Maria lider stadig efter tivoli-uheld: - Hjernen fungerer ikke på samme måde
I weekenden kom en kvinde til skade på en svævebane i Tivoli Friheden. Nu kan TV2 Østjylland fortælle, at det ikke er første gang, det sker.
Ambulance, politi og brandvæsen rykkede lørdag ud til Tivoli Friheden i Aarhus. Årsagen var en kvinde, der var kommet til skade med sin ryg på en svævebane.
Ifølge tivoliets direktør, Henrik Ragborg Olesen, kom kvinden til at snurre rundt om sig selv under turen i svævebanen, så hun ved slutningen vendte forkert. Det betød, at hun ramte træet, som landingsplatformen var monteret på, med ryggen.
Det er dog ikke første gang, at gæster kommer til skade på klatreparkens svævebaner.
Den 13. august 2023 var Maria Toppenberg i Tivoli Friheden med sin datter og datterens far, og de var alle tre oppe i klatreparken. Ved en af svævebanerne tog datteren og faren turen over først, inden det var Maria Toppenbergs tur.
Hun var ligesom de andre gæster i klatreparken spændt fast på en wire gennem hele forlystelsen og følte sig tryg.
Undervejs på svævebane-turen gik der dog noget galt. Maria Toppenberg drejede rundt i luften, så hun vendte helt forkert. Andre personer i parken begyndte at råbe, fordi de kunne se, at det var ved at gå galt.
Da Maria Toppenberg nåede enden af svævebanen, fløj hun baglæns gennem luften og bankede baghovedet direkte ind i træet.
- Det er frygteligt, det gør virkelig ondt. Det "klok", det sagde i hovedet... Den lyd sidder stadig i mig, siger hun.
Ifølge hende selv havde hun rimelig fart på, og alt det momentum blev standset i sammenstødet.
Hun ved ikke selv, hvad der skete, men mistænker, at hun kan have mistet grebet om et håndtag.
Efter det voldsomme sammenstød med træet rutsjede Maria Toppenberg ud på wiren igen og måtte hjælpeløst vente på, at en medarbejder kom ud og trak hende ind.
Maria Toppenberg var ved bevidsthed, men var også forslået.
Ifølge Maria Toppenberg blev hun af tivoliets personale rådet til at tage hjem. Hun insisterede imidlertid på, at hun skulle undersøges af en læge, og en ambulance blev derfor tilkaldt til tivoliets bagindgang.
På hospitalet fik hun konstateret hjernerystelse, viser dokumenter, TV2 Østjylland har set.
Derefter fulgte en længere sygemelding, hvor Maria Toppenberg var væk fra sit arbejde i omkring to måneder.
Et tredje uheld
TV2 Østjylland har været i kontakt med Tivoli Frihedens direktør, Henrik Ragborg Olesen, der bekræfter, at der var en ulykke på svævebanen den 13. august 2023.
Ifølge ham står der i skadesrapporten fra den dag, at Maria Toppenberg havde for meget fart på. Det kan hun ikke selv afvise, men hun siger, at hun heller ikke gjorde noget for at få mere fart på.
Henrik Ragborg Olesen kan ikke udelukke, at Maria Toppenberg også har snurret rundt. Ifølge direktøren bliver alle gæster instrueret i at holde en hånd på en såkaldt "pully", som man hænger i under turen for netop at undgå at snurre rundt.
Det er også noteret i skadesrapporten, at tivoliets personale ydede førstehjælp.
Som konsekvens af uheldet den 13. august 2023 har Tivoli Friheden monteret puder på træerne ved enden af de to hurtigste svævebaner. Et helt tredje uheld syv dage forinden var ifølge Henrik Ragborg Olesen også medvirkende til det.
Om de nye puder skriver tivoli-direktøren:
"Det betyder, at skulle man ankomme til landingsplatformen med høj fart, så kører man nu ind i puden fremfor i træstammen."
Efter det seneste uheld på svævebanen i weekenden vil Tivoli Friheden nu tage et ekstra kig på sikkerheden på svævebanerne for at undgå, at gæster kommer i kontakt med træerne.
"Vores interesse er alene glade og tilfredse gæster, som får sikre oplevelser. Gæsternes sikkerhed er jo af gode grunde vores førsteprioritet," skriver Henrik Ragborg Olesen.
Tivoli Friheden følger sikkerhedsregler fra et eksternt firma, og hver eneste dag afprøves svævebanerne af tivoliets personale inden åbning. Med tests, kontroller og godkendelser in mente mener Henrik Ragborg, at det er sikkert at besøge klatreparken.
- Jeg er blevet mere bange
Det lykkedes Maria Toppenberg at komme tilbage på sit arbejde og langsomt trappe arbejdstiden op.
Men i dag, mere end et år efter ulykken, mærker Maria stadig eftervirkningerne.
Hun har meget hovedpine, får synsforstyrrelser og har fået problemer med hukommelsen.
- Og så er jeg blevet mere bange. Jeg er bange for, at der sker en ulykke igen.
Hvad er det, der kan gøre dig bange?
- Mange ting. Når jeg cykler på arbejde, cykler jeg ikke så stærkt længere, fordi jeg ikke har det samme overblik i trafikken.
- Jeg kan heller ikke altid huske den vej, jeg skal køre, fortæller hun.
På sit kontorarbejde med forskning i sundhedsvæsnet arbejder hun blandt andet med store datasæt. Maria Toppenberg er tilbage på fuld tid, men hun beskriver sit arbejde som hårdere end før ulykken.
- Hjernen fungerer ikke på samme måde, og jeg har ikke samme overblik som tidligere, siger hun.
Maria Toppenberg har af læger fået at vide, at eftervirkningerne af hjernerystelsen kan blive bedre, men at det kræver tid og tålmodighed.
Hun er ked af, at endnu en gæst er kommet til skade og håber, at der kan gøres noget, så det ikke sker igen.