Kødfri test: Sådan smager maden på Northside
Maden har været det store diskussionsemne forud for festivalen Northside, hvor kød er bandlyst. Vi har prøvesmagt udvalgte retter.
I år er festivalen Northside kødfri, og det er blevet modtaget med blandede følelser. Men hvor slemt er en plantebaseret festivalmenu egentlig? TV2 ØSTJYLLAND har prøvesmagt nogle af retterne:
Hanegal plantegal: Hønsefri tartelet: 89 kroner pr. styk.
Mormor har ikke fundet vej til Northside. Den plantebaserede tartelet er derimod lettere i både smag og konsistens og fyldt med friske krydderurter. Den ellers tørre tarteletbund er skiftet ud med en sprød og saftig butterdej i selskab med alverdens grønt - svampe (kantareller og blandede skovsvampe), gulerødder, asparges og ærter.
Bedømmelse: 3 ud af 6
Spiselauget, Ish and chips, 90 kroner.
Alt der har besøgt den gyldne brønd holder 100. Det gør den her plantebaserede basker også. Sprøde fritter vendt i ramsløg, hjemmelavet tatarsauce og vegansk ‘fisk’ bestående af ærteprotein.
Man savner ikke kødet, ‘fisken’ smager lidt af falafel men mere sprød. Vi forestiller os, at den er perfekt til weekendens tømmermænd.
Bestemmelse: 4 ud af 6
MIB, vegge-stege-sandwich, 85,-
En enkelt flæskestegssandwich TAK, råbte manden i biksen til køkkenet. Meeeen det fik vi nu ikke. Ligesom vores smagsløg, blev han også hurtigt irettesat af kokken. Selvom det ligner en klassisk sandwich med svin, kan den plantebaseret basse ikke hamle op med den tradtionelle øffer.
Lækker foccacia bolle, god blanding af surt og fedt. De sprøde svær er skiftet ud med chips - og de manglede! En fin madoplevelse, men aldeles bøvlet af spise - især i blæst.
Bonus info. Det tog tre måneder at udvikle opskriften på plantebaseret svin.
Ingrediens: Friskbagt foccaciabolle med sennepsmayo, kryddersyltede agurker, sprød rødkålssalat, friske Golden Delicious æbler, sprøde kartoffelchips samt vegansk plantmate steg (lavet på hydrerede ærte- og hestebønne proteiner, rapsolie, æblecidereddike, havsalt, krydderier).
Bedømmelse: 2 ud af 6
Rømer Vegan, gourmet hotdog, 48,-
Normalt kender vi den på knækket - i den her udgave er pølsen skiftet ud med svampe, løg og kikærter stoppet ned i et skind lavet af tang. Og knækket manglede.
En blid og behagelig oplevelse og en hotdog der ikke gør nogen fortræd.
Pølsen var ret lille, fordi de nok ved, at den plantebaserede fars overtager smagen.
Ingredienser: plantepølse, bbq sauce, relish, løg, aïoli, sød sennep, pølsebrød.
Bedømmelse: 3 ud af 6
Oles Gaard, aubergine-pizza, 110kr
Efter fire køderstatninger var det sgu dejligt med en pizza. Ingen grøntsager forsøgte at mime kød, men til gengæld var bunden en anelse blød. Den sprøde kant gjorde dog op for dette. Pizzaen havde en fin størrelse, og første bid satte virkelig gang i mundvandet via de syrlige rødløg og flagesalt. Snasket var den dog ikke - tværtimod en anelse tør. Der manglede ost. Men vi savnede ikke kødet.
Ingredienser: surdejen koldrøger i 24 timer, bunden rulles ud og toppes med rosmarin marineret kartoffelstave, bunden varmes ved 480 grader og pyntes med rund hånd med mayo, chili marmelade, ost og grønt.
Bedømmelse: 5 ud af 6