Malenes demente far bor på coronaramt plejehjem: - Jeg har mest lyst til at køre op og hente ham
Plejehjemmet Demenscentrum i Aarhus er hårdt presset af et stort coronaudbrud. Personalet er nu så presset, at plejehjemslederen ikke kan garantere plejekvaliteten, og det bekymrer de pårørende.
Malene Tofts far Thorkild Hansen er 73 år. For tolv år siden fik han en blodprop, og siden har hans helbred været skrantende.
Endnu værre blev det, da han for en håndfuld år siden fik konstateret demens. Thorkild Hansen flyttede i almindelig plejebolig, men hurtigt stod det klart, at det ikke var nok.
De seneste tre år har Malene Tofts far boet på Demenscentrum Aarhus, der er et plejehjem særligt for beboere med netop demens.
Kaotisk
Tre år, der har været præget af megen stress, stor udskiftning blandt personale, og generelt har plejehjemmet virket presset hele vejen igennem – i hvert fald når man spørger Malene Toft.
- Jeg synes egentlig tilliden til plejehjemmet mange gange er blevet brudt, fordi der har været så mange situationer, hvor det har været kaotisk slet ikke menneskeligt for min far at bo der. Og det værste er, at vi jo som pårørende ikke har noget alternativ, siger Malene Toft til TV2 ØSTJYLLAND.
Blandt andet fortæller hun, at hendes far flere gange har fået blackouts, fordi han ikke har fået nok væske i løbet af dagen.
67 smittet med COVID-19
Hvis ikke plejehjemmet i forvejen var presset, så er de det i hvert fald nu – det skyldes et stort smitteudbrud med COVID-19, der startede allerede kort inden jul og siden bare har bredt sig.
Lørdag kunne vi på TV2 ØSTJYLLAND berette, at plejehjemmet var yderst hårdt ramt med 36 medarbejdere og 20 beboere smittede.
Søndag var tallet i stedet 41 medarbejdere og 21 beboere, og de seneste tal fra mandag viser, at hele 45 medarbejdere og 22 beboere er konstateret smittede med COVID-19.
Dermed er situationen kun blevet værre, hvilket har resulteret i, at Aarhus Kommunes demensfaglige leder er bange for, at plejen på Demenscentrum er utilstrækkelig.
- Situationen er kaotisk. Jeg har svært ved at stå inde for den pleje og omsorg, vi kan give vores demensramte borgere, som vilkårene er lige nu. Vi mangler faglært personale, der kan varetage plejen af vores borgere på det center på forsvarlig vis, siger en tydeligt påvirket Tina Grove, der er konstitueret demenschef i Aarhus Kommune til TV2 ØSTJYLLAND.
- Jeg har mest lyst til at hente min far
Malene Toft har længe frygtet, at den pleje hendes far modtager ikke altid er helt tilstrækkelig, og med plejechefens udmeldinger er bekymringen ikke blevet mindre.
- Når lederen siger sådan, så ved jeg jo godt, hvad klokken er slået. Så er det jo fordi, de er fuldstændig fortabte deroppe og ikke ved, hvad de skal stille op. Derfor regner jeg med, at der er nogen lidt højere oppe, der tager noget ansvar og hjælper dem, siger Malene Toft.
For hende er det særligt bekymrende, at hendes far ikke selv er i stand til at registrere og give udtryk for sine behov, og derfor kan blive glemt i en så kaotisk situation – særligt når der næsten kun er vikarer tilbage på gangene.
- Jeg føler mig magtesløs. Jeg har mest lyst til at tage op og hente min far, så jeg ved han har det godt. Men det kan jeg jo ikke. Jeg har ikke mulighed for at passe ham med de behov, han har. Jeg har tænkt i alle mulige retninger, for jeg kan jo tydeligvis ikke regne med det deroppe, siger en berørt Malene Toft.
Coronaudbrud på plejehjem er særligt hårdt for demente
Og skal man tro demenspsykolog Anneke Dapper-Skaaning, så kan der da også være god grund til at være særligt bekymret for de demensramte plejehjemsbeboere i disse coronatider.
For ifølge hende rammer en hverdag med et minimum af pleje, mundbind og visir på coronaramte plejehjem demente beboere særligt hårdt.
- Når man er ramt af en demenssygdom, og man har svært ved at forstå, så spejler man sig rigtig meget i andre mennesker, og man kigger på andre mennesker for at finde ud af, hvordan verden hænger sammen, og det er helt vildt svært med eksempelvis mundbind på, siger Anneke Dapper-Skaaning til TV2 ØSTJYLLAND.
Og på den lange bane kan denne form for pleje få konsekvenser for trivslen blandt de demensramte beboere på plejehjemmet Demenscentrum.
- For at kunne modtage hjælp, så skal man kunne stole på det menneske, der tilbyder hjælpen. Der skal være en tryghed, og den ligger oftest i relationen, og derfor er det så vigtigt, forklarer Anneke Dapper-Skaaning.
Flere hænder på vej til Demenscentrum Aarhus
Der er ingen tvivl om, at situationen på Demenscentrum Aarhus er alvorlig. Faktisk er den så alvorlig, at plejehjemmet ganske enkelt ikke har flere vikarer at tage af.
Men noget kunne tyde på, at Malene Tofts råb om hjælp fra højere instanser bliver besvaret. I hvert fald kan sundhedschef i Aarhus Kommune Otto Ohrt mandag fortælle, at de nødvendige ekstra hænder er på vej til Demenscentrum Aarhus.
- Vi har sat alle sejl ind for at få flere hænder ud til Demenscentrum. Det betyder, at vi har roteret internt, så vi får flere medarbejdere derud. Det betyder, at vi har brugt vores interne vikarordning og har hentet hjælp udefra, hvor blandt andet Svanepleje og SOSU Østjylland har henvendt sig, siger Sundhedschef i Sundhed & Omsorg i Aarhus Kommune, Otto Ohrt, til TV2 ØSTJYLLAND.
Hjælp fra næste uge
De sidste brikker mangler stadig at falde endeligt på plads, men Otto Ohrt regner med, at der allerede i løbet af denne uge er tilstrækkeligt personale på plads på Demenscentrum Aarhus.
- Allerede i dag har vi fået ekstra hænder derud, og selvom det jo ikke betyder, at de ikke længere er pressede, så går det i den rigtige retning, så vi kan få nogle mere normale tilstande på trods af de unormale omstændigheder, siger Otto Ohrt.
Foruden at der er mere personale på vej til Demenscentrum Aarhus, så vil alle medarbejdere på plejehjemmet fra tirsdag morgen blive hurtigtestet, når de møder ind for at mindske risikoen for yderligere smittespredning på plejehjemmet.