Millionsvindel påvirker byens boligforeninger: -Jeg græmmes
Anklager om svindel for op mod 20 millioner kroner i Østjysk Bolig påvirker hele boligforeningsbranchen, som står chokerede tilbage.
Trist. Tragisk. Rystende. Dybt forargeligt.
Direktørerne i flere aarhusianske boligforeninger er dybt chokerede over de anklager, som en advokatundersøgelse tidligere på ugen bragte mod en "ledende medarbejder i Østjysk bolig". Her er der med høj sandsynlighed tale om den tidligere direktør i Østjysk Bolig, Allan Søstrøm.
- Det er svært at sætte ord på. Det er trist. Det er voldsomt, lyder det fra Anders Rønnebro, der er direktør i boligforeningen AAB.
- Det er til at græmmes over. Jeg er virkelig forarget, supplerer Kjeld Laursen, direktør i Brabrand Boligforening.
- Denne her sag vil påvirke hele branchen i lang tid. Jeg kan frygte, at det, når nogen i en boligforening har opført sig på denne her måde, ikke kan undgås, at nogen vil generalisere og sige, at sådan er det med alle boligforeninger, siger Anders Rønnebro.
Omfattende svindel
Sagen drejer sig om den nu bortviste og politianmeldte tidligere direktør for Østjysk Bolig Allan Søstrøm, som angiveligt har svindlet boligforeningen for millioner. I oktober blev han bortvist for mistanke om svindel med små 400.000 kroner, men en advokatundersøgelse afslørede i ugens løb, at han antageligt har købt køkkener, Apple-produkter og golfrejser til sig selv samt inddraget en leverandør i sit svindelnummer og fået denne til også at bygge sig en ridebane og et jordvarmeanlæg privat.
I alt skulle svindlen beløbe sig på et sted mellem 15 og 20 millioner kroner.
Da det i ugens løb kom frem, at der ikke kun var tale om 400.000 kroner, men at det drejede sig om millionbeløb, var det et chok for flere af Allan Søstrøms tidligere samarbejdspartnere.
- Ingen havde forestillet sig noget i denne her retning, lyder det fra Leif Jensen, der er direktør i Boligforeningen Aarhus Omegn, der indtil for nylig lå i forhandlinger med Østjysk Bolig om en fusion.
Selvkritik
Sagen har fået boligforeningerne til at kigge sig selv grundigt efter i sømmene.
- Alle stiller sig selv spørgsmålet: Kan det her ske hos os? Derfor bør vi alle kigge i vores egen organisation, fortæller Leif Jensen, direktør i Boligforeningen Aarhus Omegn.
- Hos os har vi valgt, at vores eksterne revisorer fremover skal deltage i bestyrelsesmøderne. Samtidig er vi ved at se på, hvordan vi kan kvalificere vores bestyrelser mere.
Fælles for boligforeningerne er, at det er beboerne i boligforeningens boliger, som sidder i bestyrelsen. Der er altså ikke tale om en professionel bestyrelse.
Også Brabrand Boligforening kigger sig selv efter i kortene og har gjort det siden oktober, hvor sagen først kom frem.
- Vi forvalter andre menneskers penge, så derfor skal vi også have helt styr på det hele. I oktober bestilte vi et servicetjek af vores forretningsgange hos vores revisor, og det er blevet gennemgået for bestyrelsen, fortæller Kjeld Laursen, direktør i Brabrand Boligforening.
- Vi har tingene i orden, og enkelte ting kunne gøres bedre, så det er vi ved at implementere.