Lars har taget kampen op for at sikre sin livskvalitet

Han har brug for hjælp til stort set alt, men må kæmpe med kommunen om sine ydelser.

Udgivet Opdateret

Lars Thue Hansen fra Sabro ved Aarhus lider af cerebral parese og er det, man i daglig tale kalder spastiker. Han brug for hjælp stort set døgnet rundt, og det koster.

Derfor modtager han penge fra kommunen, så han kan betale sine hjælpere. 

Han får penge fra en såkaldt BPA-ordning, og så får han et plejetillæg.

Har fået medhold

Men i december sidste år meddelte Herning Kommune, at han ikke længere ville modtage plejetillægget.

Derfor tog Lars kampen op. Han klagede til Ankestyrelsen, som nu har givet ham medhold i, at kommunen ikke havde ret til at stoppe hans plejetillæg og kræve pengene betalt tilbage.

Hvem skal betale?

På socialområdet opererer mig med begreberne 'opholdskommune', 'handlekommune' og 'betalingskommune'.

Opholdskommunen er som hovedregel også den kommune, der bærer udgifterne til borgeren, men i nogle tilfælde forholder det sig anderledes, og det er tilfældet i Lars' tilfælde.

En undtagelse kan f.eks. være, at en borger med en kommunes medvirken er blevet flyttet til en anden kommune. Da vil det fortsat være den kommune, borgeren kommer fra, der er betalingskommune.

- Jeg tænkte fint nok, men når man nu er kendt med det her specialtilbudsområde, så ved man jo godt, hvad kommunerne kan finde på, siger Lars Thue Hansen til TV2 Østjylland.

Gør det muligt at rejse

Plejetillægget er et beløb, han siden 1983 har modtaget, fordi han er førtidspensionist og har omfattende behov for hjælp fra andre.

Lars Thue Hansen kan hverken spise, gå på toilettet, vende sig i sengen eller sms’e med venner og familie, så hjælpen er helt afgørende for, at han kan leve sit liv.

Desuden bor hans far og søster i Frankrig, og han har en kæreste i Thailand. Det er dem, han hidtil har brugt sit plejetillæg på at besøge. Så Ankestyrelsens afgørelse er umiddelbart godt nyt.

Kampen fortsætter

Men i et brev skriver Herning Kommune nu, at man vil forsøge at modregne det tilbagekrævede beløb i de 16 timer, Lars får hjælp via BPA-ordningen, da det er kommunens vurdering, at Lars er dobbeltkompenseret med begge ordninger.

Det vil være ligesom at sige, at jeg ikke kan tage ud og besøge venner og familie
Lars Thue Hansen

Og det er langt fra første gang han har måttet kæmpe for pengene. Da kommunen for ti år siden også forsøgte at tage tilskuddet fra ham, mødte han op på kommunen og blev siddende. Også dengang fik han medhold i Ankenævnet.

Så Lars er fast besluttet på at kæmpe videre, for udsigten til at miste muligheden for at rejse bryder han sig ikke om.

- Det vil betyde, at jeg får en begrænset livskvalitet. Det vil være ligesom at sige, at jeg ikke kan tage ud og besøge venner og familie, siger han.

Svar fra Herning Kommune

Vi har modtaget Ankestyrelsens afgørelse og den tager vi selvfølgelig til efterretning.

Vi skal nu forholde os konkret til afgørelsen, som vil blive retningsgivende for vores sagsbehandlings- og afgørelsespraksis for området fremadrettet.

Vi taler her om et område, hvor sagsbehandlingen ofte er kompleks, idet der er flere lovgivninger og paragrafer, der skal spille sammen.

Vores opgave som kommune er at tilstræbe en korrekt sagsbehandling, som både tager hensyn til borgerens retssikkerhed, gældende lovgivning og dertilhørende serviceniveau.

Samtidig skal vi sikre, at der er sammenhæng i bevillingerne og borgeren ikke bliver dobbeltkompenseret.

Med venlig hilsen

Birgitte Nystrup Andersen, chef for Visitationsenheden i Herning Kommune

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her