Kvinder fra Aarhus vil behandle barnløshed med knofedt
To nyuddannede fysioterapeuter har åbnet den første klinik i Østjylland, der fokuserer på såkaldt fertilitetsfysioterapi
Det burde egentlig være ret ligetil - en tur under dynen og ni måneders ventetid. Men rigtig mange danske par kender til, at det kan være svært at få børn. Faktisk kommer omkring hvert tiende barn i Danmark til verden ved hjælp af fertilitetsbehandling, en tidskrævende og besværlig proces, som normalt kræver avanceret udstyr for flere millioner – i hvert fald på de klinikker, der behandler ufrivillig barnløshed medicinsk.
Men nu vil to unge, nyuddannede fysioterapeuter fra Aarhus tilbyde en noget anderledes type hjælp. Og de tror så meget på teknikken med at behandle infertilitet med hænderne, at de har specialiseret sig i den i Danmark relativt ukendte metode.
Derfor har de åbnet en klinik, som udelukkende fokuserer på den behandlingsform, forklarer den ene halvdel af teamet bag ’Fertilitetsfysio Aarhus’ Anette Meier Iversen til TV2 ØSTJYLLAND.
- Blodcirkulation, for eksempel, er rigtig vigtig i underlivet, for at et æg kan sætte sig fast.
En af dem, der er glad for, at der nu er et alternativ i Østjylland til den traditionelle behandling, er Rikke Moritz på 34 år, som har været i medicinsk fertilitetsbehandling siden 2015 – indtil videre uden resultat.
- Jeg føler ikke rigtig, at jeg har kunnet gøre noget selv, og man fylder kroppen med en masse ting. Jeg kunne godt tænke mig at gøre noget, der er lidt anderledes, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Nyt i Danmark
Men behandlingsformen – som er relativt udokumenteret i lægevidenskabelig forstand – møder kritik fra Søren Ziebe, der er fertilitetsprofessor på Rigshospitalet. Han mener ikke, at fysioterapeuterne bør give sig i kast med en behandlingsform, der er så uafprøvet.
- Der er nogle opgørelser af ting og sager, men det har intet med dokumentation af en effekt at gøre. Så vi kan ikke sige, at det virker, men vi kan jo heller ikke sige, at det ikke virker, for det er simpelthen ikke belyst. Hvis man kigger i reglerne for fysioterapeuter, så står der, at de skal arbejde evidens-baseret. Det gælder også, når det er barnløshedspatienter, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
De to kvinder bag klinikken er godt klar over, at metoden er ny og uafprøvet i Danmark og at den måske ikke lever op til en professors krav til dokumentation. Men hvis den kan hjælpe barnløse par til at få opfyldt deres største ønske, så mener de, at det er værd at prøve.
- Vi er en del af en lille-bitte gruppe, som tror på det her. Vi ved godt, at det ikke er alle, vi kan hjælpe og hvor medicinen er bedre, siger Anne Sofie Nielsen og bliver suppleret af sin kompagnon, Anette Meier Iversen:
- For alle fysioterapeuter, som arbejder med fertilitet, så er det et nyt område, vi bevæger os ind på. Så vi har ikke så mange resultater endnu.
Og til spørgsmålet om, hvorvidt Rikke Moritz er overbevist om, at fysioterapien vil kurere hendes infertilitet, er svaret da heller ikke helt klart.
- Det er måske lidt svært at svare på endnu, men bare alle de andre ting, det har hjulpet på, har været det hele værd, siger Rikke Moritz.