Nabo reagerer på Soundboks-forbud: - Man skal søge om tilladelse for at bruge dem

Et nyt tiltag skal forbyde musik fra Soundbokse efter kl. 20 fra søndag til torsdag og kl. 22 fredag og lørdag i to parker i Aarhus.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Der er langt fra fuld tilfredshed med de nye Soundboks-regler i Aarhus.

- Man skal ikke bare sige, at man stadig kan køre for fuld skrue fra kl. 15 til kl. 20 eller 22. Vi kan ikke være i vores haver, og vi kan ikke være i vores huse, hvis ikke vi lukker vinduerne.

Sådan lyder det fra Inger Merete Bech, der er en af de naboer, der i løbet af de seneste uger har været generet af høj musik fra Botanisk Have i Aarhus.

Tidligere i dag kom byens toppolitikere, rådmand for Teknik og Miljø Bünyamin Simsek (V) og borgmester Jacob Bundsgaard (S), ellers med et fælles udspil, der skal give naboerne natteroen tilbage.

De nye regler gælder for Botanisk Have og Skanseparken i Aarhus og betyder, at der skal slukkes for alt elektronisk forstærket musik senest kl. 20 på hverdage samt søn- og helligdage og kl. 22 fredage og lørdage. Et forbud, der er målrettet Soundbokse.

Men det er altså ikke godt nok ifølge Inger Merete Bech, der bor op ad Botanisk Have.

For den højlydte fest i Botanisk Have er ikke kun et problem i de aftentimer, som der nu bliver sat ind imod. 

Naboerne bliver også generet i dagtimerne.

- Der er så meget larm fra kl. 14-15, og når vi når hen mod spisetid, så går det helt galt, siger Inger Merete Bech, nabo til Botanisk Have, til TV2 Østjylland.

Man skal ikke bare sige, at man stadig kan køre for fuld skrue fra kl. 15 til kl. 20 eller 22. Vi kan ikke være i vores haver, og vi kan ikke være i husene, hvis ikke vi lukker vinduerne.
Inger Merete Bech, nabo til Botanisk Have

Hun synes derfor, der skal sættes hårdere ind mod den høje musik.

- Jeg synes, der skal arbejdes på, at man ikke må bruge en Soundboks i det offentlige rum, hvis man ikke har ansøgt kommunen om tilladelse. Fordi det svarer til en koncert, siger hun til TV2 Østjylland.

Der er i øjeblikket forbud mod at spille høj musik efter kl. 20 i Botanisk Have og Skanseparken i Aarhus.

Simsek opfordrer til hensyn fra begge sider

At man skal søge om tilladelse til at bruge sin Soundboks i det offentlige rum i Aarhus er dog meget langt fra, hvor Venstrerådmanden Bünyamin Simsek står i diskussionen om musik i byens parker.

Hvordan kan det være, at I vælger at sætte begrænsningen kl. 20 og kl. 22? Der er vel også larm tidligere på dagen.

- Det gør ikke noget i de vågne timer, at der er musik og glade dage. Jeg har forståelse for, at de unge har et behov for at komme ud at feste og socialisere. Begrænsningen er, som den er, fordi naboerne i hverdagene har behov for at komme tidligt i seng, så de kan komme op i skole eller på arbejde, siger rådmanden for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Bünyamin Simsek (V) til TV2 Østjylland.

Vi har talt med naboer til Botanisk Have, der siger, de ikke kan holde ud at være i deres haver og huse, heller ikke i dagtimerne, fordi lydniveauet er så højt. Hvad med dem?

- Det er dilemmafyldt at bo i en midtby, og det er også dilemmafyldt at skulle sige til de unge, at de skal skrue ned for musikken allerede kl. 20 og 22. Men vi gør det af hensyn til naboerne. Og naboerne må tåle, at i hverdagen er der lidt mere støj, særligt når solen skinner. De unge har behov for, i den her tid, hvor nattelivet er lukket ned, at komme ud og have et rum, og det må meget gerne være vores parker. Men vi vil gerne regulere musikken i nattetimerne, hvor børn og voksne skal sove, siger Bünyamin Simsek.

Så det er fint med jer, at naboerne ikke kan holde ud at være i deres haver i dagtimerne?

- Vi kan ikke finregulere os ud af alle problemer her i livet. Vi skal have plads til alle i byen, og jeg har stor forståelse for de unges behov for at være i vores parker, når nattelivet er lukket. Derfor handler det om at sikre det vigtigste, nemlig børn og voksnes nattesøvn. Jeg håber hellere, at de unge på eget initiativ udviser pli og dæmper sig. Det er den bedste måde - at naboerne viser hensyn til, at de unge skal være her, og at de unge viser hensyn til, at der er naboer, der skal sove sent om natten, siger Bünyamin Simsek til TV2 Østjylland.

Nikka Damkjær (bagerst til venstre) og veninderne var tirsdag i Botanisk Have for at nyde solen.

Forstår godt naboerne

En af de unge, der tirsdag havde fundet ned i Botanisk Have sammen med nogle veninder, var 1.g-eleven Nikka Damkjær.

Hun mener også, at det er en dilemmafyldt diskussion.

- Jeg forstår godt naboerne, men jeg har det også sådan lidt: 'Lad nu bare de unge have det sjovt'. Men der er nok også nogle, der sidder med børn oppe i lejlighederne, og det er jo også træls, siger hun.

Tror du, forbuddet kommer til at hjælpe?

- Skal jeg være helt ærlig, så nej, det tror jeg ikke. For folk vil altid finde nye steder at sidde, og så vil der være andre nabolag, der bliver irriterede over det, siger Nikke Damkjær.

VIDEO: Debatten om Botanisk Have er ikke slut endnu.

Kan udbredes til flere områder

Ifølge Bünyamin Simsek vil kommunen løbende vurdere, om forbuddet, der i første omgang varer til udgangen af september, skal udvides til flere af byens parker.

- Jeg tror helt sikkert, at de unge vil bevæge sig, og derfor følger vi også udviklingen tæt, siger rådmanden til TV2 Østjylland.

Han tilføjer, at konsekvensen ved ikke at overholde forbuddet kan være en bøde, men også beslaglæggelse af sin højtaler.

Det bliver Østjyllands Politi, der kommer til at sikre, at de nye regler bliver overholdt.

Derfor skal politi og kommune nu aftale, hvordan situationen helt konkret skal håndteres.

Ifølge rådmanden skal der produceres nye skilte, inden de nye regler kan træde i kraft. Han håber - men kan ikke love - at de kommer op inden weekenden.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her