Mortens livsværk er ved at smuldre: - Festivaler er mit liv
Morten Villads Hesselvig lever af at levere radioer, chip-armbånd og dankort-terminaler til store koncerter og festivaler. Men pengene er ved at slippe op.
Smukfest, Roskilde Festival, Northside, Copenhell og Langelandsfestivalen. Nævn en festival, og Morten Villads Hesselvig har på en eller anden måde været involveret.
- Det er et livsværk. Det er jo 30 år, jeg har været i gang, siger Morten Villads Hesselvig til TV2 ØSTJYLLAND.
Han ejer fire forskellige virksomheder, der alle på den ene eller anden måde leverer udstyr til festivaler og koncertarrangører.
På lageret i Risskov ligger 1.800 walkie-talkies, 5.000-6.000 headsets, flere hundrede dankortterminaler, routere til trådløst netværk og meget, meget mere grej og samler støv. Alle de store arrangementer er aflyst.
- Det er kistebunden, vi kører på nu, og vi begynder at kunne se hjørnerne. Det er svært. Det er fint med hjælpepakker og sådan noget, men jeg kan ikke finde de sidste penge. Det kan jeg ikke, siger han.
Den nye produktionsvogn, som kom til i december, holder stadig i garagen. 116 kilometer har den kørt.
Otte medarbejdere har sagt farvel som konsekvens af corona-nedlukningen i marts. Selvom Morten Villads Hesselvig får dækket 80 % af sine faste omkostninger, er det langt fra nok til at holde biksen kørende.
- Det er bedre end ingenting. Men jeg kan ikke finde de sidste 20 %, for jeg har ingen omsætning. Jeg har nul kroner – jeg har nærmest ingen penge tjent i år.
Burde du ikke have lagt noget ekstra fra i de gode tider?
- Jo, jeg har også lagt fra, og det bruger jeg af nu. Men de gode tider giver også flere penge til nyt, godt grej, så kan man vokse og gøre forretningen mere attraktiv og spændende for flere markeder. Så det fortryder jeg ikke, at jeg har gjort. Det her er ikke min skyld, siger Morten Villads Hesselvig.
Frygten er, at de ”gamle” medarbejdere ikke står klar til at komme tilbage, når der igen er brug for dem. Det vil ifølge Morten Villads Hesselvig betyde, at en masse viden går tabt – og så bliver det svært at komme tilbage igen.
Alle aflyser
Samme toner lyder fra Dansk Industri. Her hører de fra mange medlemmer i eksempelvis lyd- og lysbranchen og messestandsbranchen, der lige nu kæmper for livet.
Og hvis man vil sikre, at der også i fremtiden kommer til at være store kulturarrangementer, så skal der handles nu.
- Vi ser ind i et år, hvor underleverandørerne ingen bookinger har. Stort set alle aflyser alt i øjeblikket, så selvfølgelig ønsker vi en økonomisk håndsrækning, der kan hjælpe til med at bevare arbejdspladserne i Danmark, siger underdirektør i Dansk Industri, Kim Haggren, til TV2 ØSTJYLLAND.
Ønsket fra DI er blandt andet at få forlænget de nuværende hjælpepakker, men også at få dem udvidet, så de kan favne flere. Og står det til Mona Juul fra de Konservative, så burde der være mere støtte på vej.
- Der er meget få virksomheder tilbage, der er ramt så hårdt, at de ikke kan klare sig selv. Det mangler da bare, at vi går ind og hjælper dem. Det kan ikke være meningen, at vi skal stå her 7-8 måneder senere og ikke har hjulpet de her virksomheder nok, siger Mona Juul.
Ordningen bliver ikke bedre
Tirsdag blev en hjælpepakke til en række leverandører forhandlet på plads, men den får Morten Villads Hesselvig ikke meget gavn af. Og der ser ikke ud til at være hjælp på vej foreløbig.
- Hjælpepakkerne har gjort det, de skulle. De har holdt hånden under vores beskæftigelse og økonomi, og alt det, der har virket indtil nu, er vi indstillet på at fortsætte. Men jeg tror ikke, man skal regne med, at ordningerne bliver bedre, end de allerede er nu, siger medlem af erhvervsudvalget, Malte Larsen, til TV2 ØSTJYLLAND.
Er der en kalkuleret risiko, at nogle af virksomhederne må knække?
- Nej, det er et forsøg på at holde hånden under så mange som muligt, så flest muligt har et arbejde at vende tilbage til efter krisen, siger Malte Larsen.
Så der er ikke flere penge på vej til de her folk?
- Jeg kan ikke se det for mig. Jeg tror, det er økonomisk usundt, hvis vi kompenserer alle de faste omkostninger. Jeg er bange for, at det vil bidrage til økonomisk usunde dispositioner, hvis vi går ind og betaler 100 procent.
- Der er en risiko ved at være selvstændig, og selvom han ikke er skyld i, at han er havnet her, så kan jeg ikke se for mig, at vi skal dække det hele, siger Malte Larsen.
Forsøger at nytænke
Indtil der igen er lys for enden af corona-tunnelen, forsøger han at finde nye måder at tjene penge på. Måske det bliver en betalingsløsning til kaffe på plejehjem – måske kontantløs betaling til garderoben i svømmehallen.
- Jeg elsker festivalerne. Det er mit liv. Men jeg vil også gerne ud i det pulserende erhvervsliv og tale med nogle andre mennesker. Det er ikke min skyld, at jeg er havnet her. Jeg må bare klare mig så godt, jeg kan, siger Morten Villads Hesselvig.