid er flere steder blevet omdrejningspunkt for tværfagligt samarbejde. Økologi, måltidsfællesskaber, kvalitet og faglig stolthed er målene, inspiration, netværk, undervisning og flere aftaler på fødevarer er midlerne.
Det er institutioner, skoler, plejeboliger, caféer og kantiner med egen produktion af mad, der har trukket det første læs økologiske varer, og nu skal også klubber, sfo'er, administrationskontorer og alle andre også med på vognen, så kommunen sammen kan trække de sidste økologiske tons over målstregen.
Omlægningen er sket inden for kostbudgettet, og det er dermed ikke blevet dyrere at bruge flere økologiske varer.