#metoo: Østjyske kvinder deler deres erfaringer med overgreb

Østjyske kvinder deler deres erfaringer med seksuelle overgreb, seksuel chikane eller blufærdighedskrænkelse under hashtagget "MeToo"

Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

#MeToo. Du er muligvis stødt på dette hashtag mere end én gang på de sociale medier inden for de seneste dage.

Det er nemlig ikke kun i det store udland, at budskabet florerer. Også i det østjyske er kvinder flittige til at dele deres erfaringer med seksuelle overgreb, seksuel chikane eller blufærdighedskrænkelse.

- Han begyndte at røre mig steder, han ikke skulle, og han prøvede at kysse mig flere gange, selvom jeg tydeligt viste med min krop, at det ville jeg ikke, fortæller Lia Kussunadi Knudsen, der er studerende i Aarhus, til TV2 ØSTJYLLAND.

Hun er en af dem, der røg til tasterne, da #MeToo-bølgen bredte sig til Danmark. Episoden, hun omtaler, udspillede sig efter en fest, hvor en kammerat angiveligt kom lidt for tæt på.

Når manden steg på, så kom han altid ned bagved og satte sig ved siden af mig. Han sagde ikke noget, han puttede bare altid sin hånd på mit lår. Det føltes som en brændende og sviende fornemmelse.
Almaz Mengesha, Liberal Alliance

Lia Kussunadi Knudsen har desuden to gange oplevet, at fotografer, hun har arbejdet med som model, er gået over grænsen. For eksempel fortæller hun om en oplevelse, hvor fotografen tog hende på brysterne uden at spørge om lov.

Hashtagget "MeToo" er opstået i USA, hvor flere kvindelige skuespillerinder har beskyldt den amerikanske filmproducer Harvey Weinstein for overgreb.

Det var skuespillerinden Alyssa Milano, der i første omgang opfordrede kvinder verden over til at skrive #MeToo i deres status, hvis de havde oplevet seksuelle krænkelser. Formålet var at udrede omfanget af problemet.

En brændende og sviende fornemmelse

Byrådskandidat i Aarhus Almaz Mengesha (LA) er en af de øvrige østjyder, der har benyttet sig af hashtagget til at dele en episode. I hendes tilfælde udspillede den sig flere gange, mens hun var barn og tog bussen hjem fra skole.

- Når manden steg på, så kom han altid ned bagved og satte sig ved siden af mig. Han sagde ikke noget, han puttede bare altid sin hånd på mit lår. Det føltes som en brændende og sviende fornemmelse, siger Almaz Mengesha (LA) til TV2 ØSTJYLLAND.

Selvom episoden har sat sine spor, så er hun alligevel blevet i tvivl om, hvorvidt hun skulle have delt sit opslag.

- Det er som om, at budskabet er druknet i noget andet. Debatten er blevet afsporet, og jeg har selv tænkt over, om jeg har været med til at afspore den. For det er rigtig nok, at der er nogle mennesker, der har været ude for krænkelser, men vi skal også passe på med at adressere alting som sexisme, siger Almaz Mengesha.

Hun fastholder dog, at debatten er vigtig.

- Det er en fin diskussion, det skaber hos begge køn. Hvornår er det, vi går ud og siger, at "jeg er blevet krænket", og hvornår er man reelt set blevet krænket, siger hun.

Ny international feminisme

Kønsforsker på Roskilde Universitet Karen Sjørup opfatter #MeToo-bølgen som en del af en ny form for international feminisme.

- Det kom også til syne efter den amerikanske præsident Donald Trumps valgsejr, altså alt det her med "grab them by the pussy", hvor kvinder gik ud og sagde nej til den form for snak, siger Karen Sjørup til TV2 ØSTJYLLAND.

Hun mener, at vi med tiden vil komme til at se endnu mere til denne form for international feminisme.

Se mere i tv-indslaget øverst i artiklen.

VIDEO: Hør kønsforsker Karen Sjørup fortælle om den nye form for feminisme.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her