Moske mægler mellem bander: Politikere er skeptiske
Imamer fra Grimhøjmoskeen har angiveligt påtaget sig rollen som mægler mellem bander i Aarhus. Det skal de holde sig fra, lyder det fra politikere
Søndag blev der afholdt et mæglingsmøde mellem bandemedlemmer og imamer fra Grimhøjmoskeen i Aarhus.
Her var medlemmer af flere forskellige bandegrupperinger søndag 3. december indkaldt til ’mæglingsmøde’, oplyser flere af moskeens imamer til TV2 ØSTJYLLAND.
Det er flere måneders bandekrig, som folkene inde bag murene i Grimhøjmoskeen ønsker at sætte en stopper for.
- Vi kan ikke garantere, at det er slut med konflikter nu. Vi lavede et møde, hvor vi snakkede, og det gik godt, og vi håber, at det fortsætter, hvis ikke der kommer nogen under bordet og ødelægger det her arbejde, siger Oussama El Saadi, formand for Den Muslimske Sammenslutning til TV2 ØSTJYLLAND.
Ifølge formanden blev mødet sat i stand på opfordring fra bekymrede forældre i nabolaget. Et såkaldt forsoningsmøde mellem fremtrædende imamer, forældre og 100 bandemedlemmer.
Og det var en så stor succes, at de stridende bandemedlemmer gik derfra tættere på venner end fjender, mener Oussama El Saad:
- Det gik godt, og de hilste på hinanden til sidst og krammede og spiste frugt og kage. Det var en dejlig dag, siger han.
Ikke en opgave for imamer
På rådhuset i Aarhus mener Venstre ikke, at Grimhøjmoskeen skulle have påtaget sig rollen som mægler.
- Det, at agere mægler, ser jeg ikke som en opgave for Grimhøjmoskeen. De bør lægge den over til Østjyllands Politi, siger Gert Bjerregaard, byrådsmedlem i Aarhus Kommune for Venstre til TV2 ØSTJYLLAND.
Desuden tvivler Gert Bjerregaard på, at et søndagsmøde skaber sikkerhed. Samme melding kommer fra Socialdemokratiet i Aarhus Kommune:
- Det her er en politimæssig opgave, og det er vigtigt, at vi holder fast i, at det er politiets indsats, der har haft stor succes i forhold til at lægge en dæmper på de konflikter, der har været i området. Vi har ikke så meget tillid til Grimhøjmoskeen. Hverken i den her sag eller i andre, siger Peder Udengaard, politisk ordfører for Socialdemokratiet i Aarhus Kommune til TV2 ØSTJYLLAND.
På Christiansborg giver man heller ikke meget for imamernes mægling:
- Det er selvfølgelig dejligt, at der sluttes fred, og det er dejligt, at der ikke længere skydes på gaderne, men jeg må ærligt indrømme, at jeg synes ikke, det er noget sundhedstegn, at det er Grimhøjmoskeen, der skal mægle i sådan en konflikt her. Det her er en politiopgave, og jeg synes faktisk, at det siger lidt om, hvor mange problemer vi har med parallelsamfund i Danmark – at det er en moske, der skal ind og løse den her konflikt, siger Britt Bager fra Venstre, der er medlem af retsudvalget.
Der er stadig væbnet konflikt
Det er over et halvt år siden, at skuddene begyndte at flyve gennem luften, og der var flere anholdelser og dagligt skær af blå blink. Også dengang forsøgte imamerne at mægle mellem grupperingerne.
- Vi prøvede også at gøre det dengang. Mødet i søndags kom oven på en lang proces af arbejde. Vi har også holdt møde med Aarhus Politi. Men til sidst lykkedes det at samle alle her i moskeen, og vi havde chancen for at snakke med dem, og de lytter til os, og de lytter til hinanden, siger Oussama El Saadi, formand for Den Muslimske Sammenslutning.
Østjyllands Politi mener, at man skal passe på med tro, at et enkelt mæglingsmøde kan skabe ro fra den ene dag til den anden. Roen i øjeblikket, mener politiet, skyldes deres egen indsats.
- Vores vurdering er, at vores indsats har været kraftigt medvirkende til, at vi ikke har set nogen skyderier i øjeblikket. Vi henholder os til, at det Nationale Efterforskningscenter stadig vurderer, at der er en væbnet konflikt mellem de to grupperinger. Så vurderingen på nuværende tidspunkt er, at konflikten ikke er overstået siger Brian Voss Olsen, politiinspektør hos Østjyllands Politi.
Se indslaget om imamerne fra Grimhøjmoskeen, der forsøger at mægle mellem banderne i Aarhus, øverst i artiklen.