Ledende overlæge: Coronaindsats i Aarhus har været en succes
For en måned siden steg smittetallene kraftigt i Aarhus Kommune. Nu har man fået dem under kontrol.
For en måned siden stod det galt til i Aarhus. Antallet af coronasmittede steg kraftigt, og på bare en uge blev der konstateret 150 smittede i Aarhus Kommune.
Det fik Aarhus Kommune til i samarbejde med Styrelsen for Patientsikkerhed at iværksætte 10 nye tiltag for at bringe smittespredningen under kontrol - blandt andet krav om mundbind i forbindelse med kollektiv transport, en opfordring til øget hjemmearbejde og en massiv informationsindsats målrettet borgerne.
En indsats som i høj grad virkede, og som har gjort, at man nu er på et fornuftigt niveau i Aarhus.
- Jeg er imponeret over, hvor godt man har klaret sig i Aarhus. Da jeg så, hvordan tallene steg for en måned siden, der så jeg scenarier for mig, som ikke var særlig rare, hvis man ikke lykkes med en indsats, men nu gik det jo godt. Jeg synes, indsatsen har haft en usædvanlig imponerende effekt, siger Lars Østergaard, der er ledende overlæge på Aarhus Universitetshospital i Skejby og professor på Aarhus Universitet, til TV2 ØSTJYLLAND.
En effektiv indsats har virket
De nyeste coronatal viser, at der det seneste døgn er registeret 189 nye smittetilfælde i Danmark. Hvor mange af dem, som er i Aarhus Kommune fremgår ikke endnu. Fredagens tal viste dog, at der i Østjylland blot var 11 nye tilfælde, heraf fire i Aarhus fra torsdag til fredag.
- Man har klaret sig godt, fordi man har lavet en hurtig indsats, lyder det fra Lars Østergaard.
Andre steder i landet ser tallene dog knap så gode ud på nuværende tidspunkt. Det drejer sig særligt om Odense og København, hvor smittetallet har været stigende, og hvor sundhedsmyndighederne lige nu er igang med at tage stilling til, om der skal laves lokale restriktioner fra på mandag, hvis smittespredningen ikke bliver bedre hen over weekenden.
Lav lokale tiltag hurtigst muligt
Spørger man Lars Østergaard, så er der ingen grund til at vente. Det gælder bare om, at få iværksat lokale tiltag mod smittespredningen hurtigst muligt, ligesom man har gjort i Aarhus. Det har nemlig været en succes.
- Jeg tror, man kan lære noget af det, som er sket i Aarhus i håndteringen af det, som lige nu sker i Odense og København. Det vil være en god ide hurtigt at gøre sig klart, hvordan smitten spreder sig, og hvor den er, så man kan sætte ind der, hvor det giver mening i udbruddet, siger han og fortsætter:
- Det har i hvert fald været effektivt i Aarhus, og det viser, at det er den vej man skal gå, hvis man ønsker at undgå en bølge mere.
Oversigt over de 10 tiltag, som blev iværksat i Aarhus Kommune
- Krav om brug af mundbind i forbindelse med kollektiv transport
- Opfordring til at undgå offentlig transport, hvis andre transportmidler er mulige
- Opfordring til hjemmearbejde i videst muligt omfang
- Anbefaling om at begrænse trængslen i detailhandlen og skærpe andre smitteforebyggende tiltag i forbindelse med indkøb
- Opfordring til øget opmærksomhed på afstandsanbefalinger i det offentlige rum, i restaurations- og forlystelsesbranchen og i kulturlivet
- Opfordring til at følge Sundhedsstyrelsen gode råd for afholdelse af private fester
- Anbefaling om, at fysisk fremmøde i gymnasier og andre ungdomsuddannelser udskydes i 14 dage
- Anbefaling om, at ruskurser og andre arrangementer, som ligger forud for egentlig studiestart på videregående uddannelser aflyses eller udskydes
- Opfordring til, at flest mulige aktiviteter foregår udendørs
- Massiv informationsindsats målrettet borgerne i Aarhus.
Kilde: Aarhus Kommune