Lille Miki har kræft i øjnene: Familiehuset hjælper i en svær tid

TrygFondens Familiehus i Skejby modtog 1,4 mio. kr. i donationer sidste år. Det er det største beløb siden åbningen i 2012

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
I videoen kan du møde én af de familier, som til daglig bor i Familiehuset og nyder godt af de mange donationer i en svær tid. Miki Møller på syv måneder er i behandling for kræft i begge øjne.

Miki Møller på syv måneder har kræft i begge øjne. Han bor i Nuuk, Grønland, med sin familie. Men de seneste fem måneder har han og familien haft sin daglige gang i TrygFondens Familiehus i Skejby, hvor man hjælper familier til langtidsindlagte børn igennem en svær tid.

Familiehuset hjælper med alt lige fra madlavning, børnepasning og aktiviteter. Og netop dét kan kun lade sig gøre, hvis huset får donationer og økonomiske sponsorater.

2017 er rekordår. Her modtog huset 1,4 millioner kroner i donationer. Det viser det foreløbige regnskab. Det er en stigning på 500.000 kroner i forhold til året før.

Og det er noget, som den grønlandske familie har nydt godt af.

- Familiehuset har betydet rigtig meget. Det er her, vi kan være samlet som familie, siger Mikis mor, Tanja Christensen.

Huset gør en forskel

Miki Møller var blot tre måneder gammel, da han fik konstateret kræft i begge øjne. Det er en sygdom kaldet ”retinoblastom”, og den har kostet ham synet på det højre øje.

Det er her, vi kan være samlet som familie
Tanja Christensen, mor til Miki

Med sig i huset har han foruden sin mor også sin far, Paalu Møller. Også storesøster og farmor er rejst med til Aarhus.

For dem har Familiehuset gjort en stor forskel i en svær tid.

Miki Møller er født med kræftknuderne. Derfor er hele familien nu ved at blive testet for at se, om de også er bærere af genfejlen. 

- Man møder jo andre familier, der sidder i samme situation. Så kan man sidde og snakke om det. Det har hjulpet en del at vide, at man ikke er alene, siger Paalu Møller.

”Donationer er vores overlevelse”

Stigningen på 500.000 kroner hænger sammen med, at Familiehuset i april 2017 blev udvidet med 10 værelser.

Omkring 2/3 af husets indtægter kommer fra donationer, og derfor er det noget, som de er meget afhængige af.

SAMLET ANTAL DONATIONER 2014-2017

2014: 700.000 kroner
2015: 700.000 kroner
2016: 900.000 kroner
2017: 1,4 millioner kroner (på nuværende tidspunkt)

- Det er jo vores overlevelse. Hvis vi ikke får de her donationer, så løber vores økonomi baglæns. Og så er det jo et spørgsmål, om vi overhovedet kan have et Familiehus. Så vi er livsafhængige af donationerne, siger Vinni Stenholt, daglig leder.

I oktober 2018 åbner Dansk Center for Partikelterapi på Aarhus Universitetshospital i Skejby.

Det betyder, at flere kræftramte børn og deres familier vil komme i behandling i Skejby. Men samtidig vil det også øge presset på Familiehuset, og derfor er de hele tiden afhængig af donationerne for at få hverdagen til at løbe rundt.

De frivillige letter hverdagen

Familiehuset består af tre ansatte og 55 frivillige. De skal give familierne en så almindelig hverdag som mulig og samtidig skabe hjemlige og trygge rammer. Netop dét er også den grønlandske families oplevelse.

- Der er virkelig trygge og hjemlige rammer. Man møder smil fra de mange frivillige, og de gør alt for, at vi skal have det godt, siger Tanja Christensen.

ANTAL FAMILIER 2016-2017

Den 25. april 2017 blev Familiehuset udvidet med 10 nye værelser. Det samlede antal værelser gik fra 12 til 22. I øjeblikket er der fuldt hus.

I 2016 boede 327 familier i Familiehuset.

I 2017 steg tallet til 550 familier.

Hun lægger også vægt på, hvor glade de har været for de frivilliges hjælp i det daglige.

- De har lettet vores hverdag på mange måder. De laver mad til os to gange om ugen, og de tager Aya (red. storesøster) med hen og leger og aktiverer hende, siger Tanja Christensen.

To dage om ugen laver de frivillige nem aftensmad til familierne. Om formiddagen bliver der kokkeret mad, som bliver sat på køl til om aftenen.

Miki Møller blev født med meget hår. Men på grund af kemobehandlingen har han tabt en stor del af det.

Når familierne så kommer hjem efter en lang og udmattende dag på hospitalet, så står maden klar og skal blot varmes op.

Daglig leder af Familiehuset, Vinni Stenholt, understreger, hvor vigtige de frivillige er for familierne.

Hvis vi ikke får de her donationer, så løber vores økonomi baglæns
Vinni Stenholt, daglig leder, TrygFondens Familiehus

- De frivillige har et overskud og kommer for at forkæle familierne. For når man har et sygt barn, er overskuddet ikke særlig stort. Så den her ekstra omsorgsfuldhed, hvor de frivillige tager sig både af de syge børn og de raskende søskende, det gør, at familierne slapper af, siger Vinni Stenholt.

En uvis fremtid

Miki Møller har nu afsluttet sin hårde kemobehandling, som han har klaret godt. Selvom lægerne endnu ikke har sagt ordet ’kræftfri’, er kræftknuderne dog inaktive.

Det betyder, at familien rejser hjem til Grønland i slutningen af februar. Men selvom hjemrejsen snart står for døren, så forlader de dog ikke Familiehuset uden bekymringer.

- Dét, at kræften måske kan komme tilbage senere hen i hans liv – og måske i andre former – det er en frygt, man har hele tiden, siger Paalu Møller.

Det bliver dog kun et midlertidigt farvel til Familiehuset. Miki skal nemlig til kontrol i Skejby hver 3. uge.

FAMILIEHUSETS ØKONOMI

Ved etableringen af Familiehuset har TrygFonden i alt doneret 48,8 millioner kroner. 25 millioner kroner gik til selve etableringen, og 21,5 millioner kroner gik til udvidelsen.

Huset er afhængig af donationer og økonomiske sponsorater, der kan få hverdagen til at løbe rundt. Virksomheder og foreninger kan bl.a. adoptere et værelse for 50.000 kroner om året. Det koster 600 kroner per døgn at drive et værelse. Men med værelsesadoptanterne kan udgiften holdes nede på 100 kroner for familierne.

Selvom en stor del af Familiehusets indtægter består af donationer, modtager huset hvert år et driftstilskud på 750.000 kroner. Det går til el, vand, varme m.m. Heraf giver Region Midtjylland 250.000 kroner, og Aarhus Universitetshospital giver 500.000 kroner.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her