Lokal skolegang har gjort Naimo og Kasper glade
Naimo Abdi og Kasper Vy Hua blev tidligere sendt ud på andre skoler, fordi de ikke var gode nok til dansk. Nu foregår skolegangen i lokalområdet
Naimo Abdi og Kasper Vy Hua er glade for at gå på Ellekærskolen i det vestlige Aarhus.
Begge har tidligere været sendt ud på skoler et stykke fra lokalområdet, fordi de ikke var dygtige nok til at tale dansk.
- På min gamle skole plejede jeg at blive mobbet. Jeg synes, at det var irriterende, at de mobbede mig for ingenting, siger Naimo Abdi, der går i 4. klasse.
Kasper Vy Hua, der også går i 4. klasse, har oplevet noget tilsvarende.
En undersøgelse fra 2010, hvor de seneste tal stammer fra, tegner billedet af, at mange børn, der henvises til en anden skole, ikke knytter bånd til den nye skole.
Når man spørger forældre, der har børn i klasser med henviste børn, svarer syv ud ti, at deres børn ikke leger med et henvist barn.
Og i en del tilfælde peger forældrene på, at det "i mindre grad" eller "slet ikke" har været socialt positivt at have et barn i en klasse med elever, som har forskellige kulturelle og sociale baggrunde.
Aarhus Kommune ved ikke, hvor mange børn, der skifter til den lokale skole, når deres dansk er på plads.
En rundringning, som TV 2 I ØSTJYLLAND har foretaget, viser, at det sker jævnligt.
På Ellekærskolen vender cirka to børn tilbage om året, og det glæder skolens leder, Morten Dam Madsen.
- Vi er glade, når børnene vender tilbage. Vi er en skole, der rigtig gerne vil have mange børn fra vores eget lokalområde, siger han.
Morten Dam Madsen tror, at eleverne havde lært ligeså meget dansk, hvis de havde gået på Ellekærskolen frem for en anden.
- Hvis de havde gået her, det er hypotetisk, havde de nået det samme niveau: Det tror jeg, men jeg kan ikke vide det, siger han.
Øverst i artiklen kan du se hele indslaget.
Nedenfor svarer Bünyamin Simsek (V), der er rådmand for børn og unge i Aarhus Kommune, på kritikken.